Соцмережі
12 Квітня 2022
392

Богдан Данилишин: Аналіз санкцій у дії

Санкційні хроніки. День 48.

Підсумки 11.04.2022 року:

1. Позитивне сальдо фінансових операцій приватного сектора (чисте кредитування, або відтік капіталу) у лютому-березні 2022 року могло становити $51,4 млрд випливає зі зіставлення оцінок, опублікованих ЦБ РФ. Згідно з опублікованою в понеділок оцінкою ЦБ РФ, відтік капіталу в першому кварталі 2022 року склав $64,2 млрд. Два місяці тому публікувалася оцінка відпливу капіталу в січні — $12,8 млрд, оцінка за січень-лютий не публікувалася.

Таким чином, відтік капіталу за два останні місяці першого кварталу, як підрахували експерти, можна порівняти з показником всього 2020 року — $50,3 млрд. У наступному, 2021-му, році відтік був на 44% більше — $72,6 млрд. Абсолютний річний максимум відтоку капіталу був зафіксований у 2014 році — $152,1 млрд, половина його припала на останній, четвертий, квартал — $75,8 млрд. Абсолютний квартальний максимум відтоку капіталу був у четвертому кварталі 2008 року — $133,6 млрд. ЦП в оновленому У лютому базовому сценарії свого прогнозу на 2022 рік (за середньорічної ціни нафти марки Urals $70 за барель) оцінював відтік капіталу поточного року у розмірі $75 млрд.

2. Палата представників Конгресу США підготувала законопроект про заборону імпорту російської та білоруської деревини та виробів із неї.

Повідомлення про розсилку до профільних комітетів палати цього документа № HR7437 опубліковано на порталі Конгресу. Що саме пропонується заборонити ввозити до США, поки що не уточнюється. Деревина та деякі види продукції з неї вже підпали під санкції Євросоюзу. Прийнятий на минулому тижні п’ятий санкційний пакет містить заборону на поставки з Росії в ЄС деревини та виробів з неї (код ТН ЗЕД 44), деревної маси, отриманої поєднанням процесів механічного та хімічного варіння целюлози (4705, використовується у виробництві паперу), грубооброблених (4407 19), деревно-волокнистих плит (4411), фанери (4412), деревної целюлози (4703, 4704), крафт-папір та крафт-картон (4804) та ряду інших товарів галузі.

3. Емітент єврооблігацій “АЛРОСА” – Alrosa Finance SA – отримав від Ірландської фондової біржі (Euronext Dublin), на якій здійснювався лістинг євробондів, повідомлення про те, що їх лістинг припинено, а з 12 квітня буде припинено через санкції Євросоюзу.

“Компанія запевняє, що прийме всі зусилля, що від неї залежать, для забезпечення лістингу на іншій біржі, що задовольняє умовам документації про випуск цінних паперів і з урахуванням обмежень, накладених санкціями”, — йдеться в повідомленні емітента.

Припинення лістингу на Ірландській фондовій біржі саме по собі не вплине на виконання компанією своїх зобов’язань щодо випусків євробондів, а також не призведе до будь-якого обмеження прав власників щодо єврооблігацій або виплат за ними, наголошує “АЛРОСА”. Зараз у обігу знаходяться два випуски єврооблігацій компанії обсягом $500 млн кожен із термінами погашення у 2024 році та 2027 році.

Сакнкції ЄС проти Росії забороняють лістинг та надання послуг на торгових майданчиках Євросоюзу для цінних паперів, випущених держкомпаніями з Росії.

4 “Газпром” у встановлений термін не оскаржив рішення суду щодо суперечки з PGNIG на $1,5 млрд, і тепер рішення стало остаточним, повідомила польська компанія.

30 березня 2020 року Стокгольмський арбітраж ухвалив рішення скоригувати формулу ціни за контрактом на постачання газу до Польщі газопроводом “Ямал-Європа” ретроактивно з 1 листопада 2014 року. “Газпром” у 2020 році виплатив присуджені судом $1,606 млрд (з урахуванням відсотків — ІФ), але продовжив оскарження рішення суду. Російський концерн в Апеляційному суді округу Свеа зажадав скасувати рішення Арбітражного суду від 30 березня 2020 року, що набрало чинності, стверджуючи, що арбітраж перевищив свої повноваження щодо врегулювання суперечок між сторонами контракту. Суд 9 березня відхилив позов “Газпрому” та “Газпром експорту” про оскарження рішення Стокгольмського арбітражу. Проте це рішення не було остаточним – у зв’язку з прецедентним характером справи була можливість подати касацію до Верховного суду.

“11 квітня 2022 року Апеляційний суд округу Свеа у Стокгольмі повідомив компанію про те, що “Газпром” не оскаржив рішення у встановлений термін, що означає, що рішення стало остаточним та обов’язковим, і що у “Газпрому” юридичні засоби для оскарження рішення трибуналу вичерпані. “, — Заявила PGNiG. Компанія у 2015 році ініціювала арбітражний розгляд з “Газпромом” та “Газпром експортом”, домагаючись перегляду ціни на газ за договором від 25 вересня 1996 року. Він передбачав відвантаження близько 10 млрд. куб. м газу на рік, мінімальна річна контрактна кількість — 8,7 млрд куб. м на рік. Договір діє до 2022 року.

5. Банк Росії тимчасово призупинив публікацію щомісячної інформації із зовнішньої торгівлі Російської Федерації товарами (за методологією платіжного балансу). Про це повідомляється у відповідному розділі на сайті ЦБ РФ. Згідно з календарем публікацій, у понеділок мали бути опубліковані дані про зовнішню торгівлю за лютий. В опублікованій у понеділок оцінці платіжного балансу РФ за перший квартал 2022 року, дані щодо зовнішньої торгівлі товарами були об’єднані в один показник із даними із зовнішньої торгівлі послугами.

6. Фінський концерн Nokian Tyres повідомив, що чекає складнощів у роботі через введення заборони на імпорт до Євросоюзу випущених у Росії автомобільних шин, а також на постачання сировини до Росії. “Нові санкції вплинуть на здатність Nokian Tyres виробляти шини в Росії і продавати шини в Росії та ЄС, особливо в Центральній Європі”, — йдеться в прес-релізі компанії. За даними концерну, в 2021 році на Росію припадало близько 20% чистого продажу компанії. Компанія виробляє близько 80% всіх шин для легкових автомобілів на російських заводах, причому приблизно половина сировини імпортується з-за кордону.

“Доступність сировини та її логістика суттєво вплинуть на здатність компанії продовжувати виробництво в Росії”, — зазначає виробник. Nokian Tyres 22 березня повідомив, що припиняє інвестиції у виробництво шин на території Росії, але продовжить їх випускати на своєму заводі у Всеволожському районі Ленінградської області. Компанія розраховує наростити потужності своїх заводів у Фінляндії та США. У перспективі компанія планує виробляти всі шини, що продаються в Північній Європі, у фінському місті Нокіа, а шини для Північної Америки – також у Нокіа і в США.

На сьогоднішній день важкі шини компанія розробляє та виробляє у Фінляндії. Вантажні та автобусні шини розробляються у Фінляндії, а виробляються в інших країнах.

Nokian Tyres виробляє та продає шини для легкових автомобілів та позашляховиків, комерційного та вантажного транспорту та індустріальної техніки. До концерну також входить мережа шинних центрів Vianor. Російський завод Nokian Tyres був відкритий у вересні 2005 року, на ньому діють 14 виробничих ліній потужністю 17 млн. шин на рік.

7. За останній місяць у списки санкцій Євросоюзу та Великобританії були включені провідні фігури російської галузі мінеральних добрив: бенефіціари та топ-менеджмент “ЄвроХіма”, “ФосАгро”, “Уралхіма”, “Уралкалія” та “Акрона”. Більшість із них, підпавши під санкції, відмовилися від контролю у своїх компаніях та залишили керівні пости.

Ембарго на ввезення російських добрив, як це сталося, наприклад, зі сталлю та вугіллям, ЄС не запроваджував. Оголошені минулої п’ятниці квоти на імпорт калійних і складних добрив з Росії виглядають формальними: вони можна порівняти зі звичайними обсягами поставок до Європи і обмежують лише реекспорт білоруських санкційних добрив. Проте, загальна плутанина з логістикою та застосуванням санкцій до російських вантажів не оминула галузь стороною, спровокувавши сильне падіння експорту.

Експорт — мінус 40%. У березні експортні перевезення добрив мережею РЖД скоротилися майже на 40%, кажуть джерела “Інтерфаксу” в галузі, знайомі з даними держмонополії. За їхніми словами, минулого місяця відбувалася переорієнтація поставок добрив на сухопутні кордони та частково на Далекий Схід, з Європи — на азіатський напрямок. Транспортне плече зростає, партії стають меншими, митні процедури – довше, вантажі доводиться “проштовхувати” в ручному режимі, описують ситуацію, що склалася.

Загалом за підсумками I кварталу падіння експорту становило 17% рік до року (на 1,6 млн. т), тоді як внутрішні перевезення зросли на 1,2 млн. т. При цьому відвантаження через порти залишилося практично на рівні минулого року, а постачання через сухопутні кордони впало на третину.

Європа завжди була одним із ключових ринків збуту російських добрив. У 2021 році на нього припадало до 30% виторгу найбільших гравців галузі. Крім того, європейські порти відіграють важливу роль у транзиті добрив із РФ. За даними “Морцентру-ПЕК”, у 2021 році через Балтію було відвантажено понад 20% від загального обсягу їх експорту (7,7 млн. т), через Фінляндію — близько 4% (1,3 млн. т).

Залежність європейського ринку від російських добрив дуже сильна: РФ забезпечує понад 30% потреб місцевих аграріїв в азотних добривах і 25% – у фосфатах. Сукупна частка Росії та Білорусії у постачанні хлористого калію на європейський ринок до санкцій проти “Білоруськалію” досягала 50-60%.
Євросоюз минулої п’ятниці оголосив, що з 10 липня вводить квоти на імпорт низки добрив із Росії терміном на один рік. Квота на ввезення хлористого калію (код 3104 20) складе 837,6 тис. т, складних та інших добрив із вмістом калію (коди 3105 20, 3105 60 та 3105 90) – 1,58 млн т. Розміри квот дуже близькі до звичайних обсягів постачання цих видів добрив до ЄС, кажуть співрозмовники “Інтерфаксу” у галузі. “Ідея у тому, щоб Росія не реекспортувала білоруський калій”, — зазначає один із них.

Але й російських добрив вже виникли локальні обмеження. Фінський залізничний оператор VR Group у середині березня припинив прийом вантажів низки виробників добрив. Потім заборона була знята, але невдовзі після цього VR Group оголосила про намір повністю згорнути вантажний трафік із Росією протягом кількох місяців.

У березні основні російські виробники добрив продовжували експорт до Європи, сказало “Інтерфаксу” джерело, знайоме з даними РЗ. Винятком став “Акрон”, який за межами СНД зосередився на постачаннях до Латинської Америки, Китаю та Індії. Добрива відвантажувалися як із російських портів, і через Балтію і Фінляндію. Експортні обсяги контрактуються приблизно за місяць, тобто у березні компанії виконували лютневі зобов’язання, нагадує співрозмовник агентства у галузі.

У квітні відвантаження до Європи продовжуються, хоча везти туди стає все складніше, зізнається інше джерело. США, навпаки, вже 24 лютого включили добрива до списку життєво важливих товарів, на які санкційні обмеження не поширюються. У березні російські компанії направили до США та Канади кілька партій азотних добрив, зазначив знайомий з даними РЖД співрозмовник агентства.

З початку війни в Україні вартість азотних добрив у світі злетіла на 40-50%, фосфорних та калійних — приблизно на 30%. Ціни в азотному та фосфорному сегментах найближчим часом продовжать зростати, але до середини літа за нормалізації логістики можуть стабілізуватися, вважає співрозмовник агентства в галузі.

Зростання цін на хлористий калій продовжиться, оскільки “Білоруськалій” все ще обмежений у постачанні своєї продукції. Російські виробники добрив можуть повністю переорієнтувати обсяги з Європи (з огляду на те, що Латинська Америка та Азія завжди були одними з ключових споживачів), вважають опитані “Інтерфаксом” аналітики. Перерозподіл потоків добрив між ринками займе до півроку і підтримає ціни, які і так перебувають вище за максимуми 2008 року.

8 “Северсталь” вирішила тимчасово не публікувати фінансову звітність за I квартал 2022 року у зв’язку з тим, що “значна частина її акціонерів не в змозі приймати інвестиційні рішення, і таке розкриття інформації може поставити частину зацікавлених сторін у більш вигідне становище щодо інших “, йдеться у повідомленні компанії. Розгляд питання щодо виплати дивідендів за результатами IV кварталу 2021 року заплановано на річних зборах акціонерів 20 травня 2022 року.

“У поточних макроекономічних умовах керівництво компанії не рекомендуватиме раді директорів виплачувати дивіденди за I квартал 2022 року та IV квартал 2021 року”, — заявила компанія.

У повідомленні наголошується, що рада директорів “розгляне та доопрацює свої рекомендації щодо виплати дивідендів при затвердженні питань, пов’язаних із підготовкою до річних зборів акціонерів”.

У лютому рада директорів “Сєвєрсталі” рекомендувала дивіденди за IV квартал 2021 року в розмірі 109,81 руб. на акцію Основний власник компанії Олексій Мордашов із кінця лютого перебуває під санкціями ЄС.

9. З моменту набуття чинності п’ятим пакетом санкцій Євросоюзу щодо Росії та Білорусі, до Литви з цих країн не впустили близько 250 фур до ранку понеділка. Про це BNS повідомив завідувач відділу комунікації Департаменту митниці Литви Вітас Волунгявічюс.

Представник Служби охорони держкордону Литви Рокас Пукінскас зазначив, що після того, як у вихідні митники та прикордонники перестали пропускати фури з Білорусії, намітилося скорочення їхнього потоку. “Цілком ймовірно, що через це (що набули чинності санкції — BNS) проїжджаючих через Литву буде менше, тому що інформація серед водіїв вже ходить, так що природно, знаючи, що не буде пропущена, людина, швидше за все, не поїде, тому що з логістичної точки зору це є великі збитки”, — сказав Пукінскас.

За даними Державного прикордонного комітету Білорусії, на пунктах прикордонного контролю з Литвою в понеділок вранці перевірки чекали 110-340 вантажівок. З литовської сторони на кордоні з Білорусією черги вантажівок за вихідні ще більше виросли, на всіх пунктах перевірки доводиться чекати кілька діб. Збільшилися черги вантажівок на кордоні з Калінінградською областю Росії.

Станом на ранок понеділка, у чергах на оформлення на білорусько-польському кордоні немає жодної вантажівки, на виїзд до Литви фіксується 550 автомобілів, Латвію – 70, додає білоруське відомство.

За даними Литовської дирекції пунктів прикордонного контролю, в’їзду до Білорусії вранці в понеділок очікували від 400 до 740 вантажівок, а в’їзду до Калінінградської області в Кібартай — 73 вантажівки. Федеральна митна служба Росії повідомила і про черги із сотень великовантажів на кордоні Псковської та Ленінградської областей та країн ЄС. З 8 квітня вантажоперевізникам Росії та Білорусії заборонено працювати на території Євросоюзу. Виняток зроблено для перевезень вантажів першої необхідності, наприклад, сільськогосподарських продуктів та продуктів харчування, гуманітарної допомоги тощо. Заборона також не поширюється і на транзит, що здійснюється через Литву, в Калінінград. Водіям із Росії та Білорусії дали сім днів, щоб виїхати з ЄС.

10. ТОВ “ОР” (колишня назва “Взуття Росії”) допустило технічний дефолт при виплаті 20-го купона облігацій серії 001Р-03 на суму 4,725 млн рублів, а також з виплати 5-го купона облігацій серії 002Р-02 на 1,36 , йдеться у повідомленнях компанії.

Причина невиконання зобов’язання колишня — “відсутність на розрахунковому рахунку емітента коштів у необхідному для виконання зобов’язань розмірі”, — пояснює емітент. Дата закінчення терміну технічного дефолту з обох випусків — 25 квітня 2022 року.

Випуск 001Р-03 терміном обігу 4 роки обсягом 500 млн. рублів був розміщений у серпні 2020 року за ставкою щомісячного купона 11,5% річних до погашення. За позикою передбачено амортизацію починаючи з листопада 2023 року.

Чотирьохрічні облігації серії 002Р-02 на 123,082 млн рублів компанія завершила розміщувати в березні поточного року. Ставка щомісячного купону — 13,5% річних. Передбачено амортизацію починаючи з листопада 2024 року.

Проблеми з виконанням зобов’язань щодо облігацій компанія почала випробовувати з випуску бондів БО-07 (основний власник Промзв’язокбанку). Слідом за дефолтом з виплати “тіла” боргу облігацій БО-07, був дефолт з виплати амортизаційної частини бондів 001Р-01, а також техдефолт з дострокового погашення даного випуску та техдефолт з виплати купона бондів серії 001Р-02. В даний час в обігу знаходяться 8 випусків облігацій ТОВ “ОР” загальним обсягом близько 4,75 млрд. рублів.

“Московська біржа” з 7 лютого обмежила режим торгів облігаціями OR Group серій 001P-01 – 001P-04 та 002P-01 – 002P-04 дефолтними режимами торгів “Облігації Д — Режим основних торгів”, “Облігації Д – РПС” та “Облі Д – РПС із ЦК “. OR Group — торгова платформа, на базі якої розвивається маркетплейс westfalika.ru та екосистема сервісів. Група управляє мережею торгових та сервісних точок під брендом Westfalika, що налічує 760 об’єктів у 308 містах Росії.

11. Губернатор Самарської області Дмитро Азаров звільнив за недопрацювання в умовах санкцій керівника департаменту торгівлі та споживринку Олексія Софронова, повідомили “Інтерфаксу” у департаменті інформаційної політики регіону.

Софронов був звільнений “за недостатню включеність у вирішення соціально значущих проблем мешканців регіону”, сказав співрозмовник агентства та додав, що чиновника зняли за те, що він допустив необґрунтований ажіотаж на цукор, сіль та гречку.

“Жителі Самарської області більше місяця скаржилися на підвищення цін та відсутність товарів у магазинах, хоча у звітах чиновників ситуація виглядала благополучною. При цьому питання контролю цін та запобігання дефіциту товарів першої необхідності в регіоні значаться у числі пріоритетних”, — сказав представник уряду області.

12. ТОВ “Ульяновський автомобільний завод” (“УАЗ”, основний актив ПАТ “Соллерс Авто”) оголосить корпоративну відпустку на шість робочих днів у першій половині травня: з 4 по 6 та з 11 по 13 травня, повідомила прес-служба “Соллерс Авто “. З урахуванням державних свят та вихідних днів, неробочі дні на “УАЗі” триватимуть з 30 квітня до 15 травня. Автомобілі у цей період відвантажуватимуться у плановому порядку, а на підприємстві проведуть ремонт обладнання. Виробництво автомобілів поновиться 16 травня, уточнили у прес-службі. За погодженням із профкомом “УАЗу”, не задіяні у виробничому процесі співробітники зможуть скористатися частиною щорічної оплаченої відпустки.

“УАЗ” 14-15 березня переривав збирання автомобілів для проведення позапланової інвентаризації. При цьому більшість виробничих ділянок “УАЗу” працювали у звичайному режимі, у короткочасний простий із збереженням оплати праці виводилася лише частина персоналу.

“УАЗ” – основний актив гурту “Соллерс Авто”. У групи в Росії є спільні підприємства з Ford (ТОВ “Соллерс Форд”, Єлабуга), Mazda (“ТОВ Мазда Соллерс Мануфекчурінг Рус”, Владивосток) та Isuzu (ТОВ “Ісузу Соллерс”, Ульяновськ). До групи також входить проммайданчик “ЗМЗ” у Нижегородській області.

13 “АЛРОСА”, яка потрапила в списки санкцій США і Великобританії, не може виплатити в строк купон за доларовими єврооблігаціями з погашенням у 2024 році, заявила компанія в понеділок. Алмазодобувна компанія з 24 березня перебуває під санкціями Великобританії, у п’ятницю вона підпала і під санкції США, що блокують. Включення в SDN list у поєднанні з раніше введеними санкціями Великобританії унеможливлює обслуговування боргових зобов’язань, йдеться в повідомленні “АЛРОСА”.

На даний момент компанія вивчає варіанти того, як можна буде виконати свої зобов’язання щодо виплат, зазначається в повідомленні. “АЛРОСА” 9 квітня мала за графіком виплатити інвесторам купон по євробондах-2024 у розмірі $11,625 млн (зазвичай виплати, що припадають на вихідний, переносяться автоматично на найближчий робочий день за ним).

14. Шведська Ericsson припиняє діяльність у Росії на невизначений термін на тлі нових санкцій ЄС, відправить співробітників у оплачувану відпустку, йдеться у повідомленні компанії. “Наприкінці лютого Ericsson призупинила всі поставки клієнтам у Росії. У світлі недавніх подій та санкцій Європейського Союзу тепер компанія на невизначений термін призупинить свою діяльність з клієнтами в Росії. Ericsson обговорює з клієнтами та партнерами призупинення бізнесу на невизначений термін. Пріоритетом є забезпечення безпеки та благополуччя співробітників Ericsson в Росії, і вони будуть відправлені в оплачувану відпустку”, — йдеться у повідомленні. ЄС у п’ятницю запровадив черговий пакет санкцій проти Росії.

Зокрема, ЄС вирішив запровадити обмеження на експорт квантових комп’ютерів та передових напівпровідників, високотехнологічної електроніки, програмного забезпечення, чутливого обладнання та обладнання для транспорту.

Також вводиться заборона на постачання в Росію технологій, призначених для цивільних мереж зв’язку, які є власністю організації, яка контролюється державою або має понад 50% державної власності. Ericsson 28 лютого повідомив, що призупиняє постачання клієнтам до РФ, аналізує введені щодо РФ санкції.

Ericsson є постачальником телеком-обладнання найбільших російських операторів. Так, наприклад, МТС у жовтні 2021 року домовилася з Ericsson про стратегічне співробітництво зі створення виділених 5G-ready мереж для російських промислових підприємств. Тоді у російській компанії говорили, що з 2019 року реалізували з Ericsson понад 15 пілотних проектів у цій сфері.

Tele2 у березні 2021 року розширив укладену у 2019 році угоду з Ericsson і в рамках нових домовленостей до 2023 року планував запровадити 50 тис. нових базових станцій 4G/3G/2G з підтримкою технології 5G (5G-ready) у 27 регіонах Росії.

15. ТОВ “Приморський кондитер” (“Примкон”, Владивосток), найбільше кондитерське підприємство Далекого Сходу може зупинити роботу через нестачу какао-бобів для виробництва шоколаду. Про це журналістам повідомив директор з виробництва фабрики Олександр Мухандинов.

“Сировина поставляється з країн Африки та Південної Америки, але всі поставки йдуть через Європу. За інформацією наших постачальників, дуже складно доставити какао-боби до Росії, пройти всі кордони. Це може згубно впливати на виробництво, можемо навіть зупинитися, якщо сировина не прийде вчасно. Зараз говорити про запаси сировини складно, оскільки заявки на постачання йдуть по-різному”, — пояснив він.

За його словами, “Прімкон” за підсумками 2022 року розраховує, як мінімум, зберегти минулорічні обсяги виробництва.

“Плани випуску, в принципі, не змінилися в порівнянні з минулим роком, коли ми випустили близько 4 тисяч т (кондитерських виробів – ІФ). Я думаю, в цьому (2022 – ІФ) році показники не зміняться, може трохи більше, відсотків на 10-20%. Ми поки що стримуємо ціни на продукцію, але піднімати їх у перспективі доведеться”, — сказав він “Інтерфаксу”.

Він також повідомив, що компанія планувала купити європейське обладнання для нової фабрики, яка будується на території випереджувального розвитку (ТОР) “Надєжинська”.

“Ми опрацьовували питання (з обладнанням – ІФ) щодо нової фабрики. Там дуже багато нового обладнання. Хотіли закуповувати обладнання німецького, швейцарського та голландського виробництва. Зараз, у нинішній ситуації поки що (контрактів – ІФ) немає. Ми дивимося, що і ким можна Швидше за все, можна буде замінити на Туреччину, але це теж під питанням.Вони (турецькі виробники – ІФ), в принципі, роблять непогано.Ми знайомилися з ним на виставках, поки придивляємося. зараз лідери на ринку”, — сказав Мухандинов.

“Прімкон” планував вкласти 3 млрд рублів у будівництво нової кондитерської фабрики в ТОР “Надєжинська” потужністю 90 тисяч т продукції на рік. Будівництво планувалося завершити на початку 2019 року, зараз виконано вишукувальні роботи, ведеться проектування.

16. Заборона на роботу Yandex NV в Естонії набула чинності в понеділок. “Яндексу” заборонено надавати послуги таксі та брокерські послуги в Естонії. Інтернет-провайдери повинні обмежити доступ до веб-сайтів та програм Yandex NV, пов’язаних з таксі (Yandex Go та Yandex Pro). Магазини програм (Google Play, App Store та ін.) також повинні обмежити завантаження програм “Яндекс.Таксі” та припинити пропонувати оновлення програм.

Метою санкцій є запобігання збору та використання даних естонських користувачів російськими спецслужбами, повідомляло раніше міністерство підприємництва та інформаційних технологій Естонії. Аналогічні заяви в Естонії зробили також департамент поліції безпеки та інспекція із захисту даних.

За даними російських ЗМІ, в РФ готується законопроект, який зобов’язує служби замовлення таксі ділитися із Федеральною службою безпеки Росії даними про замовлення, включаючи місцезнаходження автомобіля та водія, зазначає міністерство.

17. Французька група Societe Generale першою з великих європейських фінансових груп оголосила про звільнення з російського ринку: основний її актив – Росбанк, а також страховий бізнес буде продано групі “Інтеррос”, яка в минулому вже була співвласником Росбанку.

Іноземні банки задумалися про звільнення з Росії після початку спецоперації в Україні та запровадження жорстких санкцій з боку США, Великої Британії та ЄС щодо російської економіки та фінансового сектора.

Societe Generale входить до числа європейських банків з найбільшим ризиком щодо Росії, поряд з австрійським Raiffeisen Bank International та італійським UniCredit. Група оцінювала ризики вкладень у російські активи на рівні 18,6 млрд. євро, або 1,7% від загального ризику групи на кінець 2021 року, з яких 15,4 млрд. євро припадає на Росбанк. У 2021 році на російський бізнес припало 2,8% чистого банківського доходу та 2,7% чистих доходів групи.

“Societe Generale припиняє свою банківську та страхову діяльність у Росії та оголошує про підписання угоди про купівлю-продаж усієї своєї частки в Росбанку та російських страхових дочірніх компаніях групі компанії “Інтерром Капітал”, попередньому акціонеру Росбанку. За допомогою цієї угоди, укладеної після декількох тижнів інтенсивної роботи, група ефективно та впорядковано залишить Росію, забезпечивши безперервність роботи своїх співробітників та клієнтів”, — йдеться у заяві SocGen.

Закриття угоди, яка має бути схвалена відповідними регулюючими та антимонопольними органами, має відбутися у найближчі тижні. Росбанк входить до списку системно значущих кредитних організацій РФ, за підсумками 2021 займає 11-е місце за активами в ренкінгу “Інтерфакс-100”. Societe Generale має понад 99% Росбанку.

Активи Росбанку по МСФЗ за 9 місяців 2021 склали 1,4 трлн рублів (звітність за рік банк поки не розкривав), капітал – 200,7 млрд рублів. Чистий прибуток за січень-вересень минулого року склав 15,5 млрд рублів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram