Соцмережі
24 Липня 2020
895

Богдан Данилишин: Новини НБУ

Макродопомога від ЄС, розміщення облігацій, облікова ставка

Завершення кількатижневого періоду невизначеності, пов’язаного з відставкою попереднього керівника Національного банку та призначенням нового Голови НБУ, було ознаменоване кількома важливими подіями, які відбулися сьогодні в різних столицях світу.

По-перше, в Брюсселі було підписано Угоду між Україною та ЄС щодо виділення макрофінансової допомоги на суму 1.2 млрд. євро, який буде перерахований двома траншами по 600 млн. євро. Перший із них надійде в Україну одразу після ратифікації Угоди, наступний – після проведення Європейською комісією оцінки виконання Україною спеціальних умов. Відсоткова ставка за кредитною угодою буде відповідати вартості залучення коштів Європейською Комісією, яка має найвищий кредитний рейтинг (ААА).

По-друге, Міністерством фінансів було успішно проведене розміщення 12-річних єврооблігацій України на суму 2 млрд. доларів США за ставкою 7.25%. Важливо відмітити, що новий обсяг запозичень був на 250 млн. доларів США більшим, ніж планувалося залучити під час попереднього розміщення 1 липня, яке не було завершено через відставку екскерівника НБУ, а його вартість – на 5 базисних пунктів нижчою. Як бачимо, відставка Якова Смолія пішла на користь – хороший приклад для всього Правління. Залучені кошти будуть частково спрямовані на викуп єврооблігацій із погашенням у 2021 та 2022 рр. Можна тільки привітати команду Міністерства фінансів України.

Кошти, отримані як в рамках Угоди з ЄС, так і шляхом розміщення єврооблігацій, дозволять поповнити міжнародні резерви Національного банку, які на сьогодні становлять понад 28 млрд. дол. США, стабілізувати ситуацію на валютному ринку України та успішно здійснити виплати за державними зовнішніми запозиченнями, найбільші з яких заплановані у 3 кварталі 2020 року.

По-третє, Правлінням Національного банку було прийняте рішення про збереження облікової ставки НБУ на рівні 6%. З однієї сторони, це свідчить про оцінку Правлінням про- та антиінфляційних факторів як збалансованих в контексті впливу на середньострокові інфляційні процеси в Україні та доцільність збереження достатнього простору для наступного застосування монетарних стимулів, з іншої – про відсутність політичного тиску на Національний банк в контексті прийняття ним управлінських рішень з монетарної політики. Хоча я особисто не бачив суттєвих ризиків до зниження облікової ставки на 0.5% до 5.5%.

Радий відзначити, що досягнення сьогоднішнього дня свідчать про відновлення злагодженої та системної роботи державних інституційних механізмів та їх надійну підтримку з боку міжнародних ринків та партнерів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram