Новини
22 Жовтня 2024
3

Більшість українських бізнесів готові до роботи на ринку Євросоюзу

83% бізнесів готові долучатися до формування переговорної позиції України щодо вступу в ЄС

95% українських бізнесів повністю або частково готові до роботи на ринку ЄС, йдеться в опитуванні Європейської Бізнес Асоціації.

31% бізнесів вважають, що вони повністю готові до ведення діяльності в ЄС, 38% — здебільшого готові, 26% — частково готові. При тому 83% бізнесів готові долучатися до формування переговорної позиції України щодо вступу в ЄС.

52% респондентів вважають, що прогрес України у виконанні євроінтеграційних зобов’язань — задовільний, а трохи менш як 5% вважають прогрес суттєвим. При цьому інші 42% оцінюють євроінтеграційні зусилля України як несуттєві, а майже 2% взагалі вважають, що будь-який прогрес відсутній.

44% учасників опитування високо оцінили рівень обізнаності в їхній компанії з правилами та вимогами ЄС. У 35% компаній рівень обізнаності є середнім, у 11% — нижчий за середній та ще у 11% — початковий.

Найбільший прогрес учасники опитування бачать у напрямку цифрової трансформації та медіа, транспортній політиці, сільському господарстві та розвитку сільських територій. А найменше — у напрямку судової влади.

Найкращий діалог щодо євроінтеграційних питань серед органів державної влади бізнес має з Кабінетом Міністрів України (2,92 бала), далі йдуть інші центральні органи виконавчої влади (2,81 бала), Верховна Рада (2,53 бала) та місцеві органи влади (2,46 бала з 5 можливих).

39% учасників опитування вважають, що Україні знадобиться від 5 до 10 років, щоб стати повноправним членом ЄС. Ще 30% вважають, що ми зможемо вступити в ЄС впродовж наступних 5 років, а 26% припускають, що на це знадобиться понад 10 років.

Опитування проводили з 25 червня до 22 серпня 2024 року серед 909 членських компаній ЄБА. Найбільше представників серед опитуваних зосереджено у Києві — 73%. Окрім цього, 47% опитуваних були представниками великого бізнесу, 38% — середнього, а 15% — малого.

Наадаємо, цього року видано пільгових кредитів 70 мільярдів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram