Бiзнес
15 Березня 2019
1 445

Боги інвестиційного Олімпу: Хто вони

Investory News зробили підбірку найвпливовіших інвесторів світу, чиї валютні “корони” не похитнула жодна фінансова криза

Вони зуміли піднятися на бізнес-вершину. Вони на “ти” з величезними капіталами та прибутками. Навіть ті з них, кому сьогодні вже далеко “за”, залишаються кардиналами фондового ринку, вміло керуючи глобальними грошовими імперіями.

Воррен Баффет: “Перш ніж купити акції, грамотно проаналізуйте життєвий шлях компанії”

Воррен Баффет
Гуру номер один у світі за частиною вдалих вкладень, “Оракул з Омахи” Воррен Баффет заслужено на п’єдесталі рейтингу. Статки однієї з найбагатших людей у світі оцінюються понад $88 млрд. Баффет є засновником Berkshire Hathaway. Серед інших його успішні проекти, куди він інвестував, — American Express, Coca-Cola, Disney, Apple. Він непохитний в думці, що вкладати капітали потрібно тільки в те, в чому людина добре розбирається. Своїм досвідом Воррен Баффет поділився, написавши бестселер “Щорічний лист акціонерам”. У червні 2010 р. Баффет оголосив про безоплатну передачу понад 100% своїх статків, або близько $97 млрд, п’яти благодійним фондам. Більша частина коштів надійшла в розпорядження фонду під управлінням Білла і Мелінди Гейтс.

 

Фото: Lucas Jackson, Reuters

Томас Петтерфі
Засновник і керівник брокерської компанії Interactive Brokers, який зіграв ключову роль у створенні фондової біржі Boston Options Exchange. У 70-х Петефі придбав місце на Американській фондовій біржі й зіграв ключову роль в розвитку електронної торгівлі цінними паперами, створивши портативний комп’ютер для торгів на біржі. Нині статки інвестора оцінюються в $20,2 млрд. На початку 2019 року, після 42 років на займаній посаді та до свого 75-річчя, Томас Петерфі оголосив про те, що покидає пост генерального директора Interactive Brokers Group, і передає управління також ветерану індустрії Мілану Галіку. Однак Петерфі продовжить очолювати раду директорів компанії.

 

Джеймс Саймонс
У 1982 році Саймонс заснував Renaissance Technologies Corporation, приватну інвестиційну фірму для управління більш ніж $30 млрд (сьогодні — $57 млрд). До сих пір керує компанією, яка вважається найуспішнішим хедж-фондом у світі. Компанія використовує комп’ютерні моделі для передбачення змін цін на ліквідні фінансові інструменти. Нині він — мільярдер (його статки оцінюються в $20 млрд), зірка математики і приватного інвестування, який часто отримує премії за свої фінансові вклади в наукові дослідження і програми, спрямовані на навчання дітей математиці.

 

Рей Даліо
Американський бізнесмен, мільярдер, засновник інвестиційної компанії Bridgewater Associates, яка управляє активами пенсійних фондів, університетських цільових фондів, суверенних фондів. Хедж-фонд Рей Даліо є найбільшим у світі, керуючи портфелем інвестицій в розмірі понад $160 млрд.Статки самого інвестора оцінюються в $18,1 млрд. Рей є прихильником “прозорості” ведення бізнесу, що зробило його фонд одним з найбажаніших місць для роботи. За словами Даліо, секрет його успіху простий: історія — циклічна і важливо вміти робити правильні висновки.

 

Фото: Boston Magazine

Ебігейл Джонсон
Американська підприємниця, доларовий мільярдер, президент компанії Fidelity Investments. Одна з найбагатших і найвпливовіших жінок світу за версією Forbes,чиє багатство оцінюється в $17,3 млрд. У жовтні 2014 вона зайняла місце свого батька — генерального директора фірми, а у 2016 стала головою дочірньої компанії й отримала повний контроль над Fidelity. Є членом Комітету з регулювання ринків капіталу та Асоціації індустрії цінних паперів. Ебігейл — активна прихильниця використання криптовалют, зокрема біткоїну.

 

Карл Айкан: “Якщо вам потрібен один на Волл-стріт — купіть собі собаку”

Карл Айкан 

Він заробив собі ім’я на скупці недооцінених і погано керованих компаній з подальшим виведенням їх з кризи й перепродажу. Його основне дітище — одна з перших фондових компаній Icahn Enterprises. Статки Айкана оцінені в понад $16 млрд. Інвестував в с десяток великих компаній, включаючи RJR Nabisco, Philips Petroleum, Viacom, Marvel, Time Warner, Netflix, Herbalife, Apple. В даний час Icahn Enterprises управляє активами близько $8 млрд.

 

Фото: Bloomberg

Стівен Шварцман
Стівен Шварцман разом з Пітером Петерсоном у 1985 році заснував Blackstone, яка сьогодні є найбільшою приватною інвестиційною компанією у світі, яка управляє активами в $439 млрд. Зарплата Шварцмана за 2017 рік склала $786 млн, зробивши його найбільш високооплачуваним менеджером у сфері прямих інвестицій. А його статки оцінюють у $13,8 млрд. Найбільша угода компанії — купівля під час фінансової кризи контрольного пакета акцій Financial and Risk Thomson за $20 млрд.

 

Фото: Sports Illustrated

Девід Теппер

Головне дітище Девіда Теппера — фонд Appaloosa Management. Відомий умінням інвестувати в кризові компанії нерухомості. У травні минулого року фонд продав всю свою частку в Apple, яка раніше становила понад 7% його інвестиційного портфеля. Особистий капітал Теппера оцінюють в $11,6 млрд.

 

Джордж Сорос: “Робіть несподівані, а не очевидні ставки”. Фото: Офіційна сторінка в Twitter

Джордж Сорос
Засновник компанії Quantum Fund Джордж Сорос отримав світову популярність завдяки своїй гучної успішної операції — продажу англійського фунта перед його обвалом в 1992 році. На цьому Сорос заробив мільярд доларів за один день. За ним закріпилася фраза “поламав англійський державний банк”. І сьогодні мільярдера не підводить обрана тактика: він продовжує робити гроші на валютних кризах. Особистий капітал Сороса оцінюється в понад $10 млрд. У роботі він використовує правило “рефлективності фондових ринків” — купівлю та продаж акцій на основі очікувань цін.

 

Сем Зелл: “Невдахи приносять прибуток”. Фото: barrons.com

Сем Зелл
Став одним з найвпливовіших інвесторів, скуповуючи слабкі компанії з боргами, виводячи їх в лідери, після чого вигідно продаючи. Його статки оцінюються в $5 млрд. Зелл заснував і очолює корпорацію Equity Group Investments. Він — особистість епатажна: затятий противник ділового стилю, ганяє на мотоциклі та любить висловитися міцним слівцем під час ділових зустрічей і світських заходів. Видав книгу керівництво “Гід Сема Зелла по тому, як стати дуже, дуже багатим”.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram