Соцмережі
15 Січня 2021
1 169

Богдан Данилишин: Про фінансовий сектор

Збільшення видатків з ЄКР наприкінці 2020 року призвело до суттєвого зростання ліквідності банківського сектору. В результаті упродовж першого тижня 2021 року загальний обсяг ліквідності банків (коррахунки та депсертифікати) перевищував 200 млрд. гривень, що майже учетверо більше визначеного нормативу обов’язкового резервування для банків. Обсяг наданого банкам рефінансування Національного банку упродовж останнього тижня 2020 року – першого тижня 2021 року становив 4 млрд. гривень на строк 3 місяці за ставкою 6%. Залишок заборгованості платоспроможних банків за тендерними (строковими) кредитами рефінансування Національного банку на 13.01.2021 становив більше 62 млрд. гривень.
Збільшення вкладень банки у державні цінні папери та збільшення готівки в обігу (з початку року на 1,2 млрд. гривень до 560 млрд. гривень) дещо зменшило обсяг “вільної” ліквідності банківської системи, яка втім залишається достатньою для утримання ставок на міжбанківському ринку на нижній межі ставок за постійними операціями Національного банку (5%).
Враховуючи, що криза кредитування в багатьох країнах світу виступала головною перешкодою для відновлення національних економік під час попередніх криз, на мою думку, важливо забезпечити ефективне використання монетарних стимулів, включаючи механізми ставок за активними та пасивними операціями, для стимулювання банківського кредитування та розвитку економіки у пост-пандемічний період в Україні.

Фінансовий сектор

Збільшення видатків з ЄКР наприкінці 2020 року призвело до суттєвого зростання ліквідності…

Опубликовано Богданом Данилишиным Пятница, 15 января 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram