Соцмережі
28 Грудня 2020
638

Богдан Данилишин: Фінансовий сектор напередодні 2021 року

Банківська система України зберігає значний запас фінансової стійкості та потенціалу до кредитування. Адекватність регулятивного капіталу банків на 01.12.2020 становила 21,67%, у тому числі основного капіталу – 15,51%, що понад як удвічі перевищує нормативні значення Н2 та Н3 (10% та 7% відповідно). Регулятивний капітал банківської системи зріс у листопаді на 0,6%, а з початку року – на 21% — до 181,9 млрд. гривень.
Банки також із суттєвим запасом виконують нормативи покриття ліквідністю (LCR) як в іноземній валюті, так і за всіма валютами, у тому числі банки, що мають спеціалізований ощадний статус. Цьому сприяє активна політика НБУ з підтримання ліквідності банківської системи. Так, Національним банком було проведено кількісний тендер з рефінансування банків строком до 84 днів, за результатами якого задоволено заявки 5-ти банків на суму 9,3 млрд. гривень за процентною ставкою у розмірі 6,0% річних, 8 млрд. гривень з яких було надано АТ “ОЩАДБАНК”. Також на аукціоні своп процентної ставки 16 грудня було задоволено заявки 3 банків загальним обсягом 2 млрд. гривень із середньозваженою ставкою за результатами аукціону 7,50%. Підвищення, починаючи з листопада, заявлених банками максимальних ставок на аукціоні своп процентної ставки свідчить про їх очікування щодо підвищення ринкових ставок.
Це, в свою чергу, підкреслює необхідність активної політики Національного банку з підтримання доступності фінансових ресурсів для економіки, що стимулюватиме її відновлення під час та після коронакризи.

Фінансовий сектор напередодні 2021 року

Банківська система України зберігає значний запас фінансової стійкості та…

Опубликовано Богданом Данилишиным Суббота, 26 декабря 2020 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram