Бiзнес
29 Жовтня 2020
1 834

Bitcoin понад $13 тисяч – що відбувається з криптовалютою?

Investory News дізнавалися, що буде з цифровими активами надалі й чи варто в них наразі інвестувати

Наприкінці минулого тижня ціна першої криптовалюти перевищила позначку $13,1 тисяч, що стало рекордним показником цього року. За добу Bitcoin збільшився у ціні на 6,4%, протягом останнього тижня – на 11,6%, при цьому капіталізація активу збільшилася до $236,4 млрд, а індекс домінування перевищив 60%.

До речі, цього тижня, у вівторок, 27 жовтня, ціна криптовалюти знову оновила річний максимум на позначці в $13760. Найближчим опором є пік 2019 року – $13880.

Як зазначає Forklog, у Twitter вже підраховують прибуток MicroStrategy від інвестицій у BTC. “Цей показник перевищив $95 млн”, – пише видання. Аналітики зазначають, що після попереднього обвалу Bitcoin знадобився +1181 день, щоб оновити максимум 2013 року.

“Активу необхідно досягти $20 тисяч до 11 березня 2021 року, аби не вийти за рамки попереднього циклу поновлення максимумів”, – йдеться у повідомленні.

Ідуть у крипту

За словами Андрія Шевчишина, керівника відділу аналітики ГК Forex Club, активне зростання біткоіна та його повернення до локальних максимумів багато в чому пов’язане з тим, що інвестори переводять гроші у криптовалюту з традиційних активів.

“Це обумовлено ситуацією з коронавірусом, яка негативно впливає на стан світової економіки та інтерес учасників ринку до традиційних інвестиційних інструментів”, – пояснює він. І додає, що криптовалюта багато в чому стає альтернативою іншим, більш популярним раніше активам.

З тим фактом, що наразі інвестори шукають інші варіанти інвестицій, погоджується й Михайло Рітчер, співзасновник компанії Wotan, експерт у сфері міжнародних фінансових ринків. За його словами, з однієї сторони, для підтримки економік після коронакризи Федеральна Резервна Система США почала друкувати долари, що стало причиною зростання грошової маси на понад 25%.

З іншої сторони – ці гроші не пішли в банки на видачу кредитів, їх напряму направили в кишені американців, для чого було ухвалено програму стимулювання безробітних.

“Таким чином в обігу з’явилося багато грошей, які потрібно десь дівати. А враховуючи те, що витрати на різного роду товари знизились, то люди почали інвестувати, купуючи акції компаній на фондовій біржі, що й спричинило швидке зростання цін на акції. Наразі, коли фондовий ринок перегрітий та ціни на акції зависокі, інвестори шукають інші варіанти. Один з них – криптовалютний ринок, саме тому ціни на цифрові активи почали активно зростати”, – пояснює він.

Основна причина

Проте, основним і найпотужнішим драйвером росту вартості Bitcoin стала інформація про включення криптовалюти до гаманця PayPal. Згідно із заявою компанії, розпочинаючи з 2021 року, система дозволить своїм користувачам купувати, продавати та зберігати на онлайн гаманці Bitcoin, BitcoinCash, Ethereum і Litecoin.

“Таким рішенням PayPal відкриває двері до 26 мільйонів продавців у своїй мережі. Простий доступ до крипторинку дозволяє більш вільно оперувати криптоінструментами”, – наголошує Андрій Шевчишин.

А Михайло Рітчер додає, що після такого кроку PayPal можна очікувати на запуск оплати через криптовалюти в інших платіжних системах, що стимулюватиме попит на Bitcoin ще більше й надалі.

Таку ж думку в інтерв’ю Bloomberg висловив CEO Galaxy Investment Майк Новограц. За його словами, після того, як про початок підтримки Bitcoin та ряду інших криптовалют оголосила платіжна компанія PayPal, її приклад у майбутньому підтримають такі гіганти ринку, як Visa, Mastercard і American Express.

“Visa і Mastercard можуть надати мерчантам, що співпрацюють з ними, доступ до криптовалюти, у тому числі стейблкоїнам, протягом року”, – наголосив він. І додав, що наразі вже не встає питання, чи є криптовалюта предметом інтересу, чи є Bitcoin активом, чи стане блокчейн частиною фінансової інфраструктури.

“Питання не в тому, чи відбудеться це, питання у тому, коли це станеться. Кожна без винятку компанія повинна мати свій план”, – зазначив Новограц. І додав, що сумнівається у тому, що перша криптовалюта отримає широке поширення як платіжний засіб.

“Не думаю, що це відбудеться протягом наступних п’яти років. Bitcoin використовується як засіб накопичення. Тому як золото, як цифрове золото, він просто продовжить підійматися. Усе більше і більше людей хотітимуть включати його до своїх портфелів”, – зазначив він.

Своєю чергою Михайло Рітчер наголосив, що купуючи криптовалюту, варто пам’ятати, що це довгострокова інвестиція. “Наразі частку топових криптовалют можна збільшувати”, – зазначив він.

Не тільки Bitcoin 

На фоні зростання найпопулярнішої криптовалюти, позитивну динаміку показують й інші цифрові валюти. Наприклад, Ethereum, друга за популярністю криптовалюта у світі.

“Саме на блокчейні Ethereum наразі активно розвивається напрям децентралізованих фінансів (DeFi). Це і стимулюватиме попит на цю криптовалюту”, – стверджує Михайло Рітчер.

На думку Андрія Шевчишина, до кінця року криптовалюти, ймовірно, здійснюватимуть широкі коливання, постійно переходячи від зростання до падіння, як і Bitcoin. “Проте біткоіну скоріш за все вдасться утримати рівень в районі $13 тисяч. Але відкати донизу й корекція все ще можливі. Це, якщо говорити у більш-менш короткостроковій перспективі – про найближчі один-два тижні”, – зазначає пан Шевчишин.

Надалі, на його думку, у разі погіршення ситуації з коронавірусом і введенням країнами нових обмежувальних заходів, інтерес до біткоіну може повернутися. Він має шанси на черговий стрибок вгору – до позначки $15 тисяч.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram