Герої
19 Серпня 2020
1 262

Бізнес-ангел з Голлівуду: Як Ештон Кутчер інвестує в технологічні стартапи й отримує від цього чималий прибуток

Актор і бізнесмен поділився секретами інвестиційного успіху та розповів про свій невдалий досвід

Ще у 1996 році Ештон Кутчер й не мріяв про кар’єру в кіно. Він навчався на інженера-біохіміка в університеті Айови, й одного разу познайомився у спортивному барі The Airliner з модельним агентом, який запропонував йому роботу. У результаті навчання було покинуто, а розпочато нову діяльність – роботу моделлю. Згодом все переросло у масштабніші проєкти й Ештона почали запрошувати у кіно.

Проривним кроком до справжнього світу кінобізнесу стала роль у серіалі “Шоу 70-х” (1998 рік), де він зіграв дурнуватого хлопця Майкла Келсо. Потім був серіал “Дві з половиною людини”, фільм “Ефект метелика”, “Більше, ніж любов”, “Джобс: Імперія спокуси” й багато інших картин.

Інвестором Кутчер став випадково, зазначає РБК. Він дізнався, що американський репер Кертіс Джексон, відомий як 50 Cent, отримав акції компанії Glaceau. Вони були платою за те, щоб музикант став обличчям її бренду напоїв Vitaminwater. Після придбання Glaceau компанією Coca-Cola у 2007 році репер заробив $100 млн.

“На той час я уклав звичайний рекламний контракт з Nikon. І сказав сам собі “воу, постривай, зачекай секунду. Я повинен зрозуміти, як потрапити в цю гру з акціями, тому що в цьому просто набагато більше сенсу”, – розповів Кутчер в інтерв’ю Forbes.

Тоді у нього вже була компанія Katalyst, яка займалася телебаченням й кіноіндустрією. Він переманив у неї директора з цифрових технологій Сару Росс з блогу TechCrunch. Тепер Katalyst вже закрита, але Росс познайомила Кутчер з бізнес-ангелом Кремнієвої долини Роном Конвеєм і засновником TechCrunch Майклом Аррінгтоном.

З актора у бізнес-ангели

У 2009 році Кутчер інвестував у Skype. За порадою інвестора з Кремнієвої долини Марка Андріссена він вклав у компанію $1 млн.

Після того як Skype купила компанія Microsoft, інвестиції актора збільшилися в чотири рази.

Наступного року Ештон об’єднав свої зусилля з музичним менеджером Мадонни Гаєм Осірі, який теж захопився інвестуванням і дістався до Кремнієвої долини.

Осірі зізнався Forbes, що коли помітив це місце, то з’ясував, що в ньому мало інвесторів з шоу-бізнесу. І тільки один хлопець з цієї спільноти займався інвестиціями в долині, який, за словами Осірі, укладав правильні угоди й обігравав його – це був Кутчер.

Осірі був знайомий з мільярдером й інвестором Роном Берклі. Разом Ештон, Гай і Рон створили венчурний фонд A-Grade Investments. За даними Forbes, їм довірили гроші мільярдери Марк Беніофф, Ерік Шмідт, Марк Кьюбан і Девід Геффен.

Компанія почала інвестувати у технологічні стартапи. У 2013 році A-Grade Investments оцінювали вже у $100 млн, а до 2016 року Кутчер, Осірі та Беркл збільшили зібрані кошти до $250 млн.

Так, вони вклали $2,5 млн в Airbnb і в підсумку заробили $90 млн, а інвестовані в Uber $500 тисяч згодом перетворилися у $60 млн. Компанія також інвестувала в Shazam, Spotify, Soundcloud, Foursquare і Duolingo.

Пізніше, у 2015 році, Кутчер разом з Осірі створили Sound Ventures, яка управляла капіталом в $100 млн, отриманих від Liberty Media.  Нова компанія інвестувала в Robinhood, Lemonade, Acorns й інші проєкти. Від Sound Ventures вони отримують комісію розміром у 2% від вкладених грошей, 20% від прибутку, а також премії за результат.

Ештон Кутчер на заході на честь відкриття компанії Sound Ventures у 2015 році (Фото: Anna Webber/Getty Images)

Невдалий досвід

Ештон зізнавався, що у нього був досвід втрати усіх своїх грошей. Перша інвестиція актора виявилася невдалою. У 2007 році він вклався в телекомунікаційну компанію Ooma, яка оснащувала домашні телефони технологією, що подібна до Skype. Якийсь час актор був її креативним директором.

Первинне розміщення акцій (IPO) на Нью-Йоркській фондовій біржі у 2015 році стало розчаруванням для інвесторів. Ooma планувала розмістити 500 млн акцій за $13/штуку, при цьому очікувалося, що папери торгуватимуться від $16 до $18.

Перші торги на біржі відкрилися за ціною $12,10 за акцію. З того часу вартість паперів компанії не підіймалася вище максимуму у $17,5, і протягом декількох років вона зазнавала збитків.

Крім того, Ештон невдало інвестував у компанію BlackJet, яка була як “Uber для приватних літаків”, писало видання Business Insider. Однак у 2016 році, через чотири роки після її заснування, компанія закрилася. Крім Кутчер, її підтримували актор Уілл Сміт, фірма репера Jay-Z Roc Nation, співзасновник Uber Гаррет Кемп.

Клайв Джексон, засновник конкурента BlackJet компанії Victor, назвав можливу причину краху. За його словами, BlackJet вимагала щорічної плати за доступ до літаків, на яких клієнти могли зарезервувати місця та полетіти за заздалегідь визначеним маршрутом, замість того щоб дозволяти пасажирам замовляти літаки на вимогу.

Кутчер також інвестував у портал Fab.com. Він виріс з соціальної мережі для геїв Fabulis, а наразі продає дизайнерські речі. У 2013 році його оцінили в $1 млрд. За даними TechCrunch, через два роки портал придбала компанія PCH International всього за $15 млн. За цей час Fab.com витратив $200 млн з $336 млн, отриманих від інвесторів, але так і не зміг знайти стійку бізнес-модель.

Зіркові правила інвестування

Під час вибору стартапу актор у першу чергу шукає людей, які намагаються розв’язувати складні проблеми. Про це Кутчер писав у блозі компанії Atrium, в яку інвестував.

Суть його інвестиційної стратегії – “знайти й надати можливість підприємцям створити краще майбутнє”. Він приймає свої рішення, якщо розуміє – прибуток буде, й крім того робота з компанією зробить його щасливим.

А ще він звертає увагу на підприємця, який заснував стартап. На думку Кутчера, це повинна  бути сильна особистість, здатна подолати всі негаразди. Крім того, фаундер повинен глибоко розуміти галузь, у якій хоче розвивати свій продукт, а також самовдосконалюватися.

“Я ніколи не чув жодної історії про будь-кого, хто б будував компанію, де все йшло так, як на то очікували”, – зазначає актор.

Також він влаштовує «”челенджі” для підприємців, які хочуть отримати його гроші. Дивиться, чи може засновник компанії продати свою ідею.  За словами Ештона, у підприємця повинна бути харизма. “Коли я зустрічаюся з засновником з істинною харизмою, я зазвичай йду з почуттям, що хочу кинути свою роботу та піти працювати на нього”, – говорить Кутчер.

Актор вважає, якщо такого почуття немає, то цей бізнесмен не зможе залучити кращих співробітників. Крім того, для нього важливі принципи, оскільки сам він дуже принципова людина. Кутчер працює тільки з тими, хто поділяє його погляди, поважає інших і має позитивні моральні якості.

Поради Ештона

Актор радить інвестувати у ті сфери, в яких ви розбираєтеся. “Якщо ви весь час п’єте пиво, відвідуєте пивоварні та куштуєте різні сорти, ви, ймовірно, знаєте, які з них найкращі. Але якщо ви чогось не знаєте, не варто боятися ставити дурні питання”, – вважає актор.

Кутчер поділився своїм досвідом. Він розповів, що коли його вперше представили ключовим гравцям у світі технологій, він ставив всі питання, які тільки міг придумати. За словами Ештона, коли люди бояться власного невігластва, вони обмежують себе у можливості вчитися.

Крім того, потрібно інвестувати у те, що ви хочете втілити у життя. Коли справа доходить до реалізації задуманого, краще скласти план. Бізнесмен порадив записати те, що було зроблено для досягнення мети, а потім подумати, які подальші кроки зробити.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram