Соцмережі
20 Квітня 2021
607

Богдан Данилишин: Економічна та бюджетна сфери у квітні

На запити ЗМІ надаю особистий експертний Прес-дайджест щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках

Економічна ситуація

Ситуація на зареєстрованому ринку праці свідчить про збереження негативних тенденцій. За даними Держслужби зайнятості кількість зареєстрованих безробітних у січні-березні зросла на 33,8% порівняно з відповідним періодом минулого року, тоді як кількість вакансій за рік скоротилася на 23,6%. Найбільше зросло безробіття серед технічних службовців та працівників сфери торгівлі та послуг (на 53,1% та 60,1% відповідно), тобто сервісних галузей, які найбільше постраждали від карантинних заходів. Таргетована підтримка постраждалих внаслідок пандемії підприємств та збереження робочих місць працівників таких підприємств має бути, на мою думку, пріоритетом державної політики, оскільки дозволить запобігти збільшенню структурного безробіття, що матиме довгострокові негативні наслідки для добробуту громадян.

Про негативні наслідки коронакризи свідчить також погіршення фінансових результатів великих та середніх підприємств України. Так, за результатами 2020 року фінансовий результат до оподаткування великих та середніх підприємств зменшився на понад 40% та становив 264,4 млрд грн прибутку (порівняно з 446,9 млрд грн у 2019 році). При цьому, прибуток зменшився на 2,9% (до 602,3 млрд грн), тоді як збиток — зріс майже удвічі (до 337,9 млрд грн). Частка збиткових підприємств зросла на 10 в. п. та досягла майже третини від загальної кількості працюючих великих та середніх підприємств (29,2% у 2020 році порівняно з 19,5% у 2019 році). Суттєве погіршення фінансових результатів підприємств обумовлює їх обмежену спроможність до інвестицій у відтворення основних фондів (нагадаю, що власними коштами підприємств фінансуються дві третини капітальних інвестицій в Україні), що зменшує довгостроковий потенціал зростання продуктивності праці та економіки в цілому.

Індекс сільськогосподарської продукції у січні−березні 2021 року порівняно із січнем−березнем 2020 року знизився на 4,8%, що стало результатом зниження врожайності основних сільськогосподарських культур. Це підтверджується даними щодо надходження культур зернових i зернобобових, олійних на підприємства, що займаються їхнім зберіганням і переробленням, яке станом на 1 квітня 2021 року було нижчим порівняно із минулорічним на 5,6%, у тому числі, пшениці — на 4,6%, кукурудзи — на 1,9%, насіння соняшнику — на 34,4%. В таких умовах та з метою забезпечення державної продовольчої безпеки Міністерством економіки проведено роботу з підписання меморандумів з основними об’єднаннями експортерів сільськогосподарської продукції на 2020/2021 маркетинговий рік. Так, зокрема, 19 квітня був підписаний меморандум з асоціацією “Укроліяпром” із узгодженим граничним обсягом експорту соняшникової олії на 2020/2021 МР на рівні 5 380 тис. тонн. Раніше згідно із підписаними меморандумами були визначені граничні обсяги експорту у 2020/2021 МР кукурудзи — на рівні 24 млн тонн та пшениці — на рівні 17,5 млн тонн.

Бюджетна сфера

Обсяги державних запозичень на первинному ринку з початку квітня суттєво знизилися. За два аукціони, що відбулися з початку квітня, до Державного бюджету України було залучено лише 1,3 млрд грн та $49 млн. Середньозважена ставка за гривневими запозиченнями становила 9,38% (порівняно з 10,90% у березні) зважаючи на те, що понад половину від зазначеного обсягу коштів було залучено на строк 3-6 місяців.

Таким чином, з початку року на внутрішньому ринку було розміщено ОВДП на суму 96,3 млрд грн та 28,6 млрд в іноземній валюті у гривневому еквіваленті, що становить 25% від обсягу державних запозичень, запланованих на 2021 рік. Водночас запозичення на зовнішньому ринку (заплановані у 2021 році на суму 180 млрд грн) з початку цього року не здійснювалися, що посилює ризики фінансування державного бюджету поточного року та потребує активізації перемовин з МВФ та іншими міжнародними партнерами щодо надання фінансової підтримки.

Зважаючи на переважання обсягу погашень над новими державними запозиченнями обсяг ОВДП в обігу скоротився за тиждень на 9,6 млрд грн (до 1 трлн гривень, що є найнижчим значенням з січня 2021 року), у тому числі ОВДП у власності банків — на 8,2 млрд грн за тиждень та нерезидентів — на 2,8 млрд грн за тиждень. При цьому, частка нерезидентів у структурі власників ОВДП знизилася до 2-місячного мінімуму (9,8% або 98 млрд грн).

Валютний ринок

На тлі повідомлень щодо ескалації військових дій на Сході України та зниження обсягу пропозиції іноземної валюти з боку клієнтів банків минулого тижня на 9,7% (з $302 млн до $273 млн в середньому за день) обмінний курс гривні до долару США на міжбанківському ринку знецінився за тиждень на 0,3% та залишається близьким до рівня 28 грн за 1 долар США. З урахуванням того, що попит клієнтів банків на іноземну валюту на міжбанківському ринку знизився лише на 2% за тиждень, його домінування над пропозицією іноземної валюти посилилося, що обумовило збільшення чистого продажу іноземної валюти з позиції банків.

Водночас на готівковому валютному ринку продовжує переважати пропозиція іноземної валюти. Чиста купівля готівкової іноземної валюти банками у фізичних осіб з початку квітня становила $267 млн (з початку року — $472 млн), що дозволяє підтримувати високий рівень валютної ліквідності банків та компенсувати скорочення їх валютної позиції через операції на міжбанківському ринку.

Національний банк минулого тижня не приймав участі в операціях на валютному ринку, проте продовжує здійснювати моніторинг ситуації на ринку та здійснюватиме інтервенції у разі необхідності збалансування попиту та пропозиції на іноземну валюту.

Фінансовий сектор

Ліквідність банківського сектору (коррахунки та депсертифікати НБУ) стрімко зросла — до 213,6 млрд грн — в результаті скорочення коштів на казначейському рахунку Уряду (на 22,3 млрд грн за тиждень), яке дозволило компенсувати відплив коштів з банківської системи у готівку (6 млрд грн за тиждень). Разом з тим, після прийняття Національним банком рішення про підвищення облікової ставки до 7,5%, ставки на міжбанківському ринку змістилися до рівня нової нижньої межі ставок за операціями НБУ (6,5%).

Національним банком минулого тижня було надано рефінансування банкам на суму 405 млн грн за ставкою 7,5% за строк 84 дні шляхом проведення чергового тендеру з підтримання ліквідності банків. Заборгованість платоспроможних банків перед Національним банком за тендерними кредитами до 90 днів становить 3,4 млрд грн, за довгостроковими кредитами рефінансування (від 1 до 5 років) — 68,8 млрд грн.
Регулятивний капітал банків у березня зріс на 3,2 млрд грн (+1,8%), що дозволило збільшити показники адекватності основного та регулятивного капіталу до 16,2% та 22,6% відповідно, що понад як удвічі перевищує нормативні значення відповідних показників та свідчить про високий рівень капіталізації банківського сектору України.

Реалізація Державної програми “Доступні кредити 5-7-9%” продовжує здійснюватися високими темпами. Минулого тижня в рамках програми було видано 555 кредитів на суму 1,6 млрд грн, а загальний портфель кредитів на умовах програми збільшився до 33,6 млрд грн, з яких 15 млрд грн (44,6%) було надано на рефінансування існуючої заборгованості клієнтів банків, 13,7 млрд грн (40,8%) — на підтримку оборотного капіталу та 4,9 млрд грн (14,6%) — на інвестиційні цілі.

На запити ЗМІ надаю особистий експертний Прес-дайджест щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках

Економічна…

Опубликовано Богданом Данилишиным Вторник, 20 апреля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram