Соцмережі
11 Квітня 2022
489

Богдан Данилишин: Аналіз впливу санкцій на економіку рф

Санкційні хроніки. День 47.

Підсумки 8-10 квітня 2022 року:

1 . Міністерство фінансів Росії у 2022 році не планує виходити на внутрішній ринок запозичень, заявив голова відомства Антон Сілуанов. “Ми цього року не плануємо вихід на внутрішній ринок чи зовнішні ринки. Це безглуздо, тому що вартість таких запозичень була б космічною”, — сказав міністр в інтерв’ю “Известиям”. За словами Силуанова, Мінфіну зараз “немає потреби позичати на ринках”.

“Ми змінили бюджетну політику, і всі доходи, які надходять до бюджету, включаючи нафтогазові та не нафтогазові, є джерелом для наших видатків та ресурсом для погашення зобов’язань як внутрішніх, так і зовнішніх”, — пояснив він.

Мінфін на початку року пропустив кілька аукціонних днів через високу волатильність ринку, а після початку військової операції в Україні ОФЗ не розміщував жодного разу.

Замість графіка аукціонів на другий квартал відомство 31 березня опублікувало повідомлення про те, що графік буде розкрито після ухвалення рішення про поновлення розміщень ОФЗ.

2. Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило довгостроковий та короткостроковий рейтинги Російської Федерації в іноземній валюті до “SD” (вибірковий дефолт), йдеться у прес-релізі агентства. Рейтинги знижено після того , як Мінфін РФ здійснив виплати за випусками “Росія-2022” і “Росія-2042” у рублях на тлі заборони США використовувати для обслуговування зовнішнього боргу заморожені валютні резерви.

“Хоча дефолт може бути усунений протягом 30-денного пільгового періоду, передбаченого умовами випуску облігацій, ми не очікуємо, що інвестори зможуть конвертувати ці рублеві платежі в спочатку передбачений доларовий еквівалент, або що уряд конвертує ці платежі протягом пільгового періоду”, — йдеться у повідомленні. у прес-релізі агентства.

Останнє припущення обумовлено, зокрема, думкою S&P про те, що “санкції щодо Росії будуть розширені найближчими тижнями, що обмежить як бажання, так і технічні можливості РФ для виконання зобов’язань перед міжнародними кредиторами”, зазначають у S&P.

S&P відкликало всі рейтинги Росії, включаючи рейтинги у національній валюті, що були на рівні “CC/C”. Рішення про відкликання прийнято слідом за запровадженням Євросоюзом заборони на рейтингові дії щодо РФ та її емітентів.

Як повідомлялося, Європейський союз 15 березня 2022 року запровадив заборону на присвоєння кредитно-рейтинговими агентствами ЄС рейтингів Росії та російським компаніям, а також заборону на надання рейтингових послуг російським клієнтам.

3. Рада ЄС зобов’язала білоруських вантажоперевізників вивести з території Євросоюзу весь транспорт до 16 квітня поточного року. Такі вимоги містяться у рішенні Ради ЄС, опублікованому в офіційному журналі Європейського Союзу.

“Заборонити будь-якому автотранспортному підприємству, створеному в Білорусії, перевозити товари автомобільним транспортом територією Союзу, зокрема транзитом”, — йдеться у документі.

У документі сказано, що заборона будь-яким підприємствам автомобільного транспорту, створеним в Білорусії на перевезення вантажів автомобільним транспортом по території ЄС, у тому числі транзитом “не застосовується до 16 квітня 2022 року для перевезення вантажів, яка почалася до 9 квітня 2022 року, за умови, що транспортний засіб вже знаходився на території Союзу 9 квітня 2022 р. або слідує транзитом через Союз, щоб повернутися до Білорусії”.

Також повідомляється, що заборона не поширюється на підприємства, що перевозять пошту, а також на постачання в ЄС природного газу та нафти, у тому числі продуктів нафтопереробки, а також титанової, алюмінієвої, мідної, нікелевої, паладієвої та залізної руди; фармацевтичних, медичних, сільськогосподарських та харчових продуктів, включаючи пшеницю та добрива; вантажів для гуманітарних цілей, а також транспорту дипломатичних та консульських представництв ЄС та держав-членів у Білорусії, у тому числі делегацій, посольств та місій, або міжнародних організацій у Білорусії, які користуються імунітетами відповідно до міжнародного права.

4. Президент США Джо Байден підписав два законопроекти, які вводять додаткові санкції щодо Росії та Білорусії, повідомив Білий дім. У повідомленні йдеться, що підписано “Закон про припинення імпорту російської нафти”, який забороняє імпорт енергетичних продуктів з Російської Федерації, та “Закон про призупинення нормальних торговельних відносин з Росією та Білоруссю”, спрямований на подальше посилення торгових та правозахисних санкцій. Обидва закони пов’язані з війною, що проводиться Росією в Україні. Законопроекти були напередодні ухвалені американським Конгресом. Прес-секретар Білого дому Джен Псакі раніше повідомила, що санкції — це “те, що президент підтримує” і “до чого закликав”.

Цього тижня адміністрація Байдена вже оголосила про санкції щодо найбільших фінансових інститутів Росії та низки осіб, які, на її думку, пов’язані з російським керівництвом. Європейський союз також запровадив черговий пакет санкцій проти Росії, що повідомляється в Офіційному журналі ЄС.

Обмежувальні заходи вводяться проти понад 200 фізосіб та 18 організацій. Нові санкції торкнулися підприємців ЛНР та ДНР, а також членів сімей осіб, які вже перебували під санкціями. Ці заходи набули чинності одразу після публікації — увечері у п’ятницю. Як раніше повідомлялося, ЄС вирішив заборонити імпорт із РФ деяких типів деревини, цементу, добрив, морепродуктів, спиртних напоїв, ікри. ЄС вирішив запровадити обмеження на експорт до РФ електронної техніки, а також оголосити ембарго на постачання до ЄС вугілля та інших видів твердого палива з РФ. Останнє обмеження почне діяти з 10 серпня 2022 року. До того моменту сторонам дозволять виконувати контракти, укладені до 9 квітня 2022 року. Щорічний обсяг імпорту вугілля в ЄС на даний момент становить €8 млрд.

Санкції передбачають і заборону на доступ судів РФ до портів країн ЄС вантажних суден, за винятком перевозячих газ, нафту та нафтопродукти, паливо для АЕС, деякі види металів та залізняку, ліки.

ЄС удосконалив заборону на постачання та продаж Росії єврових банкнот. Тепер це правило стосується не лише євро, а й усіх валют країн-членів-ЄС.

5. Європейський Союз запровадив черговий пакет санкцій проти Росії, повідомляється в офіційному журналі ЄС. Так, обмежувальні заходи вводяться проти понад 200 фізосіб та 18 організацій. Нові санкції торкнулися підприємців ЛНР та ДНР, а також членів сімей осіб, які вже перебували під санкціями. Також запроваджено санкції проти компаній, виробництво та технології яких пов’язані з російською спецоперацією в Україні. Ці заходи набули чинності одразу після публікації — увечері у п’ятницю. Інші заходи почали діяти у суботу — наступного дня після їх офіційної публікації.

Як раніше повідомлялося, ЄС вирішив заборонити імпорт із РФ деяких типів деревини, цементу, добрив, морепродуктів, спиртних напоїв, ікри. В Офіційному журналі ЄС наводяться таблиці, у яких докладно розписано, які типи товарів підпадають за санкцією.

Крім того, ЄС вирішив запровадити обмеження на експорт до РФ квантових комп’ютерів та передових напівпровідників, високотехнологічної електроніки, програмного забезпечення, чутливого обладнання та обладнання для транспорту, суден. Заборони на експорт та імпорт у вартісному вираженні становлять €10 млрд та €5,5 млрд відповідно.

П’ятим пакетом санкцій проти Росії передбачено ембарго на постачання до ЄС вугілля та інших видів твердого палива з РФ до ЄС, воно почне діяти з 10 серпня 2022 року. До того моменту сторонам дозволять виконувати контракти, укладені до 9 квітня 2022 року. Щорічний обсяг імпорту вугілля в ЄС на даний момент становить €8 млрд.

Крім цього, Євросоюз у рамках п’ятого пакету санкцій щодо РФ запроваджує заборону на імпорт хлористого калію з Білорусії через Росію. Санкції передбачають і заборону доступу судів РФ до портів країн ЄС. Він стосується не лише вантажних суден, а й, наприклад, яхт завдовжки понад 15 метрів. Однак тут є серія істотних винятків: дозволяється перевезення газу, нафти та очищених нафтопродуктів, палива для АЕС, титану, алюмінію, паладію, міді, залізняку, деяких хімікатів. Дозволяється і перевезення продукції АПК, антибіотиків. ЄС запроваджує і заборону на доступ на свою територію дорожнього транспорту з РФ та Білорусії. При цьому тут дозволяється перевозити ті ж товари, що й у випадку із судами. Крім того, санкції не поширюються на автомобільний транспорт, який здійснює перевезення з гуманітарною метою.

Не розповсюджуються санкції і на дорожній транспорт, що працює на маршрутах між Калінінградською областю та рештою Росії.

У документах ЄС згадується і те, що санкції не забороняють повернення Росії предметів мистецтва, які раніше були на якийсь час вивезені за кордон.

ЄС удосконалив заборону на постачання та продаж Росії єврових банкнот. Тепер це правило стосується не лише євро, а й усіх валют країн-членів-ЄС.

6. Євросоюз у рамках чергового пакету санкцій обмежив імпорт добрив із Росії.

Обмеження не поширюються на постачання до 10 липня у рамках контрактів, укладених до 9 квітня цього року, йдеться в Офіційному журналі ЄС. З 10 липня Євросоюз запроваджує квоти на імпорт низки російських добрив терміном на один рік. Квота на ввезення хлористого калію (код 3104 20) складе 837,57 тис. т, складних та інших добрив із вмістом калію (коди 3105 20, 3105 60 та 3105 90) – 1 577 807 тис. т. Розмір квот може коригуватися Єврокомісією.

Обмежень на ввезення інших видів добрив не передбачено.

7. Євросоюз ввів блокуючі санкції проти ВТБ, банку “ФК Відкриття”, Новікомбанку та Радкомбанку , йдеться в офіційному журналі ЄС.

Усі банки з лютого вже перебувають у списках санкцій США та Великобританії, а також відключені від системи передачі фінансових повідомлень SWIFT.

До цього обмеження ЄС щодо цих кредитних організацій передбачали заборону випуск нових єврооблігацій або розміщення акцій на європейських ринках капіталу. У Європі великий актив є лише у ВТБ. Держбанку належить VTB Bank Europe з активами близько €8 млрд.

Про те, що підрозділ ВТБ виставлений на продаж після того, як материнський банк опинився під санкціями США та Великобританії, повідомив у березні Bloomberg із посиланням на джерела. За словами співрозмовників агентства, німецькі регулюючі органи підтримують продаж банку, тому що прагнуть уникнути безладу в VTB Bank Europe. Хоча продаж не єдиний варіант, він може бути узгоджений у найкоротші терміни, говорили джерела Bloomberg.
Влада, у тому числі BaFin і ЦБ Німеччини, намагаються уникнути сценарію, за якого довелося б задіяти систему страхування вкладів та обтяжувати галузь вищими витратами. Санкції проти російських банків уже призвели до закриття європейського підрозділу Сбербанку.

ВТБ і німецькі регулятори намагаються структурувати угоду таким чином, щоб покупець не наражався на санкційні ризики. Інший варіант, що обговорюється — обмін російськими та європейськими активами з материнською компанією, хоча це може виявитися складним, враховуючи, що ВТБ перебуває під санкціями, говорили джерела.

На початку 2018 року ВТБ завершив переведення своїх європейських підрозділів у Німеччині, Австрії та Франції на єдину банківську ліцензію, об’єднана структура працює під назвою VTB Bank (Europe) SE з головним офісом у Франкфурті-на-Майні. До складу VTB Bank (Europe) SE також увійшла роздрібна онлайн-платформа в Німеччині – VTB Direktbank . Раніше в п’ятницю Єврокомісія повідомила, що в рамках нового пакету санкцій проти Росії здійснить “заходи щодо протидії постачання хлористого калію з Білорусії” в обхід санкцій.

8. У березні 2022 року в Росії інфляція розігналася до 7,61% до лютого після 1,17% у лютому та 0,99% у січні, повідомив Росстат. У річному вираженні інфляція у березні прискорилася до 16,69% (максимум з березня 2015 року) з 9,15% у лютому, 8,73% у січні та з 8,39% у грудні 2021 року.

Таке значне зростання цін за місяць, викликане введеними санкціями, обмеженнями та березневим ослабленням рубля на тлі військової спецоперації, що почалася 24 лютого в Україні, стало максимальним з січня 1999 року (тоді ціни зросли на 8,38%, але потім місячна інфляція не перевищувала 4, 1%).

За січень-березень 2022 року ціни в Росії зросли на 9,95%. Продовольчі товари у березні підскочили у ціні на 6,73% (у річному вираженні — зростання на 17,99%), непродовольчі — на 11,25% (20,34%), послуги — на 3,99% (9,94) %). Базовий індекс споживчих цін у березні становив 109,05% (у річному вираженні — 118,69%).

Зростання цін за окремими категоріями товарів. У березні приріст цін на окремі види плодоовочевої продукції (в середньому подорожчала на 14,22%) склав: на цибулю ріпчасту — 50,1%, капусту білокачанну — 39,8%, банани — 31,5%, моркву — 29,5 %, помідори свіжі — 27,4%, буряки столові — 24,7%, груші — 21,7%, виноград — 14,9%. Натомість ціни на огірки свіжі знизилися на 17,4%.

Цукровий пісок у березні став дорожчим на 44,0%, сіль — на 14,2%, рис — на 12,9%, крупа гречана — на 10,2%, ціни на олію соняшникову збільшилися на 7,2%.

У березні з непродовольчих товарів найбільше зросли ціни на електротовари та інші побутові прилади: пральні машини автоматичні — на 46,3%, холодильники — на 35,0%, плити побутові — на 27,5%.

Серед телерадіотоварів та персональних комп’ютерів збільшилися ціни: на флешнакопичувачі USB — на 36,8%, монітори для настільного комп’ютера — на 36,6%, моноблоки — на 24,8%, телевізори — на 22,9%, ноутбуки — на 21, 6%.

Лікарські препарати, що не належать до життєво необхідних та найважливіших лікарських препаратів (ЖНВЛП), стали дорожчими на 15,3%. Ціни на будівельні матеріали у середньому зросли на 10,0%.

Серед інших непродовольчих товарів подорожчали: ювелірні вироби — на 36,4%, фотоапарати — на 33,7%, нові легкові автомобілі іноземних марок — на 29,2%. У березні серед послуг туризму та відпочинку подорожчали: путівки на відпочинок до Туреччини — у 1,7 раза, Єгипет — на 47,4%, ОАЕ — на 39,3%.

Прогнози щодо інфляції, фактори впливу.

Банк Росії 28 лютого підвищив ставку більш ніж удвічі — до 20% з 9,5%, а 8 квітня також позапланово знизив ставку до 17%. При цьому ЦБ 8 квітня супроводжував своє рішення сигналом до подальшого пом’якшення грошово-кредитної політики. У заяві регулятора йдеться, що він “прийматиме подальші рішення за ключовою ставкою виходячи з оцінки ризиків з боку зовнішніх та внутрішніх умов, реакції на них фінансових ринків та з урахуванням фактичної та очікуваної динаміки інфляції щодо мети, розвитку економіки на прогнозному горизонті”, та “Допускає можливість продовження зниження ключової ставки на найближчих засіданнях”. Наступне планове засідання за ставкою відбудеться 29 квітня.

9. Уряд Німеччини оприлюднив пакет заходів підтримки німецьких компаній, які постраждали від російсько-українського конфлікту та санкцій проти Росії, пише Financial Times.

У переліку програма обсягом 100 млрд євро, що передбачає видачу німецьким банком розвитку KfW кредитів енергетичним компаніям, які зіткнулися з проблемами при фінансуванні маржинальних вимог, пов’язаних із зростанням вартості страхування від зростання цін на енергоресурси.

Крім того, KfW направить близько €7 млрд на надання короткострокових кредитів компаніям, які зіткнулися з негативними наслідками конфлікту. Крім цього, в рамках пакету заходів будуть надані додаткові держгарантії за кредитами для компаній, які мають проблеми з ліквідністю. Заходи підтримки аналогічні тим, які були прийняті в період пандемії коронавірусу в 2020 році, проте їхній нинішній масштаб менший.

Багато німецьких компаній попереджають про тяжкі наслідки розриву зв’язків із Росією як з постачальником енергоресурсів до країни, пише газета.
Деякі компанії, у тому числі автовиробники та сталеливарні групи, вже були змушені призупинити частину операцій через зростання цін на енергоносії та нестачу компонентів, які виробляє Україна.

Так, наприкінці березня німецький виробник вантажних автомобілів та автобусів MAN був змушений відправити в неоплачувану відпустку близько 11 тисяч співробітників, оскільки її підприємства у Мюнхені та польському Кракові були зупинені через припинення постачання електричних проводів, що випускаються на українських заводах.

10. Японська автомобільна корпорація Mitsubishi Motors призупинила поставки в РФ і локальне виробництво на спільному зі Stellantis автозаводі ТОВ “ПСМА Рус” у Калузі, випливає із заяви компанії. “Корпорація Mitsubishi Motors зупинила виробництво на своєму заводі в Калузі в Росії до подальшого повідомлення. Через логістичні труднощі експорт автомобілів та постачання запчастин до Росії призупинено з березня”, — йдеться у повідомленні японського концерну.

Mitsubishi продає на російському ринку імпортовані кросовери ASX та Eclipse Cross, пікап L200; а також позашляховики Pajero Sport і Outlander , що випускаються на калузькому автозаводі “ПСМА Рус”. Група Stellantis володіє 70% часткою підприємства, у Mitsubishi – 30%. Завод розташований у калузькому індустріальному парку ” Росва “. Інвестиції в проект становили 550 млн євро. Виробничі потужності (дві складальні лінії) дозволяють випускати загалом до 125 тис. автомобілів на рік.

Продажі Mitsubishi в РФ, за даними Асоціації європейського бізнесу (АЕБ), у 2021 р. знизилися на 1,6%, до 27,699 тис. автомобілів.

11. Японський виробник спецтехніки Komatsu припинив поставки в РФ і випуск продукції на місцевому заводі в Ярославлі (ТОВ “Комацу Менуфекчурінг Рус”), випливає із заяви компанії.

Виробник заявив про стурбованість ситуацією на території України і відзначив серйозні проблеми через збої в ланцюжку поставок, а також нестабільні економічні умови, що зберігаються. “В даний час Komatsu призупинила постачання та виробництво на своєму підприємстві в Росії”, — йдеться у прес-релізі виробника.

Komatsu постачає техніку в Росію з 1969 року. Власний завод компанії працює в РФ із червня 2010 року. Komatsu інвестувала в завод в Ярославлі $150 млн. Підприємство випускає гідравлічні екскаватори (потужності — до 3 тис. одиниць на рік) та кар’єрні самоскиди (100 одиниць на рік).

Заступник голови уряду Ярославської області Максим Авдєєв на початку березня говорив журналістам, що на ярославському заводі Komatsu працюють 400 осіб, зазначаючи, що компанія планує зберегти штат та рівень зарплат.

12. Сбербанк Росії через санкції з 7 квітня припинив прийом і переведення коштів в іноземній валюті, випливає з матеріалів на сайті кредитної організації. “У зв’язку з набуттям чинності санкційними обмеженнями на валютні операції з кореспондентськими рахунками в іноземних банках з 7 квітня 2022 року неможливо зробити переказ за кордон в іноземній валюті”, — зазначає банк. Заборона поширюється на перекази у відділеннях та в мобільному додатку “Сбербанк онлайн”. Отримати валютні перекази із зарубіжних банків також неможливо.

Перекази, оформлені з 6 квітня, будуть повернуті на рахунок клієнта в повному обсязі разом із комісією, заявив Сбербанк. “У разі відмови у зарахуванні переказу з іноземного банку переказ повернеться самостійно. Терміни повернення переказу зараз можуть бути збільшені з боку іноземних банків та складати більше п’яти робочих днів”, — заявив Сбербанк.

При цьому він зазначив, що у його відділеннях для резидентів доступні перекази коштів за кордон у рублях у звичайному режимі. Кредитна організація також нагадала про існуючі обмеження при переказі коштів російськими громадянами нерезидентам та необхідність надавати документи, необхідні відповідно до нещодавно прийнятих норм.

Сбербанк у рамках попередніх санкцій у середині березня припинив проводити перекази фізосіб у п’яти валютах: у доларах США, фунтах стерлінгів, данських та шведських кронах, канадських доларах. Фізособи в офісах могли відправляти перекази в інші банки по Росії та за кордон у рублях, євро, ієнах, швейцарських франках, норвезьких кронах та сінгапурських доларах. Перекази за кордон через “Сбербанк онлайн” були доступні тільки в євро, по Росії — в рублях за колишніми правилами без обмежень.

США 6 квітня ввели щодо Сбербанку блокуючі санкції. Аналогічні обмеження прийняла і низка інших країн. До цього, у лютому 2022 року, США ввели щодо Сбербанку санкції за кореспондентськими та платіжними рахунками ( corresponnt and payable-through account sanctions ).

13. Тайванський виробник комп’ютерної техніки та електроніки Acer заявив, що припиняє свою діяльність у Росії. “У зв’язку з останніми подіями компанія Acer вирішила призупинити свою діяльність у Росії”, — йдеться у повідомленні на сайті компанії. Acer докладає зусиль для надання допомоги співробітникам та їхнім сім’ям, які постраждали через поточну ситуацію. Acer виготовляє ноутбуки, персональні комп’ютери, монітори, проектори, самокати, а також аксесуари для своєї продукції.

14. Німецький виробник продуктів Dr. Oetker вирішив залишити російський ринок і продати свій завод у Білгороді його російському керівництву, пише в п’ятницю газета Handelsblatt з посиланням на заяву компанії. Раніше Dr. Oetker зупинив експорт до РФ, інвестиції у російський бізнес та маркетингову активність на російському ринку.

Німецька Dr. Oetker займається виробництвом інгредієнтів та сумішей для випічки, десертів, засобів для консервування, замороженої піци (бренди Dr. Oetker , Ristorante ).

Компанія почала працювати у Росії 1993 року із створення спільного підприємства з виробництва батончиків мюслі. У 1993 році почалися постачання замороженої піци через дистриб’юторів, у 1995 році – постачання бакалійної продукції з Німеччини. У квітні 1997 року було створено ЗАТ “Д-р Оеткер “. З 1999 по 2002 рік компанія активно розвивала дистрибуцію в Москві, з 2003 року – в регіонах. Наприкінці 2006 року розпочалося виробництво бакалійної продукції у Білгороді.

15. Група Swedbank вирішила припинити платежі до Росії та Білорусії та з цих країн, йдеться на сайті групи.

“Дотримуючись усіх вимог санкцій Європейського союзу та Управління з контролю за іноземними активами США (OFAC), Група Swedbank прийняла рішення припинити всі фінансові операції, де платежі здійснюються до Росії та Білорусі або надходять із цих країн”, — повідомила компанія.

У Swedbank зазначили, що можуть застосовуватися окремі винятки, “наприклад, Swedbank продовжить обслуговувати платежі, які спрямовані на окремі соціально-громадські групи, — про клієнтів, які з цих країн отримують платежі за пенсіями або виплатами”.

Платежі до Росії та Білорусі будуть можливі до 20 квітня 2022 року включно, платежі з цих країн — до 6 травня 2022 року включно. Swedbank працює у Швеції, Литві, Латвії та Естонії.

16. Прем’єр Японії Фуміо Кісіда в п’ятницю оголосив, що в рамках нових санкцій проти РФ має намір заморозити активи Сбербанку та приблизно 550 росіян, передає агентство Bloomberg. Також, за словами Кісіди , Токіо має намір швидко запровадити заборону на нові інвестиції в РФ. У свою чергу, агентство Kyodo зазначає, що блокування активів також торкнеться Альфа-Банку. Також Японія запровадить заборону імпорту низки видів продукції з Росії. Крім того, Кісіда наголосив на необхідності скорочення залежності Японії від РФ у постачанні енергоресурсів і озвучив плани з часом відмовитися від імпорту російського вугілля. Раніше на тлі ситуації в Україні Японія вже запровадила низку санкцій проти РФ.

МЗС РФ 21 березня виступило із заявою про заходи у відповідь на рішення уряду Японії щодо санкцій. Зокрема, на Смоленській площі повідомили, що Росія не має наміру продовжувати переговори з Японією щодо мирного договору “через неможливість обговорювати підписання основного документа про двосторонні відносини з державою, яка займає відверто недружні позиції і прагне завдати шкоди інтересам нашої країни”. Ці рішення РФ розкритикував прем’єр Кісіда.

17. Валовий внутрішній продукт (ВВП) Росії у 2022 році впаде на 11,2%, прогнозує Світовий банк (СБ).

У 2023-2024 роках російська економіка компенсує лише незначну частину цього провалу, додавши 0,6% і 1,3% відповідно, йдеться у доповіді СБ, присвяченій перспективам економіки Європи та Центральної Азії у світлі військової операції РФ в Україні та її наслідків. Інвестиції, за прогнозом СБ, 2022 року просядуть на 16,9%. Експорт товарів та послуг скоротиться на 30,9%, імпорт € на 35,2%. Прогноз за індексом споживчих цін — 22%.

Частка людей, які живуть за межею бідності, за оцінкою СБ, зросте у 2022 р. до 12,8% з 11% у 2021 році. Оцінка Світового банку песимістичніша за прогнози російських аналітиків: консенсус на 2022 р, згідно з опитуванням “Інтерфаксу”, передбачає падіння ВВП на 8,4%.

18. Міністр економіки Білорусії Олександр Червяков в ефірі телеканалу “Білорусь-1” у неділю назвав західні санкції економічним геноцидом і висловив побоювання, що вони знищать цілу низку ключових для економіки країни галузей. Водночас продукція, яка надходить на зовнішні ринки в “недружні” країни , має, на думку Червякова, досить високу конкурентоспроможність і за ціною, і за якістю.

“Саме на ці товари на сьогоднішній день високий попит у світі. Ви звернете увагу, як зростають ціни на добрива. Як зростають ціни на продукти харчування, на хімічні волокна, деревини тощо. Тобто ці товари легко продаються. Питання тільки зараз переорієнтуватися на інші ринки — те, чим зараз займаються наші підприємства”, — зазначив міністр. Тим часом посол Білорусії в КНР Юрій Сенько в ефірі телеканалу ОНТ заявив, що білоруські калійні добрива законтрактовані та прямують до КНР залізницею.

“На сьогоднішній день більша частина обсягу продукції, яка раніше поставлялася на китайський ринок, вже законтрактована, і прямує залізничними маршрутами до КНР”, -— сказав він.

Дипломат запевнив, що всі компанії активно працюють над зміною логістичних маршрутів, які б дозволили доставити вантаж своєму потенційному покупцеві. На думку посла, вже найближчим часом ситуація з постачанням білоруських калійних добрив буде вирівняна.

США в серпні 2021 року оголосили про введення санкцій щодо “Білоруськалію”, які набули чинності 8 грудня. Санкції щодо “Білоруськалію” ввела також Великобританія, а ЄС – секторальні санкції на постачання частини продукції калійної галузі Білорусії. На початку грудня 2021 року до списку санкцій США потрапила також “Білоруська калійна компанія” — трейдер “Білоруськалія”. Крім цього, Євросоюз у рамках п’ятого пакету санкцій у квітні цього року щодо РФ запровадив заборону на імпорт хлористого калію з Білорусії через Росію. “Білоруськалій” є єдиним виробником хлоркалію в Білорусії, а також одним із найбільших постачальників калійних добрив на світовий ринок. “Білоруськалій” на 100% належить державі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegra

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram