Герої
22 Вересня 2020
2 415

Бізнесмен у Білому

Як заробляє Дональд Трамп протягом свого президентства

На фото: Дональд Трамп

Мільярдер і чинний президент США Дональд Трамп — досить скандальна особистість і вправний бізнесмен. Йому вдається продовжувати примножувати свої мільярди навіть перебуваючи на посту президента. З 2017 по 2019 роки його статки зросли більш ніж на $1,9 млрд. Це перший президент США, який заробив такі гроші під час свого терміну.

Управління своїми компаніями він передав дітям, проте залишив за собою права власності на свої активи.

Найбільше джерело доходів політика — це його гольф-клуби та гольф-курорти. За три роки сукупна виручка від бізнесу склала приблизно $753 млн. Найбільш успішним є гольф-курорт під назвою Trump National Doral, розташований у Майамі. Його дохід в період з 2017 по 2019 рік склав $228 млн. Це приблизно 75% від загальної виручки усіх інших гольф-клубів підприємця.

Ще $70 млн заробив гольф-клуб Trump Turnberry, розташований у шотландському окрузі Саут-Ершір. Гольф-клуби в Ірландії та в окрузі Абердиншир у Шотландії заробили $53 млн, а курортний комплекс Мар-а-Лаго — $69 млн.

Всупереч високій виручці, гольф-клуби президента приносять відносно невеликий прибуток. Наприклад, у 2017 році прибуток гольф-курорту Trump National Doral склав всього $4,3 млн при виручці в $75,4 млн.

Комерційна нерухомість — друга стаття доходу мільярдера. Йому належать комерційні приміщення в Trump Tower на П’ятій авеню, а також будівля у фінансовому кварталі Нью-Йорка. Також, він є власником 30% величезного офісного центру в середньому Манхеттені.

У період з 2017 по 2019 роки сукупний дохід цих активів склав $461 млн. Ще приблизно $114 млн президенту США принесла будівля в центрі Сан-Франциско, де йому належить 30% приміщень. Від виручки з нерухомості підприємець отримує 50%. Завдяки цьому бізнесу за перші три роки в Білому домі його прибуток склав $313 млн.

На фото: Хмарочос Trump Tower

Ще одне джерело доходу — готелі Дональда Трампа. Перш за все це стосується розкішного готелю Trump International у Вашингтоні. У 2017-2019 роки доходи цього закладу склали $122 млн.

Згідно з фінансовими звітами, готель, що було відкрито наприкінці 2016-го року, приніс президенту $80 млн чистого прибутку. Наприкінці 2019 року з’явилася інформація, згідно з якою організація Трампа шукає інвесторів, готових придбати права на оренду готелю.

Мільярдер також продав частину номерів стороннім інвесторам у своїх готелях в Чикаго та Лас-Вегасі. З початку 2017 року по кінець 2018 року доходи готелю в Чикаго, де він володіє 175 із 339 номерів, склали $102 млн. У декларації про доходи Трампа вказано, що з 2017 по 2019 рік доходи його готелю в Лас-Вегасі склали приблизно $69 млн.

Мільярдер також управляє будинками від імені інших власників та дозволяє використовувати своє ім’я по ліцензії в назвах деяких об’єктів у Канаді, Уругваї, Панамі, Туреччині та інших країнах.

В цілому за перші три роки перебування Трампа в Білому домі сукупні доходи від його ліцензійного та готельного бізнесу, а також від його бізнесу з управління будинками склали $410 млн.

Трамп отримує додатковий дохід з різних джерел, іноді вони досить неочікувані. Його компанія управляє ковзанкою та каруселлю в Центральному парку Нью-Йорка, сукупний дохід від яких за перші три роки президентства мільярдера склав $29 млн.

Крім того, президенту США належать низка ресторанів, один із них — Trump Grill в хмарочосі Trump Tower. Також він заробляє на оренді особняків і літаків та продажу книг. У період з 2017 по 2019 роки додаткові джерела принесли близько $90 млн.

Багато грошей підприємець отримав від продажу свого нерухомого майна. У 2018 році він продав частку у будівельному проекті в Брукліні за $33 млн, 11 ділянок землі на березі океану біля Лос-Анджелеса за $23 млн.

Особняк в каліфорнійському Беверлі-Хіллз було продано індонезійському бізнесменові за $13,5 млн. Організація Трампа обіцяла, що на період президентства мільярдер не буде укладати угоди з продажу нерухомості за кордоном. Однак, він продав земельну ділянку в Домінікані за $3,2 млн.

Список подібних угод можна було б продовжувати дуже довго. У загальній сукупності підприємець за три роки заробив на продажу нерухомості близько $118 млн.

На фото: Дональд та Меланія Трамп

У зв’язку з початком пандемії у 2020 році грошовий потік трохи сповільнився. Оцінити поточний стан справ можливо буде лише у 2021 році, коли буде презентована фінансова документація.

Проте, можна з упевненістю припустити, що у 2020 році доходи мільярдера перевищать $100 млн. Це означає, що навіть якщо в січні Дональд Трамп перестане бути президентом США, він все одно стане першим президентом в історії країни, який за час свого перебування в Білому домі заробив мільярди.

Потрібно згадати, що своє покликання до бізнесу у сфері нерухомості Трамп відчув ще у юнацькому віці. Кинувши навчання у Фордемському університеті, він вступив в Уортонську школу бізнесу Пенсильванського університету.

Його першим проектом стало керівництво житловим комплексом у штаті Огайо, яке принесло подвійний дохід. Відчувши в собі сили йти вперед та придбавши нові корисні зв’язки, Трамп отримав тендер на реконструкцію готелю в Нью-Йорку, який пізніше змінив вигляд Манхеттену.

В 1983 році побудував свій знаменитий 58-поверховий хмарочос Trump Tower, який на той момент перевершив по висоті всі міські будівлі. До слова, “Вежа” збагатила Трампа на $200 млн.

Після легалізації азартних ігор бізнесмен, один із перших зрозумів, що це золота жила. В Америці стрімко, одне за іншим, почали з’являтися казино Трампа, які приносили своєму власнику захмарний дохід. До початку 90-х його статок оцінювався в $1 млрд.

Проте, крім грального бізнесу, підприємець продовжував розвивати будівельну імперію, володів власною авіакомпанією Trump Shuttle Airline та футбольною командою New Jersey Generals. Були також ще сотні дрібних підприємств.

Джерело: Forbes, The Washington Post, книжка Дена Александера “Білий дім, Inc: як Дональд Трамп перетворив президентство в бізнес”

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram