Новини
15 Грудня 2021
522

BloombergNEF: Україна на 21 місці в рейтингу інвестпотенціалу енергопереходу

На думку експертів, країна надзвичайно залежна від газу в опаленні будівель

Із кумулятивною оцінкою 1,74 з 5 Україна посідає 21-е місце у рейтингу інвестиційного потенціалу країн, що розвиваються, з точки зору здійснення енергопереходу. У світовому масштабі — 48 місце, повідомляє Green Deal. Про це йдеться в десятому звіті Climatescope, який проводиться щорічно аналітичним центром агентства Bloomberg — BloombergNEF — й охоплює 136 країн світу (107 та 29 розвинених).

Аналітики помічають прогрес країни в частині виконання Першого національно-визначеного внеску до Паризької угоди, згідно з якою Україна до 2030 року зобов’язалася скоротити викиди парникових газів до 60% від рівня 1990 року, але зробила це набагато раніше. Так, 2019 року, згідно з проєктом Національного кадастру антропогенних викидів за 1990-2019 роки, викиди CO2 становили 332 млн т — 37,6% від рівня 1990 року.

Також зазначається, що Україна, відповідно до Оновленого національно-визначеного внеску, зобов’язалася скоротити викиди на 65% до 2030 року та наростити до 2035 року частку відновлюваних джерел енергії (ВЕЕ) в електроміксі до 25%.

У звіті наголошується, що Україна виконала попередню мету щодо збільшення частки ВДЕ до 11% до 2020 року, зокрема завдяки фінансовим стимулам та пільгам зі сторони уряду. Аналітики також згадують про “зелені” аукціони, які очікуються у 2022-2025 роках.

Водночас у главі “Відмова від викопного палива” йдеться про обіцянку України відмовитись від вугільної енергетики до 2035 року, яку надали представники української делегації на кліматичному саміті у Глазго COP26.

“Як зазначила віцепрем’єр України Ольга Стефанишина, Кабмін не затверджував офіційних документів з метою відмови від вугільної генерації до 2035 року, й Міністерство енергетики має скоригувати цю дату”, — пише видання.

Аналізуючи транспортний сектор України, експерти звертають увагу на мету Національної транспортної стратегії щодо досягнення 75%-ї частки електротранспорту у внутрішніх перевезеннях до 2030 року, законопроєкт, що регламентує роботу на маршрутах тільки електробусів після 2030 року, а також законопроєкт, який забороняє імпорт бензинових та дизельних автомобілів в Україні з 2030 року.

“Попри відсутність грантів чи кредитів для покупки електромобілів, Україна має намір за підтримки ЄБРР запровадити безвідсоткові кредити на ці цілі”, — нагадують у BloombergNEF.

Водночас наголошується, що в Україні з 2016 року не стягується ввізне мито на електромобілі та до 2022 року продовжено звільнення від сплати ПДВ. Найслабша динаміка розвитку спостерігається у секторі ЖКГ.

Аналітики наголошують, що Україна надзвичайно залежна від газу в опаленні будівель, тоді як стандарти енергоефективності перебувають на мінімальному рівні. При цьому згадується про програму “теплих кредитів”.

Про те, як бізнесмени впливають на кліматичні зміни можна прочитати в матеріалі Investory News “Як українські компанії борються із забрудненням навколишнього середовища?”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram