Новини
17 Листопада 2022
508

Bloomberg: З 2024 року Apple планує використовувати чипи американського виробництва

Надалі це дасть змогу не залежати від виробників Азії

Apple за кілька років почне використовувати американські чипи, а згодом постачатиме мікросхеми й з Європи. Генеральний директор компанії Тім Кук повідомив, що Apple “вирішила викупити завод з виробництва чипів в Аризоні” під час зустрічі з колективом у Німеччині.

Як зазначає Марк Гурман із Bloomberg, це зменшило б залежність Apple від заводів в Азії, зокрема на Тайвані, де виробляється 60% світових чипів.

“Незалежно від того, що ви можете відчувати й думати, 60% виходу з одного місця, ймовірно, не є стратегічною позицією”, — каже Кук.

Кук, імовірно, має на увазі завод Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) в Аризоні, який нині перебуває на стадії будівництва. TSMC є ексклюзивним партнером Apple з виробництва чипів, хоча також має серед клієнтів NVIDIA, MediaTek, AMD і ARM.

Очікується, що завод в Аризоні запрацює у 2024 році та випускатиме 20 тис. мікросхем щомісяця, використовуючи 5-нанометровий процес.

Згідно з попередніми повідомленнями, Apple планує застосувати новий 3-нанометровий процес виробництва мікросхем TSMC для майбутніх пристроїв. Financial Times повідомляє, що мобільний процесор A17, який Apple зараз розробляє для своєї лінійки iPhone 2023 року, буде масово вироблятися за новою технологією.

Тож поки незрозуміло, чи збирається Apple використовувати завод в Аризоні лише для старих і менш складних мікросхем, чи можливо TSMC планує оновити завод. TSMC нині розмірковує про будівництво ще одного підприємства поряд із вказаним заводом вартістю $12 млрд в Аризоні, але Bloomberg повідомляє, що остаточне рішення ще не схвалили.

Корпорація Intel також будує заводи в Аризоні, які відкриються вже 2024 року. Виробник чипів був основним постачальником Apple протягом багатьох років, але навряд чи зможе повернути цей бізнес. Apple раніше замінила процесори Intel у комп’ютерах Mac та інших продуктах на власні компоненти.

Також повідомляється, що Apple планує закуповувати процесори і європейського виробництва.

Раніше стало відомо, що TSMC веде переговори з урядом Німеччини щодо відкриття заводів у країні. Європа, як і США, також прагне спонукати виробників напівпровідників відкривати заводи в регіоні, і у квітні запровадила Закон ЄС про мікросхеми, для “підвищення конкурентоспроможності та стійкості у напівпровідникових технологіях”.

“Я впевнений, що ми також будемо купувати процесори з Європи, коли ці плани стануть більш очевидними”, — сказав Тім Кук.

Нагадаємо, Apple планує створити 3D-світ та відеосервіс.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram