Соцмережі
20 Квітня 2022
505

Богдан Данилишин: Санкції – день 55

Санкційні хроніки. День 55.

Підсумки 19 квітня.

1 . Американський оператор супутникового телефонного зв’язку Iridium Communications Inc.  попередив про те, що у 2022 році може зіткнутися із суттєвим скороченням виручки від бізнесу в Росії на тлі війни в Україні. Компанія додала, що не виключає у майбутньому подальшого скорочення присутності чи повного припинення бізнесу у Росії. Зараз Iridium Communications надає послуги в Росії через дві юрособи , а також авторизованих російських постачальників.

У 2021 році частка Росії у загальній структурі виручки Iridium Комунікації становили близько 2,3%. Раніше на тлі санкцій, запроваджених проти Росії, компанія припинила постачання обладнання до Росії. Ще одним фактором впливу на фінпоказники в Iridium Communications називають суттєві коливання рубля з початку спецоперації.

У Росії Iridium Communications представлена компаніями ТОВ ” Ірідіум ” За даними бухотзвітності , виручка першої компанії в 2021 році склала 970,9 млн рублів, чистий прибуток — 63,7 млн рублів; другий — 300,2 млн рублів і 7,5 млн відповідно. матеріалах Iridium Communications також вказано, що компанія орендує в Удмуртії (Іжевськ) шлюз та телепорт для надання послуг супутникового зв’язку.

2. Американський автоконцерн General Motors (GM) поки не планує відновлювати діяльність у Росії на тлі війни РФ, що триває в Україні. “GM призупинив імпорт автомобілів і комерційну діяльність у Росії 28 лютого. З урахуванням погіршення ситуації, що триває (на Україні — ІФ) компанія прийняла рішення продовжити зупинку діяльності в Росії”, — повідомив “Інтерфаксу” представник GM. До введення антиросійських санкцій GM постачав до РФ автомобілі Chevrolet і Cadillac . За даними Асоціації європейського бізнесу, за перші три місяці 2022 року у Росії було продано 428 таких машин (-38% рік до року).

3 . У РФ війну змінили на екологію. Мінпромторг підготував проект рішення про тимчасове пом’якшення вимог, зокрема екологічних, до виробництва автомобілів на тлі санкційного тиску. У проекті прописані нові правила оцінки відповідності машин, що випускаються у особливий період, спрощеним вимогам, повідомили у прес-службі відомства. Проект документа внесено до уряду. “В умовах санкційного тиску з боку недружніх держав цей захід допоможе і виробникам транспортних засобів, і нашим покупцям. Такий особливий період пропонується встановити до 1 лютого 2023 року і в разі потреби може бути продовжений, — додали в міністерстві. — Рішення розширить номенклатуру транспортних засобів і дозволить збільшити обсяг виробленої техніки, а громадяни мають великий вибір у тому числі більш доступні автомобілі”. “Комерсант” повідомив, що в Росії можуть дозволити виробляти автомобілі екологічного класу “Євро-0”. Газета посилалася на проект постанови уряду про “правила оцінки відповідності колісних транспортних засобів, що випускаються в особливий період”. Документ покликаний спростити вимоги до автомобілів, що випускаються в країні, проте фактично стосується тільки великих традиційно вітчизняних автоконцернів (чисельність співробітників понад 5 тисяч осіб), а також виробників напівпричепів, електробусів або компаній під санкціями.

4. ЦБ РФ знову засекретив звітність банків. Російські банки тимчасово не повинні розкривати проміжну і річну бухгалтерську звітність, аудиторський висновок по ній, інформацію про ризики, управління ризиками і капіталом, дані про інструменти капіталу, випливає з рішення ради директорів Банку Росії, опублікованого на сайті регулятора. Ця обмеження застосовується , починаючи зі звітності за 31 грудня 2021 року та закінчуючи звітністю за 30 вересня 2022 року.

ЦБ також на своєму сайті не публікуватиме форми звітності банків за всі звітні дати до 1 жовтня 2022 року. Раніше ЦБ повідомив, що для обмеження ризиків санкцій ухвалив рішення тимчасово скоротити обсяг розкриття звітності банками. Починаючи зі звітності за лютий 2022 року, кредитні організації не повинні публікувати фінансову звітність (індивідуальну та консолідовану) по РСБУ, а також додаткові розкриття до неї.

5 . Російські рибники постраждають від війни. Російські рибники можуть зіткнутися з дефіцитом комбікормів для цінних порід риб, попередив президент Союзу комбікормників , гендиректор Всеросійського НДІ комбікормової промисловості Валерій Афанасьєв на XVI міжнародній конференції “Комбікорми-2022”. “Ми виробляємо близько 580 тисяч тонн комбікормів для риби, з них близько 400 тисяч тонн — для коропових, тут проблем немає. Виробництво комбікормів для цінних порід риб — осетрових та форелевих — по суті ще досить серйозна цілина”, — зазначив він.

За його словами, минулого року споживання комбікормів для цінних порід риб становило 137 тисяч тонн, власне виробництво — лише близько 20 тисяч тонн. “Сьогодні перекрили кордони, а основними постачальниками таких комбікормів були Данія, Норвегія, Фінляндія, Франція. Усі кинулися, почали шукати вітчизняні”, — сказав він. Крім того, підприємства, які випускають такі корми, працюють переважно на імпортних лініях, додав Афанасьєв.

За його оцінкою, вітчизняне машинобудування може задовольнити потреби комбікормової галузі в обладнанні. “Але щодо високотехнологічного обладнання, такого, яке встановлюють на своїх комбікормових заводах великі холдинги – під 100 тонн продукції на годину, то до такого рівня ми поки що не дійшли”, — заявив Афанасьєв.

6. Вугільна галузь готується до стагнації. З початку 2022 року експорт вугілля з Росії скоротився майже на 9%, заявив на круглому столі у Держдумі директор департаменту вугільної промисловості Міненерго Петро Бобильов. “, На жаль, ми бачимо на сьогодні зниження обсягів експорту, особливо до кінця березня та квітня цифра значуща — понад 20%. З початку року це майже 9%”, – сказав він. Він додав, що зросло споживання вугілля на внутрішньому ринку — у другій ціновій зоні електроенергетики (Сибір). На початку квітня ЄС у рамках чергового пакету санкцій заборонив ввезення вугілля з Росії, заборона вступить чинність у серпні До 10 серпня 2022 року сторонам буде дозволено виконувати контракти, укладені до 9 квітня 2022 р. Щорічний обсяг імпорту вугілля в ЄС останнім часом становив 8 млрд євро. — Тихоокеанського регіону Перший віце-прем’єр Андрій Білоусов минулого тижня заявив, що обсяги вивезення вугілля з Росії трохи просіли, в основному через ситуацію з портами Північного Заходу.

7 . ВТБ соромиться своїх санкцій. Банк ВТБ, який потрапив під санкції США, Євросоюзу та Великобританії, пропонує обмежити можливість позиціонування банками та компаніями відсутність (або, навпаки, наявність) санкцій як свою конкурентну перевагу, заявив перший заступник голови ВТБ Андрій Пучков. За його словами, ВТБ бачить спроби деяких колег “розділити бізнес-спільноту на білих і не білих”. “Тому вважаємо за доцільне запровадити обмеження на можливість формулювання конкурентних споживчих переваг для учасників цивільного обороту, вказуючи на свою санкційність або непідсанкціонованість , і поширити це не лише на банки, але здебільшого на всіх учасників ринку підприємницької діяльності”, — сказав він. У лютому-квітні 2022 року ряд великих російських банків, включаючи Сбербанк, ВТБ, “Відкриття”, Промзв’язокбанк та Радкомбанк , потрапили під санкції західних держав, після чого умови ведення їхнього бізнесу різко змінилися.

8. У Євросоюзі вважають обґрунтованими санкції, введені проти Росії, але визнають право Банку Росії оскаржувати в суді рішення про заморожування її міжнародних резервів, заявив представник голови дипломатії ЄС Жозепа. Бореля Петер Стано.

“Європейські санкції спираються на дуже ясні юридичні рамки. Частина механізму європейських санкцій передбачає, що підпали під них можуть подавати апеляцію до суду Європейського союзу”, — сказав він на брифінгу. Його попросили прокоментувати слова голови Банку Росії Ельвіри Набіулліної про намір заперечувати рішення Ради ЄС щодо санкцій у судовому порядку.

За словами Стано , у ЄС вважають свою позицію юридично надійною. Санкції запровадили у зв’язку з військовими діями Росії в Україні. Цього, вважають у Брюсселі, достатньо обґрунтування обмежувальних заходів щодо російського ЦБ. Набіулліна раніше заявила, що Росія вважає заморозку своїх міжнародних резервів безпрецедентною і має намір оскаржити це рішення. “Звичайно, це безпрецедентне заморожування, ми готуватимемо всі позови судові, готуємося для того, щоб їх застосувати, тому що це безпрецедентно у світовому масштабі”, — сказала вона.

9 . Пільгових кредитів усім не вистачає. Уряд збільшив граничний розмір пільгового кредиту для системотворчих підприємств промисловості та торгівлі до 30 млрд рублів з 10 млрд рублів на компанію. Про це повідомив прем’єр-міністр Михайло Мішустін . Ставка кредитування за програмою підтримки системоутворюючих торгових та промпідприємств залишиться на рівні 11% річних.

“Необхідно уважно стежити за ходом реалізації заходів, що вже діють, оперативно реагувати на зміни в економіці та вчасно коригувати параметри прийнятих програм”, — додав прем’єр. Відповідно до програми, яка була схвалена в березні, системотворчі підприємства промисловості та торгівлі можуть отримати пільгові кредити в російських банках на поповнення оборотних коштів на строк до 12 місяців під 11% річних (аналогічні програми запущені для підприємств АПК та ПЕК зі ставкою 10% та 11% відповідно). Спочатку програма передбачала, що системотворча компанія зможе залучити до 10 млрд. рублів, група компаній — 30 млрд рублів. Уряд планував виділити на фінансування програми 40 млрд. рублів, потім ця сума була збільшена до 120 млрд. рублів. Потреба обсягах кредитування системотворчих підприємств оцінювалася за базовими галузями в 1,5 трлн рублів, говорив раніше перший віце-прем’єр Андрій Білоусов.

10 . Авіакомпанія “Азімут” не змогла повернути авансові платежі за літаки Airbus A220-300, замовлені у американського лізингодавця Air Lease Корпорація . “Ми постраждали від того, що лізингодавець відмовив нам у постачанні літаків, і ми втратили кошти. У нас був контракт на Airbus A220, у травні ми мали отримати перший літак. Наші авансові платежі нам не повернуться, як вони нам сказали”, — повідомив гендиректор “Азимуту” Павло Єкжанов.

Договір лізингу шести А220 “Азімут” та Air Lease Corporation підписали минулого року на авіасалоні МАКС. Постачання були заплановані на 2022-2024 роки. A220 став би першим іноземним літаком для “Азімут”, який зараз експлуатує тільки російські SSJ100. При цьому сама компанія стала першим у РФ оператором цього типу літака.

Після початку війни РФ в Україні Євросоюз ввів санкції, які заборонили постачання до Росії цивільних літаків та запчастин. Також західних ліссорів зобов’язали розірвати чинні контракти з російськими авіакомпаніями та відкликати у них уже надані літаки. За рішенням влади РФ більшість іноземних лайнерів, проте, залишилася в авіакомпаній. Паралельно санкції закрили для російських перевізників небо Євросоюзу, США та Канади. З міркувань безпеки з кінця лютого заборонено польоти і до південних аеропортів Росії. На тлі цих проблем влада обговорює додаткову емісію “Аерофлоту” і викуп акцій приватних авіакомпаній з використанням коштів Фонду національного добробуту, повідомила у вівторок газета РБК з посиланням на свої джерела.

За словами Єкжанова , пропозиції про викуп акцій державою адресовані лише тим авіакомпаніям, які мали акредитиви в західних банках. “І допомога піде тим, хто втратив гроші, маючи ці акредитиви. З цього приводу йдеться розмова. До нас це ніяк не стосується”, – прокоментував ситуацію він. Глава Мінтрансу Віталій Савельєв раніше оцінював загальний обсяг зобов’язань авіакомпаній РФ з акредитивів в 200 млрд руб.
11 . Фінляндія у вівторок припинила пересування через прикордонний перехід Париккала-Сюваору та заморозила всі плани щодо його розвитку. “Сьогодні на невизначений час припинився рух через тимчасовий пункт пропуску в Париккала , відкритий спеціально для транспортних перевезень, переважно деревини. Про це раніше домовилися прикордонна служба південно-східної Фінляндії та російська сторона”, повідомив портал телерадіомовлення Yle.

Причиною стали санкції Євросоюзу проти Росії, що набули чинності 9 квітня. Вони накладають заборону на в’їзд до ЄС вантажного автотранспорту із реєстраційними номерами Росії чи Білорусії. Після цього рух через пункт пропуску в Парікала зійшов нанівець, і тепер його вирішено повністю закрити, інформував портал із посиланням на МЗС Фінляндії.

Для перетину МАПП Париккала-Сювяору був потрібен спеціальний дозвіл, кордон мали право проходити лише громадяни Росії та Фінляндії. У 2019 році уряд Антті Рінне оголосило про плани модернізації пункту пропуску та перетворення його на міжнародний. У цьому випадку перетнути кордон у цьому місці могли громадяни будь-яких країн. Будівництво планували розпочати у 2022 році, проте спочатку пандемія коронавірусу , а потім спецоперація Росії в Україні звели нанівець надії на відновлення турпотоку з Росії до східної Фінляндії. Прикордонний пункт у Париккала міг би відкрити новий маршрут із Петербурга до Савонлінни та інших прикордонних міст.

12. Італійська енергокомпанія Enel через санкції заморозила проект створення вітропарку потужністю 71 МВт у Чистопольському районі Татарстану, повідомив міністр промисловості та торгівлі республіки Альберт Карімов на Татарстанському енергетичному форумі у Казані.

Він уточнив, що проект із Enel вже був “практично на стадії реалізації”, але тепер його заморозили. Каримов додав, що від реалізації проектів з вітроенергетики в Татарстані в поточній ситуації відмовилася і данська Vestas.

“Наразі у нас є відібрані інвесторами майданчики з проведеними вітровимірами . Для продовження робіт ми плануємо зосередитись, у тому числі, на локалізації, реалізації своїх проектів вітроенергетичного обладнання”, — зазначив міністр.

5 квітня данська Vestas , яка є технологічним партнером ” Фортуму ” за проектами його вітропарків , оголосила про зупинення проектів у Росії. Enel повідомляла у березні, що протягом кількох місяців ухвалить рішення щодо активів у Росії, розглядає всі можливі варіанти, доступні в умовах санкційних обмежень.

13. Німецький виробник косметики та побутової хімії Henkel вирішив вийти з бізнесу в Росії через розвиток подій в Україні. Наразі розпочалася підготовка до виконання цього рішення, повідомила компанія. Henkel пообіцяв щільно контактувати зі своєю командою в Росії для того, щоб забезпечити впорядкований перебіг цього процесу. До остаточного відходу компанії з Росії її 2500 працівників у цій країні продовжать працювати та отримувати зарплату. Поки що компанія не береться оцінити вплив цього рішення на своє фінансове становище. 4 березня Henkel оголосив, що припиняє нові інвестиції в Росії, припиняє рекламні кампанії у державних медіа та всю спонсорську активність.

5 березня компанія уточнила, що продовжує виробничу та операційну діяльність на російському ринку, “щоб забезпечити споживачів товарами першої необхідності – особливо продуктами господарської та особистої гігієни”.

4 квітня голова наглядової ради компанії Симона Бажель-Тра на річних зборах акціонерів сказала, що Henkel поки що не йде з Росії, але уважно стежить за розвитком подій. Henkel об’єднує підрозділи Adhesive Technologies (клеї та технології), Laundry & Home Care (чистячі та миючі засоби) та Beauty Care (Косметика). У портфель брендів входять марки Persil , Bref , Pril , “Ласка”, Schwarzkopf , Syoss , Fa , Ceresit , клеї “Момент”, Loctite та інші.
За даними аналітичної системи “СПАРК-Інтерфакс”, виторг ТОВ ” Хенкель Рус” по РСБУ в 2021 році зріс на 13,1%, до 95,14 млрд рублів. Чистий прибуток склав 7,48 млрд рублів проти 7,84 млрд рублів роком раніше. Минулого року компанія направила на виплату дивідендів та інші платежі з розподілу прибутку на користь власників 5,6 млрд рублів (6,65 млрд рублів у 2020 році).

14. ЗМІ повідомили про затримання біля грецького острова Евбея двох російських нафтових танкерів через санкції Євросоюзу. Неподалік міста Карістос берегова охорона Греції затримала танкер ” Пегас ” , у якому 19 російських моряків пише газета ” Катімеріні “.

Представники берегової охорони у бесіді з виданням послалися на рішення Управління боротьби з відмиванням грошей. Також вони уточнили, що затримано судно, але не його вантаж. За відомостями газети, “Пегас” прямував на Пелопоннес, де нафта мала бути перевантажена на інший танкер, але затримався поблизу Карістоса через погану погоду. За інформацією порталу Maritime Bulletin , також через санкції ЄС поблизу Евбеї затримали ще один нафтовий російський танкер — VF Tanker 2. Судно 17 квітня залишило порт Пірей і вирушило до порту Кавказ, проте з невідомої причини опинилося в бухті Карістоса.

15. Індекс МосБіржі , один з основних російських фондових індикаторів, вранці у вівторок відкотився нижче 2300 пунктів уперше з 25 лютого під тиском розпродажів на очікуваннях оголошення Заходом нового пакету антиросійських санкцій через війну Росії в Україні. До 10:25 індекс МосБіржі становив 2299,51 пункту (-1,8%), індекс РТС — 913,91 пункту (-1,3%); Ціни більшості “блакитних фішок” на Московській біржі знизилися в межах 6,5%. Індекс МосБіржі 24 лютого після початку військової операції Росії в Україні обвалився більш ніж на 33%, нижчий за 2060 пунктів. Наступного дня, 25 лютого, індекс відскочив на 20%, але з 28 лютого Банк Росії прийняв рішення призупинити торги акціями на МосБіржі , а відновлення торгів відбулося 24 березня.

У лідерах відкату у вівторок виступають розписки TCS Group (-6,5%), акції “ЛУКОЙЛу” (-4%), “Татнафти” (-3,9%), “Яндексу” (-3,7%), Сбербанку (-3,3% та -3,8% ” префи “), “Сургутнєфтєгаз” (-3,1%), ВТБ (-2,8%), розписки OZON (-2,5%), папери “Роснефти” (-2,1%), АФК “Система” (-2,1%), ” Інтер РАТ” (-2%).

16. X5 Retail Group у березні призупинила програми розвитку та реконструкції роздрібних магазинів, щоб переглянути обсяг капітальних інвестицій на 2022 рік, повідомила компанія. У ході “Дня інвестора” у жовтні минулого року Х5 прогнозувала, що зростання її CAPEX у 2022 році буде нижчим, ніж зростання загальної виручки. Рітейлер планував відкрити 1,7-2 тис. магазинів ( gross , без урахування закрить) у 2022 році.

У 2021 році компанія відкрила 1,414 тис. магазинів ( net ) проти 1,41 тис. у 2020 році. У I кварталі 2022 року Х5 відкрила 358 магазинів ( net ) проти 276 роком раніше, у тому числі 348 магазинів “біля дому” “П’ятірочка” (251 роком раніше) та 17 дискаунтерів “Чижик” (1). Без урахування закрить ( gross ) у I кварталі було відкрито 384 магазини “П’ятірочка”, 147 старих магазинів було реконструйовано. На кінець березня кількість об’єктів, що працюють у новій концепції, зросла до 5,028 тис., що становить 27% від загальної кількості “П’ятерочок”.

У І кварталі Х5 також відкрила п’ять супермаркетів “Перекресток” після реконструкції. На кінець березня у новій концепції працювали 236 супермаркетів (24% від усієї мережі). В рамках програми підвищення ефективності Х5 у I кварталі закрила 50 магазинів “біля дому”, 16 супермаркетів та 5 гіпермаркетів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram