Новини
21 Квітня 2022
562

Bild: Міноборони Німеччини викреслило важке озброєння зі списку військової допомоги Україні

За рекомендацією канцелярії Олафа Шольца відомство почало скорочувати список

Міністерство оборони Німеччини виключило все важке озброєння зі списку, який подала Україна, хоча німецька промисловість готова поставити багато з озброєнь в короткостроковій і середньостроковій перспективі. Про це повідомляє Bild, у розпорядженні якого є український та німецький списки.

У списку, поданому Україною з проханням надати озброєння для боротьби з російськими окупантами, була низка важких озброєнь: танки Leopard, БТР Puma і Marder, БТР Boxer, Fuch.

Крім того, Україна повідомила німецькому уряду і промисловості Німеччини про гостру потребу в реактивних системах залпового вогню і протикорабельних ракетах, а також протитанкових ракетах типу Milan і Spike.

Ще в середині березня майже все озброєння, яке запитувала Україна, було в списку поставок німецької промисловості — навіть сучасні танки Leopard 2.

Згідно з даними видання, після цього Міноборони за рекомендацією канцелярії Олафа Шольца почало скорочувати список, в результаті чого перелік можливого експорту озброєнь німецької військової промисловості в Україну скоротився з 48 до 24 сторінок.

Зникло все важке озброєння, яке німецька промисловість хотіла продати Україні. З 15 первинних запитів України на озброєння залишилися тільки три, причому деякі з них мають альтернативи початковим запитам.

Загальна вартість всіх “консолідованих” німецьких озброєнь для України становить всього €307 млн, хоча уряд Німеччини заявляв про виділення €1 млрд, велика частина якого піде Україні.

У німецькому експортному списку озброєнь, складеному в дуже загальних рисах з міркувань безпеки, є: транспортні засоби, особисте спорядження, датчики та засоби розвідки, боєприпаси, матеріально-технічне забезпечення, зброя і стрілецька зброя, а також польове обладнання для України.

Видання зазначило, що планується поставка сучасних пристроїв, таких як високотехнологічні радари та дистанційно керовані бойові модулі для установки на українську бронетехніку.

Транспортні засоби включають модернізовані повнопривідні автомобілі, броньовані вантажівки, броньовані автобуси й майже 100 важких напівпричепів HX81 для швидкого перевезення українських танків. Але важкого озброєння в списку немає.

Повідомляється, що Міністерство оборони України після отримання інформації про скорочений список відправило німецькій стороні ще два запити: 9 квітня Київ знову запросив у Берліна танки Leopard — 2 і самохідні гаубиці, а 16 квітня — зенітно-ракетні комплекси IRIS-T.

Згідно з даними видання, німецький уряд проігнорував ці листи.

19 квітня канцлер Олаф Шольц заявив, що Німеччина не поставляє важке озброєння, оскільки цього не роблять і інші країни, наприклад, США, Канада, Велика Британія, Франція. Хоча насправді, США та Велика Британія, а також Австралія і Нідерланди постачають важке озброєння в Україну.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram