Соцмережі
25 Березня 2022
649

Богдан Данилишин: Аналіз економічних збитків рф

Хроніки падіння. Дорога в пекло. День 30.

Підсумки 24 березня.

1. Одна з компаній-операторів газопроводу “Північний потік — 2” Nord Stream 2 AG, розташована в Швейцарії, планує найближчим часом подати заяву щодо ініціювання процедури банкрутства, повідомила німецька газета “Stuttgarter Zeitung”.

“Трубопровідна компанія Nord Stream 2 знаходиться на межі банкрутства через війну в Україні та санкції, введені Заходом. У найближчі кілька днів буде подано заяву щодо ініціювання процедури банкрутства до компетентного суду міста Цуг, Швейцарія”, — пише газета з посиланням на генерального директора компанії Nord Stream 2 AG Маттіаса Варніга.

За даними видавництва, до згаданої заяви також буде додане прохання про запровадження “тимчасового мораторію” на діяльність.

22 лютого канцлер ФРН Олаф Шольц повідомив, що доручив Мінекономіки відкликати у регулятора, федерального мережевого агентства вже виданий звіт на газопровід, таким чином, процес сертифікації зупинено. Рішення зупинити сертифікацію у ФРН ухвалили після оголошення Росією щодо визнання незалежності республік Донбасу.

2. Британський регулятор у сфері застосування санкцій, Office of Financial Sanctions Implementation (OFSI) Міністерства фінансів видав стандартну 30-денну ліцензію на згортання операцій нової порції російських банків, що потрапили під обмеження. Ліцензія діє з 24 березня до 23 квітня. Вона поширюється на всі п’ять банків, включених до списку санкцій Великобританії 24 березня – Газпромбанк, Альфа-банк , Россільгоспбанк, УБРіР і СМП банк. Таку ж місячну ліцензію OFSI раніше видавав іншим банкам, які підпали під санкції Великобританії (ВТБ — ліцензія спливає цієї неділі, “Відкриття”, Радкомбанк та ін.).

3. Німецька телекомунікаційна компанія Deutsche Telekom оголосила, що згорне бізнес із розробки ПЗ у Росії і, як наслідок, припинить роботу в країні. Згортанням діяльності у Росії компанія займається з 24 лютого, йдеться у її прес-релізі. Deutsche Telekom не має мереж у Росії, а також ділових зв’язків з російськими компаніями. “У нас є команда розробників, яка в основному базується в Санкт-Петербурзі, і надає послуги клієнтам за межами РФ.

Протягом останніх тижнів ми запропонували нашим співробітникам можливість роботи за межами РФ, багато хто з них скористався цією можливістю та залишив країну”, — повідомила компанія. У картці Deutsche Telekom зазначено, що в Росії у неї розташований підрозділ Deutsche Telekom IT Solutions зі штатом понад 2000 осіб. Підрозділ займається розробкою ПЗ для великих західних замовників у секторах телекому, авто та індустрії, а також є центром експертизи в галузі Java-розробки та тестування ПЗ. Співробітники російського центру розробки працювали в офісах у Петербурзі, Воронежі та Москві.

4. США завершують роботу над угодою про постачання до 15 млрд кубометрів газу, як зрідженого природного газу, до країн Євросоюзу у 2022 році, пише Financial Times з посиланням на поінформовані джерела. За їхніми словами, головна мета угоди — знизити залежність ЄС від російського природного газу. Очікується, що про досягнуту домовленість зранку 25 березня оголосять голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн та президент США Джо Байден.

США вже відмовилися від імпорту російського палива, Великобританія пообіцяла зробити те саме до кінця року. Однак у Європі думки розділилися, оскільки багато країн, включаючи Німеччину, побоюються подальшого стрибка цін на енергоресурси. ЄС поставив за мету знизити імпорт російського газу на 50 млрд кубометрів цього року. Заповнити постачання планується за рахунок імпорту зрідженого газу зі США, Катару та Єгипту. Це може бути непростим завданням, оскільки виробники поставляють ЗПГ за довгостроковими контрактами, зазвичай розрахованим щодо повного обсягу виробництва.

5. Лідери країн “Великої сімки” пообіцяли спільно та цілеспрямовано стежити за виконанням санкційних обмежень щодо Росії та координувати відповіді на спроби їх обходу, йдеться у спільній заяві глав держав та урядів G7. У тому числі вони стежитимуть за санкціями щодо операцій Банку Росії із золотом.

Лідери G7 також висловили готовність вводити додаткові заходи у разі потреби. “Ми наголошуємо на своїй рішучості вводити серйозні обмеження щодо Росії, зокрема виконуючи всі економічні та фінансові заходи, вже введені нами”, — наголошується в заяві. Його автори також висловили думку, що міжнародні організації не можуть більше зберігати попередні відносини з Москвою. “Міжнародні організації та багатосторонні форуми більше не повинні вести свою діяльність із Росією у звичайному порядку”, — йдеться у документі. Керівники держав “великої сімки” заявили про намір тісно співпрацювати зі своїми партнерами, “щоб діяти належним чином, виходячи із спільних інтересів, а також правил та положень відповідних (міжнародних) інститутів”. Вони заявили, що “єдині у нашій рішучості відновити мир і стабільність та відстоювати міжнародне право”. Країни G7 також заявили про готовність запобігти глобальній продовольчій кризі, яка ймовірна через події в Україні.

6. Центральний банк РФ продовжує шахраювати. Перший день торгів на російському ринку акцій “Московська біржа” після майже місячної перерви пройшов без масштабних розпродажів завдяки заходам, вжитим Банком Росії, вважають учасники ринку. Провідну роль відіграла заборона “шортів” та мораторій на продаж з боку нерезидентів, зазначають експерти. Крім того, незадовго до відкриття торгів з’явилася інформація, що ЦБ неофіційно, але наполегливо рекомендував інституційним інвесторам утриматися від продажу. Тим часом більшість банківських торгових додатків та окремі брокерські не витримують випробування першим днем торгів, випливає з численних повідомлень інвесторів. Так, додаток “Сбербанк інвестор” у більшості користувачів не відкривається в принципі, додаток “ВТБ мої інвестиції” деяким клієнтам не дає здійснювати торгові операції, пояснюючи це переведенням активів до інших брокерів. Також деякі користувачі не можуть відкрити торговий додаток Альфа-Банку. Про проблеми з поданням заявок повідомляють користувачі програми Тінькофф, “Відкриття” та БКС. “У зв’язку з підвищеним попитом у деяких клієнтів зараз можуть виникнути тимчасові труднощі з входом в мобільний додаток Сберінвестор і QUIK”, – повідомили в прес-службі Сбербанку. “Скористайтеся, будь ласка, послугою пізніше”, — запропонували у коментарі Сбера.

7. Криза зачепить і інтернет-компанії. Провідні російські компанії сектора e-commerce — Wildberries, Ozon і “Яндекс” (володіє маркетплейсом “Яндекс.Маркет”) – звернулися до уряду РФ з проханням вжити заходів підтримки вітчизняної онлайн-торгівлі, включаючи поширення на гравців ринку податкових пільг для IT-галузі та забезпечення безперебійної роботи у країнах СНД. “В умовах загострення фінансово-економічної ситуації онлайн-торгівля стикається з серйозними викликами: різке зростання витрат на операційну діяльність, логістику, закупівлю, зниження доступності позикового фінансування. Компанії інтернет-торгівлі в Росії надають підтримку підприємствам малого та середнього бізнесу, для яких маркетплейси є найбільш ефективним, а найчастіше єдиним каналом продажу”, — сказали у прес-службі Wildberries. На компанії інтернет-торгівлі необхідно у повному обсязі поширити чинні та запропоновані урядом заходи підтримки, а також інші пільги “податкового маневру” для IT-галузі, вважає рітейлер.

8. Угоди із золотом із російських резервів підпадають під санкції, раніше прийняті щодо Банку Росії, Мінфіну та Фонду національного добробуту, роз’яснив OFAC (Office of Foreign Assets Control, підрозділ Мінфіну США). “Будь-яка угода, в яку залучено золото, що стосується Центрального банку РФ, покривається існуючими санкціями”, – йдеться в роз’ясненні. Резиденти США (OFAC перераховує, наприклад, дилерів ринку золота, індивідуальних трейдерів, переробників, фінансові інститути) не мають права здійснювати угоди із золотом, до яких залучені особи із списку санкцій, йдеться в новому пункті списку питань і відповідей, опублікованому в четвер. Заборона поширюється на угоди з Банком Росії, Мінфіном та ФНД, наголошується в документі. Особи, які підпали під антиросійські санкції, вживають різних заходів для того, щоб уникнути їхнього впливу, тому резиденти США, у тому числі учасники ринку золота, повинні проявляти пильність, здійснюючи угоди, попереджає OFAC. На кінець січня вартість монетарного золота у міжнародних резервах Росії становила $132,26 млрд. Частка золота у резервах дорівнювала 21%.

9. Мінфін США ввів санкції щодо 17 росіян через їхню участь в управлінні Совкомбанком, який раніше також потрапив у SDN List, випливає з повідомлення OFAC (Office of Foreign Assets Control, підрозділ Мінфіну США). Це Михайло Автухов, Дмитро Баришніков, Сергій Бондарович, Альберт Борис, Олена Черствова, Дмитро Гусєв, Ірина Кашина, Сергій Хотимський, Олег Машталяр, Олексій Панферов, Дмитро Хотимський, Ілля Бродський, Анатолій Браверман, Олексій Фісун, Михайло Клюкін, Лотьє. Їх посади OFAС не згадує, за останніми розкритими даними всі вони входили до топ-менеджменту чи спостережної ради Радкомбанку. Після потрапляння Совкомбанку під блокуючі санкції США 24 лютого 2022 року з сайту кредитної організації зникла інформація про склад органів управління та структуру акціонерів.

10. Французький логістичний оператор GEFCO за участю Міністерства економіки Франції шукає варіанти зміни структури акціонерів компанії. Раніше, 24 березня, видання Les Echos повідомило, що GEFCO за підтримки держави шукає покупця на 75% свого капіталу, якими володіє ВАТ “Російські залізниці” (РЖД), що підпала під санкції. За інформацією журналістів, інтерес до активу виявила найбільша французька контейнерна лінія CMA-CGM, компанія CAT, а також фонди Anchorage та DK. РЗ купили 75% акцій GEFCO у PSA Peugeot Citroen в 2012 році за 800 млн євро. PSA залишилася міноритарієм — у тому числі через стратегічну важливість діяльності GEFCO для автомобілебудівного концерну. Колишнє керівництво РЗ, а також транспортні чиновники мотивували цю угоду планами розвитку логістичного спрямування у рамках стратегії розвитку російської залізничної монополії. Компанія в основному працює у країнах Європи та Африки.

11 Перший заступник гендиректора Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ) Анатолій Браверман підпав під санкції США і включений до SDN List, що передбачає повне блокування активів, випливає з повідомлення OFAC (Office of Foreign Assets Control, що відповідає за санкції (підрозділ Мінфіну США). Як підстава для включення в списки санкцій Бравермана вказано його зв’язок із Радкомбанком, який наприкінці лютого вже потрапив під блокуючі санкції США. Браверман входив до наглядової ради кредитної організації як представник РФПІ, власника міноритарної частки в капіталі банку. Браверман працює в РФПІ понад 10 років. Сам фонд та його незмінний керівник Кирило Дмитрієв потрапили під санкції США 28 лютого.

12. США вводять санкції щодо російських підприємств, пов’язаних із оборонною промисловістю, 328 депутатів Держдуми та голови Сбербанку Германа Грефа. Відповідну заяву опубліковано в четвер на сайті OFAC (підрозділ американського Мінфіну, який відповідає за правозастосування в галузі санкційних режимів). Греф включений у SDN list (Specially designated nationals list). 24 лютого Штати ввели щодо Сбербанку санкції за кореспондентськими та платіжними рахунками (corresponnt and payable-through account sanctions), вони не є блокуючими. “Греф був радником Путіна з 1990-х років, обіймаючи різні та все більш високі посади, у тому числі в мерії Санкт-Петербурга. Крім того, з 2000 по 2007 роки Греф обіймав посаду міністра економічного розвитку та торгівлі, на цю посаду він був призначений Путіним до того, як став головою Сбербанку. Сьогодні Греф внесений у списки санкцій за те, що він був керівником, посадовою особою або членом уряду РФ”, — зазначає OFAC. У SDN List також потрапили перший заступник гендиректора Російського фонду прямих інвестицій Анатолій Браверман, основний власник та голова ради директорів “Російської рибопромислової компанії” Гліб Франк. Санкції також поширюються на 17 осіб, які входять до топ-менеджменту чи спостережної ради Радкомбанку.

13. Асоціація власників кінотеатрів попросила у уряду 4,2 млрд рублів підтримки, зазначивши, що всього індустрії потрібно 10 млрд рублів, повідомив учасник асоціації, глава російського представництва корпорації Сomscore Роман Ісаєв. “Асоціація власників кінотеатрів звернулася до прем’єр-міністра Михайла Мішустіна, до Мінкультури, Мінекономрозвитку, та інших структур, які відповідають за подібні питання, з проханням виділити кінотеатрам 4,2 мільярда рублів. Це та сума, яка виділялася для підтримки галузі в кінці 2020 року, коли кінотеатри довго стояли у локдауні”, — сказав Ісаєв на прес-конференції. Цих грошей, за його оцінкою, кінотеатрам вистачить на два-три місяці. “Продюсери опосередковано теж виграють від такого заходу підтримки, тому що їхні фільми у кінотеатрах стоятимуть довше, конкуренції немає, збори суттєво можуть бути збільшені”, — додав він. При цьому “за розрахунками всередині АВК, щоб кінотеатри дожили до нового року, потрібна допомога в 10 млрд сумарно, тобто 4,2 і ще додатково, тоді ми доживемо до нового року”, продовжив Ісаєв. Ситуацію, що склалася, він назвав вкрай важкою для кінотеатрів, за його словами, індустрія близька до краю прірви і “все, що створювалося десятиліттями, може бути втрачено, на жаль, дуже швидко”.

14. Литовський постачальник газу Ignitis grupe, який купує частину необхідного йому газу у “Газпрому”, відмовиться від закупівель у російського газового концерну. Про це сказав BNS менеджер зі зв’язків із громадськістю Ignitis grupe Артурас Кетлерюс, коментуючи плани Росії перевести розрахунки за газ із деякими країнами в рублі. “Ми платежів “Газпрому” не плануємо, тому для нас неактуально, але попкорном закупимося”, — сказав Кетлерюс. За його словами, Ignitis з початку цього року не купував у “Газпрому” газ для потреб Литви, проте газ купувався для латвійських та естонських клієнтів і зберігався в Інчукальній сховищі в Латвії. Куплений торік у “Газпрому” обсяг газу становив менше третини всього газового портфеля Ignitis.

“Газпромівський” газ у Литві, ймовірно, купує найбільший у країні споживач газу — завод азотних добрив Achema і, можливо, дрібніші клієнти.

Отримати коментарі хімічного підприємства BNS поки що не вдалося. Прем’єр Інгріду Шимоніті нещодавно сказала, що Литва могла б вижити без постачання “газпромівського” газу, проте, за її словами, його закупівлі здійснюються “через певні технічні моменти”. Тим часом, оператор газопередавальної системи Amber Grid отримує від “Газпрому” плату за транзит газу до області Калінінграда. Менеджер Amber Grid з комунікації Лаура Шебейкене сказала BNS, що останній платіж від “Газпрому” у березні було отримано у євро, як і передбачено у договорі. Найближчий платіж заплановано на квітень. Договір Amber Grid з “Газпромом” діє до кінця 2025 року, по ньому газ транспортується за формулою “транспортуй або плати” (ship or pay). Президент Росії Володимир Путін на нараді з урядом 23 березня заявив, що оплата постачання російського газу на експорт до недружніх країн переводиться в російські рублі. Він доручив ЦБ РФ та уряду за тиждень визначити порядок операцій з придбання рублів на внутрішньому ринку РФ покупцями російського газу.

15. Японія поки не розуміє, як виконуватиметься вимога Росії про введення платежів за газ у рублях при розрахунках з недружніми країнами, заявив японський міністр фінансів Сюн’іті Судзукі. “Наразі ми вивчаємо ситуацію з відповідними міністерствами, оскільки ми не зовсім розуміємо, які наміри Росії і як вона це робитиме”, — сказав міністр на засіданні парламенту. За його словами, уряд уважно слідкуватиме за “побічним впливом” санкцій, введених Японією проти Росії, на економіку країни та фінансові ринки, і робитиме відповідні кроки у координації з країнами “великої сімки” та міжнародним співтовариством.

16. Польща не бачить можливості оплати за російський газ у рублях, повідомив у четвер керівник польської газової компанії PGNiG Павло Маєвський. “Такої можливості немає. У контракт включено метод оплати, — наводить його слова польська ділова преса. — Ми виконуватимемо договір відповідно до його положень”. Напередодні президент Росії Володимир Путін на нараді з урядом заявив, що оплата постачання російського газу на експорт до недружніх країн переводиться в російські рублі. Він доручив ЦБ та уряду за тиждень визначити порядок операцій з придбання рублів на внутрішньому ринку РФ покупцями російського газу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram