Новини
16 Грудня 2021
785

Банки почали прибирати кешбеки з карток

Наступного року може зявитися фіксована плата за їх обслуговування

Після скорочення комісії інтерчейндж у листопаді 2021 року банки почали переглядати кешбеки. Про це банкіри розповіли під час круглого столу, організованого “Фінансовим клубом”, повідомляє Економічна Правда.

Як зазначив заступник голови правління ТАСкомбанку Артур Муравицький, емісійні бізнеси банкірів не в захваті від того, що відбулося. “Наші продукти були сконструйовані з активним використанням кешбеку — і за дебетовими картками, і кредитними. З дебетових карток ми вже прибрали кешбек”, — зазначив він.

І додав, що влітку наступного року, за наступної хвилі зниження інтерчейнджу, банк буде ухвалювати рішення про можливу фіксовану плату за обслуговування дебетових карток.

Своєю чергою голова Ради Національної асоціації банків Олена Коробкова пояснила, що інтерчейндж в більшості банків був “основним джерелом фінансування кешбеків”. І в асоціації, і в НБУ виступали проти законодавчого регулювання комісії інтерчейндж.

“НБУ виступає проти різкого адміністративного зниження інтерчейнджу”, — зазначив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Заступник голови правління Банку Форвард Андрій Прусов наголосив, що банки останнім часом не розраховують на інтерчейндж, як на свої доходи. “Вони діляться ним з клієнтами”, — розповів він.

У Нацбанку зазначають, що не всі банки “ділилися” інтерчейнджем. “Я не погоджуюся, що два найбільші еквайери на ринку спрямовували інтерчейндж на кешбеки. Наскільки я знаю, у двох державних банках (ПриватБанк та Ощадбанк, — Ред.) програм кешбеків не було. А один із державних (Ощадбанк, — Ред.) за мою дебетову картку списує комісію за СМС-інформування. І я побоююся, що другий державний банк також це почне робити”, — розповів Олексій Шабан.

Таку поведінку він також пояснює тим, що “за дебетовою карткою немає на чому більше заробити”, тоді як “на кредитці є прострочка чи заробіток на портфелі”.

Член правління з розвитку роздрібного бізнесу ОТП Банку Олег Клименко впевнений, що банки шукатимуть нові інструменти заохочення клієнтів замість втрачених кешбеків.

“Ми подивилися, як на це реагувала Європа. Є три інструменти: перший — встановлення “кепів”, тобто максимальної суми кешбеків, яка може бути виплачена клієнту протягом місяця. Другий інструмент — це зниження рівня кешбеків. І третій рівень — це перенесення кешбеків або їх збільшення на стороні кредитних карток. Тобто там, де є додаткова маржа в банках шляхом використання клієнтами кредитних коштів. Є ще четвертий інструмент — введення щомісячних комісій за карткою”, — розповів він.

Раніше Investory News писали, що Visa і Mastercard поступово знижуватимуть комісію інтерчейндж до 0,9%. Це сприятиме здешевленню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів українців.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram