Соцмережі
9 Листопада 2021
616

Богдан Данилишин: Аналіз економічних показників на сьогодні

Ситуація в економіці та на фінансових ринках.

Економічна ситуація.

Очікування промислових підприємств щодо зміни обсягу виробництва продукції в наступні три місяці, згідно з проведеним у жовтні опитуванням Держстату, погіршилися до найнижчого рівня з 1 кварталу 2021 року. У розрізі галузей найбільш песимістичними виявилися підприємства добувної промисловості, виробництва хімічної продукції та виробництва автотранспортних засобів, у розрізі основних промислових груп — виробники товарів проміжного споживання та інвестиційного призначення. Промислові підприємства очікують на збільшення відпускних цін на продукцію та скорочення кількості працівників. Від’ємні індикатори ділової впевненості спостерігаються також у сферах будівництва та послуг. Для цих галузей також характерними є очікування зростання вартості робіт (послуг) та скорочення кількості працівників.

Бюджетна сфера.

Під час першого аукціону із розміщення ОВДП у листопаді Міністерством фінансів було залучено 6,7 млрд грн за середньозваженою ставкою 11,66%. При цьому, було підвищено ставки запозичень за ОВДП зі строком 6 міс. та 3 роки (на 80 б. п. та 14 б. п. відповідно), за рахунок розміщення яких було залучено левову частку фінансування (5,2 млрд грн). Відповідна сума залучених коштів становить близько 20% від загального обсягу виплат по гривневих ОВДП (погашення + обслуговування) у листопаді (~34 млрд грн).

За результатами останнього розміщення гривневих ОВДП найбільше зросли портфелі державних цінних паперів в банках — на 6,7 млрд грн за тиждень. Також збільшилися портфелі юридичних та фізичних осіб (на 0,5 та 0,3 млрд грн відповідно), які компенсували скорочення інвестицій в ОВДП з боку нерезидентів (-0,7 млрд грн за тиждень).

Загалом, з початку 2021 року Міністерством фінансів було залучено у гривні 218,1 млрд грн (з них 1,8 млрд грн — на поповнення статутного капіталу ЕКА), тоді як виплати з обслуговування та погашення внутрішнього боргу в національній валюті становили 264,5 млрд грн.

Валютний ринок.

Переважання пропозиції іноземної валюти на міжбанківському ринку, обумовлене, у тому числі, надходженням на ринок валюти НЕК “Укренерго” від розміщення єврооблігацій (під держгарантії), та зниженням попиту з боку клієнтів банків (в середньому на 10% порівняно з минулим тижнем) обумовило продовження тенденції до зміцнення гривні. За тиждень зміцнення гривні до долару США становило 0,7%, з початку місяця — майже 2%.

З метою згладжування тиску на валютний ринок Національний банк здійснював упродовж тижня інтервенції з купівлі іноземної валюти, загальний обсяг яких становив $314,5 млн. В результаті обсяг валютних інтервенцій НБУ з початку року досяг майже $2,5 млрд, збільшивши на відповідну суму міжнародні резерви, загальний обсяг яких, з урахуванням виплат Уряду по валютних ОВДП на початку місяця, перевищив $29,5 млрд, що становить близько 90% від мінімально необхідного рівня за композитним критерієм МВФ.

Водночас надходження іноземних інвестицій залишаються низькими та не відіграють суттєвої ролі ані у стимулюванні економічної активності, ані у пропозиції іноземної валюти на ринку. Більше того, за 9 місяців з початку 2021 року виплата доходів від прямих інвестицій на користь нерезидентів становили майже $11 млрд, з яких $5,2 млрд — виплачені дивіденди, $5,2 млрд — реінвестовані доходи, $0,6 млрд — процентні виплати на користь прямих іноземних інвесторів. Окрім того, за портфельними інвестиціями чиста виплата доходів на користь іноземних інвесторів становила $2,2 млрд.

Натомість, без урахування реінвестованих доходів, отриманих нерезидентами в Україні, у розмірі $5,2 млрд, інвестиції прямих інвесторів у підприємства прямого інвестування в Україні становили лише $744 млн. Відповідні прямі інвестиції в акціонерний капітал (без урахування реінвестованих доходів) лише незначно перевищили обсяги виплат прямим іноземним інвесторам через боргові інструменти ($0,5 млрд за 9 місяців 2021 року) та, не враховуючи кризового 2020 року (+$474 млн за 9 міс.), були найнижчими з 2014 року.

Така динаміка іноземних інвестицій потребує фокусування зусиль Уряду на створенні умов для залучення як іноземних, так і внутрішніх інвестицій для розбудови інвестиційно-спрямованої моделі економіки України.

Фінансовий сектор.

Ліквідність банківського сектору, що розміщена на коррахунках банків та у депозитних сертифікатах НБУ, перевищує 210 млрд грн, що учетверо більше від мінімально необхідного рівня обов’язкових резервів (52,4 млрд грн). Надлишок ліквідності обумовлює низький попит банків на кредити рефінансування (за минулий тиждень їх було надано 2 банкам у сумі 231 млн грн на строк 28 днів за ставкою 9,5%) та утримання ринкових ставок за операціями між банками на рівні близькому до нижньої межі ставок за операціями НБУ (7,5%).

Обсяг кредитів, наданих банками в рамках державної програми розвитку кредитування “Доступні кредити 5-7-9%”, минулого тижня зріс на 1,4 млрд грн до майже 70 млрд грн. Найбільшим попитом серед клієнтів банків продовжують користуватися антикризові кредити на поповнення обігових коштів, яких за минулий тиждень було надано на суму 1,3 млрд грн, решта була спрямована банками на підтримку інвестиційної активності підприємств та рефінансування попередньо виданих кредитів.

Нещодавні зміни, які були внесені Кабінетом Міністрів України (постанова №1106 від 21.10.2021) щодо умов участі в програмі (зокрема, включення фінансового лізингу) дозволять розширити коло її учасників (+ лізингові компанії) та стимулюватимуть посилення інвестиційного компоненту програми.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram