Соцмережі
17 Листопада 2020
606

Богдан Данилишин: Економіка України та фінансові ринки

Які процеси викликає карантин

Адаптація економічних суб’єктів до діяльності в умовах карантинних обмежень продовжує визначати динаміку економічних процесів в Україні. За оперативною оцінкою Держстату реальний ВВП у 3 кварталі 2020 року зріс до попереднього кварталу на 8,5% (з урахуванням сезонного фактору), проте був нижчим порівняно з 3 кварталом 2019 на 3,5%.
Помірне зниження економічної активності спостерігається у галузях з високим оборотом коштів. Виробництво споживчих товарів короткострокового призначення за 9 місяців 2020 року знизилося на 2,1%. Індекс економічних настроїв у 4 кварталі 2020 року залишався від’ємним, проте покращився порівняно з 2 та 3 кварталами 2020 року. Цьому, зокрема, сприяв вихід у додатну площину індикатора ділової впевненості в роздрібній торгівлі, який у 4 кварталі зріс до 7,7 порівняно з «-»2,7 у 3 кварталі 2020 року та дворазове скорочення негативного внеску ділової впевненості у сфері послуг.
Водночас продовжують домінувати негативні очікування у будівництві та переробній промисловості, про що свідчать як індикатори ділових настроїв у відповідних секторах, так і очікувані зміни підприємств промислової галузі щодо обсягу капітальних інвестицій у 2020 та 2021 роках. Зниження виробництва інвестиційних товарів за 9 місяців 2020 року становило 23,6% та було найбільшим в розрізі виробництва товарів за основними промисловими групами. Відновлення інвестиційної активності промислових підприємств у 2021 році залежатиме від подальшого розгортання ситуації із протидією поширенню захворюваності на COVID-19 та достатності фінансових стимулів зі боку держави для відновлення економічної активності.
Процентні ставки за банківськими кредитами та депозитами продовжують знижуватись, хоча і меншими темпами, що свідчить про поступове вичерпання ефекту від зниження ключової ставки НБУ, яка з червня 2020 року зберігається на рівні 6%. У жовтні процентні ставки банків за гривневими кредитами корпоративному сектору знизилися на 0,1 в. п. до 8,8%, в результаті чого вартість гривневого фінансування для суб’єктів підприємництва на сьогодні є в середньому вдвічі нижчою, ніж у 2019 році.
Реалізація Державної програми «Доступні кредити 5-7-9» продовжує набирати обертів. Обсяг кредитів, наданих уповноваженими банками в рамках відповідної програми збільшився на 25% за останній місяць до 12,7 млрд. грн. Варто відзначити, що частка інвестиційних та антикризових кредитів, тобто нових кредитів, не пов’язаних із рефінансуванням попередньо виданих позик, збільшилася за місяць з 21,5% до 28,1% та продовжує зростати. Майже 80% інвестиційних кредитів видано державними банками.
Підтримку реалізації державних програм стимулювання економіки надають високий рівень ліквідності банківської системи та стабілізація ситуації на валютному ринку.
Загальна ліквідність банківської системи становить близько 163 млрд. грн, та є втричі вищою, ніж встановлений норматив обов’язкового резервування. На черговому тендері з підтримання ліквідності банків, який відбувся 13 листопада, Національним банком було надано банкам 16,1 млрд. грн довгострокового рефінансування (на 5 років) за обліковою ставкою (6%), що створює можливості для банків спрямовувати фінансові ресурси на довгострокове кредитування економіки.
Курс гривні до долару США на міжбанківському ринку за минулий тиждень зміцнився на 0,2% за рахунок перевищення пропозиції іноземної валюти клієнтами банків над попитом, яке становило за тиждень 67 млн. доларів США. Водночас на готівковому валютному ринку спостерігається перевищення попиту на іноземну валюту над пропозицією, яке з початку листопада становило близько 120 млн. доларів США. За минулий тиждень Національний банк не здійснював валютних інтервенцій, що свідчить про збалансованість ринку на поточних рівнях.

На запити ЗМІ надаю особистий експертний Прес-дайджест щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках

Адаптація…

Опубликовано Богданом Данилишиным Вторник, 17 ноября 2020 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram