Новини
17 Квітня 2019
730

Бізнес покращив свої очікування на 2019 рік

Компанії планують збільшити інвестиції, активніше залучати кредитні ресурси та нових працівників

Українські компанії в I кварталі 2019 р. поліпшили свої прогнози щодо темпів зростання економіки і розвитку власного бізнесу протягом наступних 12 місяців. Про це свідчать результати опитування керівників компаній, яке провів Національний банк України.

Майже третина компаній (серед яких – сфера будівництва, сільського господарства та переробної промисловості) очікує поліпшення свого фінансово-економічного стану. 8% – чекають погіршення, а решта – взагалі не прогнозує змін.

Індекс ділових очікувань на наступні 12 місяців становить 119,7% (у попередньому кварталі – 117,3%).

“Підприємці очікують поліпшення фінансово-економічного стану своїх підприємств, в тому числі за рахунок зростання виробництва і продажу продукції, зокрема на експорт. При цьому пожвавлення ділової активності очікує бізнес усіх видів економічної діяльності. У зв’язку з цим компанії планують збільшити інвестиції в основні засоби, активніше залучати кредитні ресурси та нових працівників”, – йдеться у звіті.

Понад 40% компаній прогнозують зростання обсягів продажу протягом наступних 12 місяців. І лише 8,7% очікують зменшення обсягів реалізації продукції.

38% компаній очікують, що обсяги виробництва зростуть, а 12,7% прогнозують, що знизяться.

“При цьому позитивні очікування спостерігаються серед підприємств усіх видів економічної діяльності. Найоптимістичніше налаштовані підприємства торгівлі”, – зазначають у НБУ.

19,4% опитуваних компаній прогнозують, що кількість працівників на їх підприємствах зростатиме. Однак 14% очікують скорочення персоналу. Підприємства у будівництві та переробній промисловості очікують оптимістичні прогнози.

Як показує опитування, бізнес готується піднімати зарплати. Більшість компаній (74,1%) вважають, що їхні видатки на оплату праці співробітникам протягом наступних 12 місяців зростуть. Менше 1% компаній не прогнозують росту зарплат.

Згідно з даними, більше третини компаній планують залучати кредити протягом наступних 12 місяців. При цьому підприємства продовжують віддавати перевагу позиками в національній валюті.

Основні фактори, які, за оцінками бізнесу, обмежують здатність нарощувати виробництво, – це високі ціни на енергоносії, а також на сировину і матеріали.

Як свідчать результати опитування, покращилися очікування бізнесу щодо інфляції. Підприємці очікують, що протягом наступних 12 місяців інфляція складе 9%, тоді як в попередньому кварталі показник був 9,5%. Також істотно виросла частка компаній, які очікують інфляцію близьку до мети НБУ – 5% в першому кварталі 2020 р.

Протягом наступних 12 місяців бізнес очікує курс на рівні 29,32 грн за $1. У попередньому кварталі цей показник становив – 29,99 грн за $1. Для порівняння, майже половина респондентів попереднього опитування прогнозувала, що курс протягом наступних 12 міс. коливатиметься на рівні 29-30 грн за $1.

Опитування проводилося з 4 лютого по 6 березня 2019 року. В опитуванні взяли участь 703 підприємства із 22 регіонів країни. Серед опитаних підприємств 17,6% – компанії переробної промисловості, 16,6% – сільського господарства, 15,8% – оптової торгівлі, 12,7% – транспорту та зв’язку, 6,7% – видобувної промисловості, 5% – сфери електроенергії та водопостачання, 4,7% – роздрібної торгівлі, 2,7% – будівництва, решта 18,2% – підприємства інших галузей.

Нагадаємо, станом на понеділок, 15 квітня, НБУ встановив офіційний курс національної валюти на рівні 26,71 грн/долар. Упало в ціні й золото. У порівнянні з п’ятницею його вартість понизилася на 1,09% до 346, 2 тис. грн за 10 тройських унцій.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram