Соцмережі
6 Жовтня 2020
987

Богдан Данилишин: Економіка та фінансові ринки України сьогодні

Доходи населення, безробіття, ОВДП, валютний ринок та кредити

На запити ЗМІ надаю особистий експертний Прес-дайджест щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках. Ситуація в економіці України та на ринку праці свідчить про збереження ознак кризи. Зокрема, за даними Держстату доходи населення у IІ кварталі 2020 р. становили 867,5 млрд. гривень, скоротившись на 0,8% порівняно з I кварталом 2020 року та на 3,1% порівняно з II кварталом 2019 року. У структурі доходів населення знизилася частка заробітної плати (з 48,6% до 45,5%) та прибутків (з 15,8% до 15,3%). Натомість збільшилася частка соціальної допомоги (з 33,9% до 37,4%), що свідчить про збільшення залежності громадян від допомоги держави. Частка доходів населення від власності становила незначні 1,8%.

За вирахуванням податків та інших обов’язкових платежів наявний дохід у розрахунку на одну особу становив 15,6 тис. гривень (-7,3% до відповідного кварталу 2019 року). Низький рівень доходів населення визначає його спрямування в основному на придбання товарів і послуг (88%) та сплату податків (10,6%), а також обмежену здатність до накопичення заощаджень, на які було спрямовано лише 0.2% доходів населення у II кварталі 2020 року.

При цьому, рівень безробіття серед осіб у віці 15–70 років у II кварталі 2020 року на тлі коронакризи зріс до 9,9% (порівняно з 8,6% у I кварталі), а частка неформального зайнятого населення продовжує перевищувати 20% (у тому числі, у сільській місцевості – 36,5%). Високий рівень тінізації економіки залишається одним із найбільших викликів для держави та стримуючих чинників розвитку економіки.

На міжбанківському валютному ринку продовжує спостерігатися переважання попиту над пропозицією іноземної валюти, проте його обсяг скоротився майже вдвічі порівняно з попереднім тижнем – з 207 до 114 млн. доларів США. Близько половини надлишкового попиту на іноземну валюту (58 млн. доларів США) забезпечують операції клієнтів банків на умовах «форвард», що свідчить про все ще наявні девальваційні очікування економічних суб’єктів.

Обсяг гривневих ОВДП у власності нерезидентів за минулий тиждень скоротився на 1,9 млрд. грн (2,3% або $68 млн. у доларовому еквіваленті), що свідчить про прискорення виходу нерезидентів із державних цінних паперів України, номінованих в національній валюті.

Обсяг інтервенцій Національного банку, спрямованих на згладжування ринкових коливань обмінного курсу гривні, знизився утричі – до 51,1 млн. доларів США. Загальне сальдо валютних інтервенцій НБУ з початку року скоротилося до +935 млн. доларів США.

Ліквідність банківського ринку продовжує залишатися високою, хоча і знизилась внаслідок абсорбування ліквідності за рахунок валютних інтервенцій. Залишок коштів на кореспондентських рахунках банків в НБУ та у депозитних сертифікатах на 02.10 становив 170 млрд. грн., скоротившись порівняно з попереднім тижнем на 4,2 млрд. грн.

Виконання бюджету здійснюється із перевищенням планових показників, що дозволяє надолужувати відставання за показниками доходної частини бюджету, яке утворилося у 1 половині 2020 року. Зокрема, у вересні виконання Державного бюджету за доходами становило 115,3% від планового та 111,5% від показників аналогічного періоду минулого року. В результаті виконання Державного бюджету за 9 місяців 2020 року становило 98,5% від плану (103,3% до відповідного минулого року, у тому числі за податковими надходженнями – відповідно 107,3% (117%). Збереження темпів виконання плану за доходами Державного бюджету дозволить вийти у жовтні на планові показники виконання бюджету в цілому за підсумками 10 місяців 2020 року.

Процентні ставки за кредитами банків в економіку продовжують знижуватися, відображаючи ефект від зниження ключової ставки НБУ. Зокрема, у серпні середньозважені процентні ставки банків за кредитами нефінансовим корпораціям вперше знизилися до однознакового рівня (9,8%), знизившись з початку року на 5,9 відсоткових пунктів. За кредитами малим та мікропідприємствам ставки банків за кредитами знизилися до рівня 15%, що на ¼ нижче, ніж у грудні минулого року. Подальша реалізація державних програм підтримки економіки, зокрема програми «Доступні кредити 5-7-9», в рамках якої на 5 жовтня 2020 року видано вже майже 10 млрд. гривень кредитів, продовжить сприяти зниженню ризиків кредитування малого та мікробізнесу в Україні та, відповідно, ставок за такими кредитами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram