Соцмережі
27 Лютого 2020
767

Богдан Данилишин: Основні інвестиційні проблеми України

Монетарні умови — одна з передумов залучення прямих інвестицій

Сьогодні багато говорять про інвестиції.

Пропоную порівняти показники залучення інвестицій двома країнами – Україною та Грузією. Обидві країни мають тісне співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями, реалізують політику інфляційного таргетування, проводять численні структурні реформи. Обидві країни займають близькі позиції в міжнародному рейтингу конкурентоспроможності WEF: Україна – на 85 місці, Грузія – на 74 місці. Тоді чому ж в Україну не йдуть інвестиції?

Грузія за 2019 рік залучила прямих іноземних інвестицій в реальну економіку в 6 разів (!) більше, ніж інвестицій нерезидентів в державні цінні папери.

Україна ж, навпаки, залучила інвестицій нерезидентів в державний борг вдвічі більше, ніж прямих інвестицій в реальну економіку.

Щоб там не говорили представники Правління НБУ, але жорсткі монетарні умови – одна з основних причин інвестиційних проблем України і зниження кредитування реального сектора економіки.

Для порівняння.Обсяг ПІІ в Україну в 2014-2018 роках склав 11.5 млрд. дол. США. З цих інвестицій 62% або 7.1 млрд. дол США були спрямовані до банківського сектору Ураїни переважно у формі переоформлення заборгованості перед материнськими банками в статутний капітал українських банків. Обсяги грошових переказів в України за аналогічний період становили 38.2 млрд. дол. США. Надходження ПІІ у % ВВП скорочується впродовж останніх трьох років і за підсумками 2018 становило 1.8% ВВП, обсяги грошових переказів навпаки зросли з 5.2 млрд. дол. США (4.8% ВВП) в 2014 році до 11.5 млрд. дол. США (8.5% ВВП) у 2018 році.

В світовій практиці для оцінки жорсткості монетарних умов використовується показник Real Monetary Condition Index (RMCI).
Даний показник розраховується на основі показників реального ефективного обмінного курсу та реальної процентної ставки.
одна з його складових визначає привабливість інвестицій з точки зору отримання цінових переваг товаровиробників на зовнішніх ринках,
інша складова RMCI – визначає привабливість інвестицій в реальний сектор країни з точки зору витрат на кредитні ресурси.

Тобто інвестування в країну з надмірно жорсткими монетарними умовами не дає можливості отримати потенційному інвестору порівняно достатні доходи, і це стає вирішальним фактором доповнюючи проблеми захисту прав власності, регуляторної політики і т.д.

Жорсткість монетарних умов України вже ЧЕТВЕРТИЙ рік перевищує жорсткість монетарних умов Грузії. І нині є на 16 відсоткових пунктів вищою ніж в Грузії.

Середній рівень жорсткості монетарних умов в Україні в 2019 р. був суттєво вищим ніж в країнах Східної Європи – вище ніж в Угорщині на 16 відс. пунктів, в Чехії – на 16 відс. пунктів, в Польщі – на 15 відс. пунктів, в Білорусі на 11 відс. пунктів. Порівняно із 2016 р. країни Східної Європи переважно послаблювали свої монетарні умови (Чехія – на 1,4 відс. п., Польща – на 1,9 відс. п., Угорщина – на 2,8 відс. пункти). Україна ж, навпаки, підвищила жорсткість на 12,1 відс. пункт, а станом на січень 2020 року (відносно середнього рівня за 2019 р.) додала ще 5 відсоткових пункти жорсткості.

Виходячи з цього, не дивно, що за весь 2019 рік Україна залучила іноземних інвестицій ВТРИЧІ менше, ніж Грузія за 9 місяців 2019 року у розрахунку на душу населення!

Грузія за 9 міс.2019 залучила 244 дол прямих інвестицій на 1 жителя.
Україна за весь 2019 рік – 77 дол. прямих інвестицій на 1 жителя.

Водночас висока жорсткість монетарних умов свідчить про надзвичайну привабливість фінансових активів країни в національній валюті.

І тут теж все логічно. Майже дзеркальне відображення. Україна у розрахунку на душу населення за 2019 рік залучила «спекулятивних» інвестицій в державні цінні папери від нерезидентів ВТРИЧІ більше ніж Грузія. Приріст ОВДП Грузії (Treasury Securities) у власності нерезидентів за 2019 рік становив 110,6 млн.дол., або 40 дол. на 1 жителя. В той же час за аналогічний період ОВДП України у власності нерезидентів зросли на 4,6 млрд.дол, або 116 дол. на душу населення.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram