Соцмережі
5 Березня 2022
411

Богдан Данилишин: Економічний вплив санкцій

Вплив санкцій на економіку Росії

Фондовий ринок Росії продовжує нести колосальні втрати із-за відтоку коштів нерезидентів. Агресивна політика Росії ще до початку війни з Україною призвела до зниження капіталізація ринку акцій в Росії на $400 млрд (з початку 2022 року). За пронозами Cbonds після початку війни проти України з російського фондового вийде ще $80 млрд. Про свої плани позбутися інвестицій в Росію вже оголосили British Petroleum ($20 млрд) та Норвезький суверенний фонд ($2,6 млрд).

Гігантські втрати російського бізнесу фіксуються на зовнішніх фондових ринках. Зокрема, за останні 2 тижні вартість цінних паперів російських компаній, які торгуються на Лондонській біржі, впала на $570 млрд, а вартість їх акцій — на 98%.

Міжнародні валютні резерви РФ, розміщені в китайських юанях, становлять $74 млрд, в монетарному золоті — 133 млрд. На даний момент після запроваджених санкцій це — майже всі доступні російській владі активи в іноземній валюті. Продати великі обсяги монетарного золота на міжнародних ринках в умовах діючих санкцій практично неможливо.

Підвищується ймовірність суверенного дефолту Росії. Державний облігаційний борг Росії в іноземній валюті складає близько $40 млрд (20% загального обсягу). ЦБР вже зобов’язав депозитарії призупинити на 6 місяців будь-які виплати за цінними паперами на користь нерезидентів (що фактично означатиме технічний дефолт). 3 березня Fitch Ratings та Moody’s понизили довгострокові міжнародні рейтинги Росії за зобов’язаннями в іноземній валюті до рівня “В” та “В3”, що відносить цінні папери Уряду РФ до розряду спекулятивних та знижує їх ціну.

Центральний банк Росії запровадив додаткове 30% мито на купівлю іноземної валюти фізичними особами. Це означає, що для населення фактична девальвація рубля буде на 30% вищою за ринковий обмінний курс. Поточний ринковий обмінний курс рубля до долара США становить 118 руб. за дол.

Державні фінанси України

Державний бюджет у лютому 2022 р. було виконано з перевиконанням плану доходів на 29%, включаючи кошти отримані в рамках міжнародної допомоги. За платежами, які контролюють податкові органи, бюджетний розпис перевиконано на 10%, а за платежами до митних органів — на 2%.

Проблемним питанням державних фінансів залишається питання державного боргу. За січень-лютий державні запозичення становили 18 млрд грн, а виплати за основною сумою боргу та процентами — перевищили 100 млрд грн.

Для розв’язання питання боргового фінансування державних фінансів під час війни Уряд випусвійськових облігацій обсягом 400 млрд. Перший випуск таких облігацій у 8,1 млрд грн було викуплено комерційними банками України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram