Новини
14 Листопада 2023
831

Банкнот номіналом 2000 або 5000 гривень не буде

У Нацбанку не бачать потреби у випуску купюр більшого номіналу

Національний банк України (НБУ) не планує розширювати номінальний ряд банкнот гривні, запроваджуючи купюри більшого номіналу, розповів заступник голови НБУ Олексій Шабан в інтерв’ю виданню The Page.

“Ми поки що не бачимо необхідності розгляду можливості появи таких банкнот. Наразі основна банкнота в обігу — 500 грн (28% від загальної кількості банкнот в обігу)”, — сказав Шабан.

Він зазначив, що Нацбанк наразі вважає оптимальним той номінальний ряд монет і банкнот гривні, що існує зараз.
“Існуючий номінальний ряд грошових знаків повністю забезпечує потреби у готівкових розрахунках. Ми в НБУ постійно оцінюємо рівень доходів населення та обсяг накопичень, аналізуємо обсяг готівки у грошовій масі та скільки її знаходитися поза банками, враховуємо інфляцію, рівень безготівкових розрахунків тощо. Є моделі, які дозволяють оцінити потребу в необхідному обсязі та номіналах готівки. Вони свідчать, що нині немає потреби щось змінювати”, — пояснив Шабан.

Станом на 1 жовтня в обігу в Україні перебуває готівки на 727,9 млрд грн, що на 11,8 млрд грн, або на 1,6% більше, ніж на початку року.

Зокрема, в обігу перебуває понад 2,7 млрд банкнот на загальну суму 721,3 млрд грн, а також 14,4 млрд монет (без пам’ятних та інвестиційних) на 6,4 млрд грн.

Нагадаємо, United24 зібрала пів мільярда доларів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram