Думки
22 Січня 2019
2 225

Арнольд Шварценеґґер: Завжди залишайся голодним

Бодібілдер, актор, політик та бізнесмен про мотивацію, три складові успіху та життєве кредо

Я завжди був керований бажанням рухатися вперед. Мене ніколи не задовольняли звичайні речі. У дитинстві я мріяв бути чемпіоном з бодібілдингу. Я бачив цю мрію дуже чітко. Тож почав тренуватися та важко працювати по п’ять годин на день. Я був абсолютно впевнений, що досягну своєї мрії, що стану найвизначнішим бодібілдером у світі. І я ним став. Усі мої інші досягнення будувалися на принципах, якими я керувався у спорті. Тепер я використовую їх в усіх сферах життя.

Перше: візуалізуйте. Вам необхідне дуже чітке бачення, ким ви хочете стати. Я уявляв себе найпопулярнішим актором кіно. Я дуже чітко бачив себе губернатором штату Каліфорнія. Я бачив себе як фітнес-лідера, як найбагатшого продюсера Голлівуду. Тож має бути одне бачення, незалежно від того, куди ви йдете.

У вас може бути найкращий корабель у світі. Але якщо капітан не знає, куди він прямує, корабель просто дрейфуватиме у морі й ніколи не дістанеться пункту призначення.

Друге: не слухайте, коли вам кажуть, що нічого не вийде. Ніколи не слухайте тих, хто каже: «У тебе не вийде». Коли я поставив собі за мету стати чемпіоном з бодібілдингу, мої батьки, мої друзі питали: «Ти що, здурів?». Вони казали, що в мене ніколи не вийде. Проте я став чемпіоном. Коли я вирішив зайнятися акторською кар’єрою, я питав агентів, директорів голлівудських студій, як  розпочати зніматися в кіно та стати відомим актором. Вони казали: «Ніяк. Ніхто з емігрантів цього не досягав». Вони казали, що я завеликий, що моя вага 250 фунтів. Вони казали, що моє ім’я важко вимовляти, що в мене акцент. А я довів, що вони помилялися.

Тепер уявіть, що було, коли я сказав, що завершую акторську кар’єру, щоб стати губернатором Каліфорнії. Звичайно, було все те ж саме. Казали, що в мене ніколи це не вийде. За два місяці мене обрали губернатором.

Попри всі успіхи, ніколи не відчував, що я вже досконалий у чомусь. І це стимулювало мене ставати кращим

Третє: працюйте на повну. Не буває коротких шляхів. Не існує чарівної таблетки. Рецепт лише один: працюй, працюй, працюй. У добі 24 години. Для сну достатньо шістьох. Дехто каже, що потрібно спати вісім годин. Тоді спіть швидше. Шести годин достатньо. І тоді у вас залишаються цілих 18 годин. Звичайна людина працює 8-10 годин на день. І залишається ще 6-8, іноді 10 годин, щоб зайнятися чимось ще. І люди жаліються, що в них немає часу піти до спортзалу. Як таке може бути, що у вас немає часу піти до спортзалу та тримати своє тіло у формі, якщо ви маєте 6-8 годин?

Справа не в тому, що потрібно прокидатися раніше зранку, хоча це було б чудово. Річ у тому, що у вас достатньо часу, щоб виділити хоча б одну годину на день задля самовдосконалення. Скажімо, для того, щоб вивчити нову мову. Подумайте: одна година щодня, 365 годин на рік. І за рік ви знатимете китайську, російську, будь-яку мову. Це лише одна з багатьох речей, яку ми можемо зробити для власного вдосконалення. І для них достатньо часу.

Але, попри всі успіхи, ніколи не відчував, що я вже досконалий у чомусь. І це стимулювало мене ставати кращим. 1975 р. я працював над фільмом «Залишайся голодним». Мені дуже подобалася ця робота. І не лише тому, що я працював разом з Саллі Філд та Джеффом Бріджесом. А й через те, що його назва відображала мою філософію: залишатися голодним.

Колись я стояв перед дзеркалом за хвилину до виступу на змаганнях «Містер Олімпія». Я дивився на себе, на своє відображення, відпрацьовував свої рухи і сказав собі: «Арнольде, ти виглядаєш погано». За дві години я став «Містером Олімпія» вшосте.
Теж саме було й у бізнесі. У спорті я вивчив дуже важливий урок, який допомагає й в інших сферах. Я завжди відчував, що можу зробити більше.

Записано під час виступу на Olerom Forum One 2018

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram