Соцмережі
8 Квітня 2021
921

Богдан Данилишин: Курс валют, експорт, імпорт тощо

Валютний ринок та фінансовий сектор

Значення обмінного курсу гривні на міжбанківському ринку практично не змінилося та продовжує залишатися на рівні до 28 гривень за $1. При цьому, упродовж тижня обсяг попиту з боку клієнтів банків переважав пропозицію іноземної валюти як на спотовому, так і на форвардному сегментах ринку. Натомість в операціях банків з фізичними особами з готівковою та безготівковою іноземною валютою продовжувало спостерігатися переважання пропозиції іноземної валюти, що дозволило банкам придбати в населення близько $93 млн з початку квітня. Окрім того, з метою запобігання надмірним коливанням курсу гривні Національним банком було проведено інтервенцію з продажу іноземної валюти на суму $50 млн (сальдо інтервенцій з початку року +$220,5 млн).

Фундаментальну підтримку стабільності обмінного курсу гривні забезпечує позитивне сальдо поточного рахунку платіжного балансу, яке у січні-лютому становило $1 млрд (у січні-лютому минулого року +$1,7 млрд). Експорт та імпорт товарів за перші два місяці 2021 року зростали у річному вимірі майже однаковими темпами — на 3,3% та 3,2% відповідно. Водночас падіння імпорту послуг було значно вищим, ніж зниження експорту за відповідною статтею — відповідно на 35,2% та 10,4%, що стало наслідком стрімкого скорочення витрат резидентів на подорожі за кордон. Надходження з оплати праці та грошові перекази робітників скоротилися за 2 місяці 2021 року на 13,7% до відповідного періоду минулого року.

Водночас за прямими іноземними інвестиціями у 2021 році продовжується минулорічна тенденція до скорочення вкладень коштів іноземних інвесторів в українську економіку. За січень-лютий через негативне значення реінвестованих доходів прямого інвестора (-$206 млн) скорочення участі іноземних інвесторів в капіталі контрольованих ними підприємств становило $39 млн. Додатково через боргові інструменти вкладення прямих інвесторів в підприємства України скоротилися на $198 млн.

Фінансовий сектор

Ліквідність банківського сектору (коррахунки та депозитні сертифікати НБУ) становить $194,3 млрд грн, майже учетверо перевищуючи встановлений норматив обов’язкового резервування. Основним чинником скорочення ліквідності упродовж минулого тижня було акумулювання коштів на ЄКР внаслідок сплати основних податків наприкінці місяця. Шляхом проведення тендеру з підтримання ліквідності банків Національним банком було надано строкове рефінансування 3 банкам на суму 300 млн грн на 84 дні за ставкою 6,5%.

Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб (UIRD) у гривні за минулий тиждень знизився на строках 6 та 12 місяців – на 10 б. п. та 5 б. п. відповідно. Ставки за депозитами банків в іноземній валюті також знизилися: у доларах США — на 10-11 б. п., в євро — на 3-8 б. п. за тиждень.

Кількість кредитів, наданих в рамках державної програми “Доступні кредити 5-7-9%” збільшилася до понад 12,5 тис. (+833 за тиждень), а їх загальний обсяг досяг 30,8 млрд грн (+1,9 млрд грн за тиждень), з яких 16,6 млрд грн — нові кредити на поповнення оборотних коштів та інвестиційні цілі, 14,2 млрд грн — рефінансування наявної заборгованості в банках.

Валютний ринок та фінансовий сектор

Значення обмінного курсу гривні на міжбанківському ринку практично не змінилося та…

Опубликовано Богданом Данилишиным Среда, 7 апреля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram