Соцмережі
5 Серпня 2021
679

Богдан Данилишин: Аналіз фінансових показників та банківського сектору України

Фінансовий сектор та питання кредитування.

Працюючі кредити банків у червні збільшилися на 2,1% (+14,4 млрд грн) за рахунок збільшення як працюючих кредитів корпоративному сектору (+1,6% або 7,3 млрд грн), так і за рахунок кредитування фізичних осіб (+3,4% або 5,8 млрд грн). В контексті зниження рівня доларизації банківських активів примітним є збільшення саме гривневого портфелю працюючих кредитів, яке дозволяє компенсувати поступове скорочення (списання) кредитів, наданих банками в іноземній валюті.

Активну підтримку гривневому кредитуванню надає реалізація державних програм “Доступні кредити 5-7-9%” та “Доступна іпотека 7%”. За минулий тиждень обсяг кредитів за програмою “5-7-9%” зріс на 1,3 млрд грн (до 55,8 млрд грн), з яких 28,6 млрд грн було спрямовано на антикризову підтримку оборотних коштів підприємств, 20,4 млрд грн — на рефінансування існуючої заборгованості та 6,9 млрд грн — на інвестиційні цілі. Найактивнішими учасниками програми є представники сільського господарства (46%), торгівлі та виробництва (25%) та промислової переробки (17%).

Прибуток банківської системи за 6 місяців 2021 року перевищив 30 млрд грн, що на 6,3 млрд грн або на 26,4% більше ніж за аналогічний період минулого року.

Оновний внесок у зростання прибутковості банківської системи України здійснили збільшення чистих процентних та комісійних витрат банків (на 31% та 28% порівняно із 1 півріччям 2020 року), а також понад як триразове зменшення обсягів відрахувань банків у резерви за активними операціями (5,4 млрд грн порівняно із 17,8 млрд грн у січні-червні 2020 року). Рентабельність капіталу банків у червні становила 28,6%, активів — 3,3%.

Ліквідність банківського сектору (коррахунки банків та депозитні сертифікати НБУ) упродовж тижня дещо скоротилася — до 210,5 млрд грн, проте продовжує бути майже вчетверо більшою від нормативу обов’язкового резервування (54,5 млрд грн). На скорочення запасу ліквідності в банківській системі основний вплив мало акумулювання коштів на казначейському рахунку Уряду в НБУ, яке перевищило позитивний внесок (у збільшення ліквідності банківської системи) від скорочення обсягу готівки поза банками.

Операції з НБУ мали обмежений вплив на ліквідність банків, зважаючи на те, що за тиждень до банківської системи надійшло лише 130 млн грн рефінансування на строк 84 дні за ставкою 9%. Залишок заборгованості платоспроможних банків за кредитами рефінансування НБУ становить 87 млрд грн, що майже у 7 разів більше, ніж на відповідну дату минулого року.

Слабка трансмісія кількісних показників операцій Національного банку з підтримки ліквідності банківської системи у показники кредитування банками реальної економіки потребує посилення уваги регулятора до питання трансмісії монетарної політики та калібрування відповідних інструментів з метою підвищення рівня забезпеченості нефінансового сектору кредитними ресурсами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram