Новини
27 Лютого 2019
744

Британська Pool Re випустила перші бонди для захисту від терактів

Облігації забезпечують виплату в випадку, якщо збиток від терактів протягом року перевищить £750 млн

Британська державна перестрахувальна компанія Pool Re анонсувала випуск перших у світі “катастрофних облігацій”, призначених виключно для захисту від терактів. Як говориться в повідомленні компанії, трирічні бонди на £75 млн ($99 млн) з купоном 5,9% розміщуються через SPV-компанію Baltic PCC Ltd.

Облігації дозволяють інвесторам безпосередньо застрахувати пов’язані з тероризмом ризики на ринках капіталу та забезпечують виплату в тому випадку, якщо збиток від терактів у Великобританії за один рік перевищить £750 млн, пише Financial Times.

“Ми декілька років працювали над розміщенням цих паперів, і ми раді, що першими створили абсолютно нове джерело капіталу на ринку захисту від ризиків тероризму”, – заявив генеральний директор Pool Re Джуліан Еноізі. За його словами, 14 програм страхування від терактів, що існують у світі, в подальшому зможуть використовувати такий досвід для залучення капіталу.

Pool Reinsurance Company Limited, відома як Pool Re, була створена у 1993 році страховою індустрією за підтримки уряду Великої Британії після теракту ІРА в квітні 1992 року у будівлі Балтійської біржі у лондонському Сіті. Страховий збиток тоді склав £650 млн. Спочатку Pool Re повинна була захищати британські компанії від завданої шкоди у результаті терактів ІРА, проте з роками коло її обов’язків постійно розширювався.

Облігації катастроф (catastrophe bonds або cat bonds) з’явилися на початку 1990-х років, аби захистити страхові компанії. Найчастіше вони забезпечували страховий захист на випадок стихійних лих, але в останні роки вийшли і в інші області, в тому числі захист від кібератак. Подібні облігації зазвичай відрізняються високою прибутковістю, що в умовах низьких процентних ставок по всьому світу привернуло до них підвищену увагу як пенсійних фондів, так й суверенних фондів добробуту.

Ринок катастрофних облігацій, як і всіх боргових паперів, пов’язаних зі страхуванням (ILS), зростає активними темпами: за даними страхового брокера Willis Towers Watson, на кінець 2018 року в такі папери було інвестовано $93 млрд проти $18 млрд у 2009 році.

Довгий час ILS для британського ринку випускалися на Бермудських островах. Однак у 2017 році британський уряд затвердив нові правила, що дозволили з 2018 року розміщувати папери у Лондоні. До Pool Re був всього один випуск таких паперів, але він не мав відношення до захисту від терактів.

Як відзначають експерти Pool Re, однією з важливих особливостей ринку є непередбачуваність терористичної загрози. Однак нові досягнення в області моделювання ризиків, пов’язаних з терактами, допомагають переконати інвесторів спокійніше оцінювати такі ризики, відзначає головний інвестиційний директор Pool Re Іен Коулмен.

Раніше Investory News повідомляли, що Україна прогнозує розміщення євробондів у 2019 році на $2 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram