Соцмережі
26 Січня 2022
519

Богдан Данилишин: Аналіз банківського сектора у січні

Фінансовий сектор та питання кредитування.

Достатність капіталу банківської системи України залишається вищою від нормативних значень. Зокрема, адекватність регулятивного капіталу банків на 1 січня 2022 року становила 18%, а основного капіталу — 12%, що на 8 в. п. та 5 в. п. відповідно перевищує нормативні значення (10% та 7%). При цьому, зменшення відповідних показників капіталізації банків порівняно з груднем 2021 року пов’язане із упровадженням Національним банком вимоги щодо покриття капіталом 50% розрахункового розміру операційного ризику банків.

Ліквідність банківського сектору також є суттєво вищою від нормативних вимог НБУ. Зокрема, обсяг коштів банків на коррахунках та у депозитних сертифікатах НБУ становив 219 млрд грн, що учетверо вище від нормативу обов’язкових резервів. Зниження рівня ліквідності упродовж минулого тижня було пов’язане з абсорбуванням Національним банком гривневої ліквідності через інтервенції з продажу іноземної валюти, що було частково компенсоване скороченням залишку коштів на казначейському рахунку Уряду та надходженням до банків готівкової гривні з позабанківського обігу.

Обсяг кредитних ресурсів, наданих банками підприємствам реального сектору на умовах Державної програми “Доступні кредити 5-7-9%” минулого тижня становив майже 1 млрд грн, збільшивши загальних обсяг фінансування за програмою до 83,5 млрд грн. Як і у попередні тижні, левова частка (85%) фінансових ресурсів програми спрямовується на антикризову підтримку поточної діяльності (оборотних коштів) підприємств, решта — на рефінансування існуючої заборгованості бізнесу та інвестиційні цілі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram