Бiзнес
5 Червня 2020
1 978

Бути першим: Які країни подолають наслідки коронавірусу якнайшвидше?

Карантинні заходи пом’якшуються, проте на відновлення економіки у більшості піде не один рік

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує – у 2020 році через загострення коронавірусної кризи очікується глибока глобальна рецесія – падіння світової економіки становитиме 1,9%.

Економіка Китаю після спаду у I кв буде різко обмежена глобальною рецесією, а її щорічне зростання буде нижче 2%. А от валовий внутрішній продукт США, Єврозони та Великої Британії знизиться на 3,3%, 4,2% і 3,9% відповідно.

При цьому до кінця 2021 року економіки США та Європи не повернуться до рівнів “довірусної кризи”. “А через карантинні заходи ВВП у Євросоюзі та США можуть скоротитися на 7-8% у другому кварталі, або на 28-30% у річному вимірі”, – вважають у Fitch.

Своєю чергою головний економіст МВФ Гіта Гопінат заявила, що протягом 2020-2021 років світовий ВВП втратить близько $9 трлн. І, якщо у січні фонд очікував цьогорічне зростання на 3,3%, то у квітні все навпаки – прогнозує спад на 3%. До речі, за часів світової фінансової кризи у 2009 році ВВП скоротився лише на 0,1%.

Погані справи

Про те, що у США розпочалася рецесія Bank of America написав ще наприкінці березня, коли епідемія коронавірусу набирала оберту за межами Китаю. Аналітики компанії зазначали, що зростання безробіття й скорочення доходів населення неминучі, а за підсумками II кварталу економіка країни скоротиться на 12% і на 0,8% ВВП – за підсумками року. Однак, уже в середині літа ситуація повинна стабілізуватися.

Пробити дно вдалося й китайському ВВП, який станом на квітень 2020 року, упав майже на 7% – загалом це перше зниження економіки КНР з 1992 року. Так, різкий спад став наслідком важких збитків, нанесених китайській економіці спалахом коронавірусної інфекції COVID-19 й обмеженнями, введеними владою країни з метою стримування її поширення. Проте, як зазначає The Wall Street Journal, китайська економіка почала відновлюватися у березні після різкого спаду протягом перших двох місяців цього року.

Вперше за останні 4,5 роки впала у рецесію й економіка Японії, про це наприкінці травня повідомило видання Reuters. Через зниження приватного споживання, капітальних витрат і експорту ВВП країни у I кв 2020 року скоротився на 3,4% у річному вимірі.

“Третя за величиною економіка світу скоротилася на 0,9% у період з січня по березень проти попереднього кварталу”, – написало агентство. Аби захистити економіку від наслідків пандемії, уряд Японії вже оголосив про пакет заходів стимулювання на суму близько $1 трильйона, що еквівалентно приблизно 20% річного обсягу ВВП Японії.

Тим часом Велика Британія приготувалася до найгіршого за 300 років фінансового краху. Згідно із прогнозом Банку Англії, економіка країни за підсумками 2020 року може знизитися на 14%, повідомляє CNN Business. Якщо у I кварталі ВВП скоротився на 3%, то в другому падіння складатиме 25%, а безробіття зросте до 9%.

Удар по британській економіці директор з досліджень фонду Resolution Foundation Джеймс Сміт порівняв з втратою £9 тис. (близько $11 тис.) кожної сім’ї у країні. Швидке відновлення можливе вже наступного року, проте, на думку англійського Центробанку, для цього потрібна дуже значна стимуляція економіки.

Попри відмову від введення жорстких обмежень у рамках боротьби з коронавірусом, найгірший економічний спад з часів Другої світової війни загрожує й Швеції. За словами міністра фінансів країни Магдалени Андерссон, у 2020 році економіка скоротиться на 7%. У квітні безробіття в країні зросло до 7,9%, і якщо попит на товари та послуги не відновиться, рівень безробіття може підскочити до 17%, повідомляє Bloomberg.

Рекордне падіння на фоні коронавірусної пандемії переживає й економіка Гонконгу, де за підсумками I кварталу ВВП скоротився на 8,9% у річному численні – це найгірший показник з 1974 року, пише Associated Press. “Попередній квартал завершився тривідсотковим зниженням гонконзької економіки, що пояснюється скороченням внутрішнього та зовнішнього попиту через COVID-19”, – зазначає видання. З січня 2020 року закрито 5 тис. магазинів, і за даними Торгової асоціації Гонконгу, ще 20 тисяч можуть не пережити рік.

При цьому найбільше постраждала сфера туризму. Якщо минулого року в Гонконзі побувало 56 млн туристів, то у березні, після введення обмежень на кордоні, потік іноземців та приїжджих з материкового Китаю скоротився майже в сто разів.

Хто перший?

Попри невтішні економічні прогнози ряд європейських країн поступово послаблює карантин і починає повертатися до звичного життя. Проте, пандемія Covid-19 додала глобальній економіці елемент непередбачуваності, тому наразі неможливо з впевненістю сказати, хто першим вийде з економічної рецесії.

Як зазначає видання BBC.News, скоріш за все, зберегти стабільність та стійкість економіки протягом кризи вдасться 5 країнам – Данії, Сингапуру, США, Руанді та Новій Зеландії. До такого висновку видання дійшло, зіставивши рейтинг “Індексу економічної безпеки-2019” (визначає життєстійкість ділового клімату 130 країн і здатність до їх відновлення) з попередньою реакцією на пандемію.

Данія. В “Індексі” країна займає друге місце – має високі оцінки за контроль над системою постачання та низькою корупцією в органах управління.

З початком кризи уряд країни швидко зреагував на ситуацію – уже 11 березня було зачинено школи й другорядні приватні підприємства, а 14 березня попри декілька випадків зараження на коронавірус – заборонено в’їзд для всіх іноземців.

Крім того ефективність вжитих заходів було підвищено завдяки “громадському обов’язку” данців, які звикли довіряти своєму урядові й завжди готові об’єднатися заради спільної справи. “Ніхто не хоче, щоб його звинуватили в діях, що ставлять під загрозу життя старшого покоління, тільки через те, що він немає сил відмовитися від своїх звичних зручностей”, – пише видання.

І додає, що вищевикладені заходи вже довели свою ефективність. “У порівнянні з минулим роком захворюваність на звичайний грип знизилася на 70%, що можна розглядати як хороший індикатор ефективності кроків, зроблених урядом”, – йдеться у повідомленні.

Попри фінансову допомогу держави деякі галузі все-таки зазнали невдач. Зокрема – туристичний бізнес: доходи різко знизилися, а кількість звільнень – збільшилася. “Проте данські урядові заходи (наприклад, виплата 90% зарплати “погодинним” працівникам  і 75% – тим, хто на окладі) вже визнані як зразок для решти світу. Ці заходи ніби заморожують економіку до кращих часів. Утім, данська модель – недешева, вона може коштувати країні до 13% ВВП”, – пише видання.

Сингапур. Рейтинг Сингапуру (21-е місце в “Індексі економічної безпеки”) досить високий завдяки сильній економіці, низьким політичним ризикам, відмінній інфраструктурі та низькому рівні корупції.

“Ця країна теж швидко ввела заходи щодо стримування поширення коронавірусу, крива зростання захворюваності тут – одна з найбільш згладжених у світі”, – зазначає видання. І додає, що Сингапур – маленька країна, й вихід з кризи залежатиме від одужання світової економіки, але його жителі вірять у щасливе майбутнє своєї нації.

При цьому чимало компаній швидко налагодили віддалену роботу своїм співробітникам, завдяки чому без особливих проблем пристосувалися до нових умов. А уряд випустив мобільний додаток Trace Together, який допомагає відстежувати поширення вірусу.

Сполучені Штати Америки. В “Індексі” країну розділено на західний, центральний та східний регіони аби точніше зобразити широкий географічний обхват. У цілому всі три займають досить високі позиції – відповідно 9-е, 11-е і 22-е місця.

Стримати поширення вірусу було занадто складно у таких мегаполісах, як, наприклад, Нью-Йорк. Рівень безробіття зріс до рекордних показників (так, за інформацією Reuters, якщо у березні число робочих місць скоротилося на 701 тисячу, то у квітні економіка США, ймовірно, втратила 22 млн робочих місць) – в основному через те, що більше ніж у половині штатів все закрито, включаючи ресторани та підприємства торгівлі, а також інший бізнес, який покладається на клієнтів, що заходять з вулиці.

“Але влада США швидко прийняла заохочувальні заходи для стабілізації економіки (пакет допомоги на понад $2 трлн), ввела соціальне дистанціювання, що, мабуть, й справило певний ефект. У підсумку всі ці дії повинні пом’якшити наслідки пандемії та дозволити швидше відновити нормальне економічне життя”, – зазначає видання.

Експерти Goldman Sachs і Morgan Stanley прогнозують V-подібний розвиток ситуації в економіці – спочатку різке падіння, а потім дуже швидке відновлення у другій половині року.

Загалом відновлення світової економіки сильно залежить від того, як з цим впораються Сполучені Штати, бо саме економіка цієї країни становить майже чверть світового ВВП. Видання зазначає, що у порівнянні з економіками інших країн, США має більше переваг на відновлення після серйозних криз. “Населення тут у середньому молодше та мобільніше, ніж у решти світу, обмеження на ринку праці, як правило, невеликі, що допомагає швидкому перерозподілу робочої сили”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, щоб прискорити повернення до нормального життя, адміністрація президента запропонувала розділити країну на райони, виділивши менш постраждалі від вірусу та готові до швидшого відновлення економічної активності.

Усі ці заходи мають велике значення для створення необхідних умов потужного підйому. За словами Пітера Ерла, наукового співробітника Американського інституту економічних досліджень, некомерційного наукового аналітичного центру, країні необхідний якомога вільніший рух грошей, товарів, послуг, трудових резервів та ідей. “І не тільки в межах країни, а й у всьому світі”, – підкреслив він.

Однак, за останніми даними Бюджетного управління Конгресу США (CBO), прогнози щодо США не такі вже й радісні, бо як зазначають в уряді американській економіці знадобиться майже 10 років на відновлення після кризи, викликаної пандемією коронавірусу, а також обмеженнями, введеними з метою стримування поширення інфекції, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Так, прогноз для економіки США на 2020−2030 роки, оприлюднений CBO у травні цього року, передбачає, що обсяг ВВП у реальному вираженні за цей період буде на 3%, або $7,9 трлн нижче, ніж очікувалося у січні поточного року. “У номінальному вираженні ВВП буде нижче на 5,3%, або $15,7 трлн, –  зазначають у CBO. – Різниця у показниках реального та номінального ВВП практично повністю показує очікуване уповільнення інфляції в результаті пандемії”.

Додається, що згідно з доповіддю, обсяг ВВП США не досягне рівнів, що прогнозувалися CBO у січні, раніше четвертого кварталу 2029 року. “Заохочувальні програми сукупним обсягом $3,3 трлн, схвалені Конгресом з березня цього року, лише частково пом’якшать погіршення економічних умов”, – очікують у CBO.

Як зазначила головний економіст з ринків США BofA Merrill Lynch Мішель Мейєр, країна побачить початковий стрибок економічної активності просто в результаті скасування нокдаунів. “Проте надалі, я думаю, економіка ростиме повільніше, ніж це відбувалося до пандемії COVID-19. Потрібен буде тривалий час для одужання. Цей хворобливий економічний шок залишить рубці”, – наголосила вона.

Руанда. За останні роки Руанда значно поліпшила свою позицію в “Індексі”, перестрибнувши аж через 35 сходинок і опинившись на 77-му місці у рейтингу найбільш стійких економік світу (серед африканських країн займає четверте місце). І все завдяки нещодавньому прогресу у сфері корпоративного управління.

Але найважливіше – Руанда має неоціненний досвід боротьби з іще більш смертоносним вірусом – країні минулого року вдалося не допустити поширення у себе Ебола, коли в сусідній Демократичній Республіці Конго був спалах цього захворювання.

У порівнянні з сусідами за регіонами, країна відмінно підготовлена ​​до того, аби підтримувати стабільність протягом кризи – працює система загальної охорони здоров’я, замірів температури на прикордонних переходах, використовуються дрони для доставлення ліків.

Загалом, серед африканських країн, розташованих на південь від Сахари, Руанда стала першою, яка ввела карантин – тут розвозять безкоштовну їжу найуразливішим руандійцям, що опинилися в ізоляції.

Нова Зеландія. У згадуваному вище “Індексі” Нова Зеландія займає 12-е місце, завдяки особливо високим оцінкам у сферах корпоративного управління та постачання.

На пандемію коронавірусу влада країни відреагувала оперативно – 19 березня було зачинено кордони для іноземних мандрівників, а 25 березня, попри невелику кількість інфікованих (205 осіб) введено надзвичайний стан і заборонено роботу підприємств з другорядних галузей господарської діяльності.

У результаті суворі заходи принесли свої плоди: станом на 29 травня у Новій Зеландії залишався тільки один випадок коронавірусу й країна не повідомляла про нові випадки протягом цілого тижня. Загалом на думку газети Guardian країна стане однією з перших хто успішно повернеться до нормального життя навіть попри очікувані труднощі у сферах експорту та туризму – головних складових економіки цієї країни.

Загалом, країна має високі шанси на стабільне відновлення економіки – держборг малий, є можливість залучити насичення економіки грошовою масою й тримати при цьому низькими відсоткові ставки. “Найважливіше, що Нова Зеландія залишається країною, де відносно висока довіра до влади, – пише видання. – А це хороша основа для відновлення після того, як охорона здоров’я та економіка переживуть найбільше за багато поколінь потрясіння”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram