Соцмережі
3 Вересня 2020
801

Богдан Данилишин: Податкова система сьогодні

Україна не має можливості ігнорувати тренд на підвищення податкової прозорості

За оперативними даними Державного казначейства України, зусиллям Президента України та Державної податкової служби України – податкові надходження до загального фонду державного бюджету за 8 місяців поточного року становили 355,7 млрд. грн., перевищивши минулорічний показник на 17,3% або 52,5 млрд. грн. Це допомогло не лише ліквідувати податковий розрив, який утворився у січні-квітні поточного року, але й перевищити планові податкові надходження за січень-серпень поточного року на 5,3%, у тому числі, за серпень – на 33,2%. Завдяки цьому, показники виконання доходної частини державного бюджету України у січні-серпні перевищили минулорічний рівень на 2,5%, а відставання від планових показників на 2020 рік скоротилося до 2,8%.

В умовах продовження кризових явищ в економіці важливо, що виконання плану податкових надходжень здійснюється за рахунок підвищення ефективності боротьби з тіньовими схемами без посилення тиску на сумлінних платників податків.

Вагому підтримку боротьбі з податковими схемами та стимулюванню доброчесної конкуренції забезпечує доступ податкових органів до банківської інформації. У січні 2020 року Національним банком були внесені зміни до нормативно-правових актів з метою спрощення порядку розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, на запит антикорупційних та правоохоронних органів. Це було зроблено у відповідності до норм Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів”, ухваленого Верховною Радою 31 жовтня 2019 року.

На мою думку, нам необхідно комплексно переглянути підходи до визначення банківської таємниці та розширити можливості не лише правоохоронних, але і податкових органів в отриманні доступу до рахунків економічних суб’єктів. Цей крок уможливить подальший рух у напрямі зниження рівня тінізації економіки та стимулюватиме звуження можливостей для суб’єктів економічної діяльності уникати оподаткування, тим самим забезпечуючи рівні умови конкуренції на ринку.

Нагадаю, що розкриття інформації щодо фінансових рахунків є актуальним загальносвітовим трендом, який поступово, але незворотньо, перетворює інститут банківської таємниці в атрибут минулого. Інтегруючись у європейський та загальносвітовий економічний простір, Україна не має можливості ігнорувати тренд на підвищення податкової прозорості. Натомість, своєчасний перегляд підходів до розкриття інформації щодо банківських та інших фінансових рахунків дозволить Україні здійснювати ефективне міжнародне співробітництво, приєднавшись до когорти з понад 100 країн-підписантів Угоди про автоматичний обмін фінансовою інформацією за єдиним стандартом ОЕСР.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram