Новини
10 Грудня 2020
828

Білоруський бізнесмен хоче купити БТА-Банк в Україні

АМКУ надав дозвіл на купівлю контрольного пакету акцій казахського банку

Частку в БТА-банку придбає білоруський підприємець Микола Воробей, йдеться у повідомленні Антимонопольного комітету України (АМКУ).

За даними білоруських ЗМІ, Воробей є одним із найбільш впливових та успішних бізнесменів у країні. Він є власником ТОВ “Інтерсервіс” — одного з найбільших в країні приватних нафтотрейдерів, бенефіціаром Абсолютбанк (входить до групи малих банків), володіє експедиторською компанією “БелКазТранс”, об’єктами нерухомості, часткою у великій логістичної компанії “Бреміно Груп”, а також мисливським господарством “Червоний Бор”.

БТА-банк стане ще одним активом білоруського бізнесмена на Україні.

За інформацією Інтерфакс-Україна, також на початку 2019 р. “Нафтобітумний завод”, який належить бізнесмену, придбав контрольний пакет в українському нафтопродуктопроводі “ПрикарпатЗахідтранс”. Підприємство експлуатує на українській території ділянку нафтопродуктопроводу “Самара-Західний напрямок” протяжністю близько 1,1 тис. км, призначений для прокачування дизельного палива з Росії та Білорусі як для внутрішніх потреб України, так і для транзиту в Європу, зокрема, в Угорщину. Проектна потужність магістралі — 3,5 млн тонн на рік.

Раніше, 23 листопада Антимонопольний комітет надав дозвіл громадянину Білорусі на придбання понад 50% акцій АТ “БТА Банк”. Нинішній власник банку — казахський бізнесмен Кенес Ракішев підтвердив, що завершити операцію планується до кінця 2020 р., не уточнивши ім’я покупця.

“БТА Банк” заснований у 1992 р. Згідно з даними НБУ, станом на 1 жовтня 2020 р. розміром активів “БТА банк” посідав 71 місце (385,61 млн грн) серед 74 діючих банків. Кінцевим бенефіціаром є Кенес Ракішев.

Як повідомляли Investory News, ТОВ “Спецрентфінанс” (Київ), власник якого входить у будівельну групу Perfect Group, увійшла до складу акціонерів ПАТ “Київпроект” (47,2% акцій). Водночас столична проектна організація планує провести реструктуризацію своєї будівлі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram