Думки
21 Квітня 2020
1 824

Аранча Гонсалес: Як глобальна система охорони здоров’я стане основою нової економіки

Міністерка закордонних справ Іспанії та екс-директорка Центру міжнародної торгівлі — про багатофакторну модель захисту та поглиблену медичну інтеграцію

У боротьбі з пандемією COVID-19 національні заходи — життєво важливі, але, зазираючи у середньострокову перспективу, саме міжнародна співпраця стане нашою найефективнішою зброєю. Реформування інститутів і зміцнення механізмів, які лежать в основі такої співпраці, будуть найкращим захистом від майбутніх глобальних загроз.

Оскільки світ намагається стримати поширення COVID-19 та пом’якшити його вплив, кожен має розуміти, що міжнародна співпраця — це єдиний ефективний спосіб виграти запеклу битву.

Іспанія перебуває на передовій боротьбі з пандемією. Коронавірус вразив нас раніше та сильніше, ніж більшість інших країн. Ми оплакуємо тисячі смертей. Наша система охорони здоров’я пройшла надвипробування. Суспільство дотримується усіх заборон та гідно виконує громадянський обов’язок. Нам довелося вжити безпрецедентних заходів для захисту нашої економіки.

Основна відповідальність уряду — перед нашими громадянами. Але ми знаємо, що жодна країна не буде у повній безпеці, доки пандемію врешті-решт не буде ліквідовано. Міжнародне роз’єднання лише зміцнює нашого ворога, віддаляючи нас від спільної мети.

Враховуючи деякі уроки, терміново потрібен більш ефективний підхід до глобальної системи охорони здоров’я, що інтегрує нові міжнародні, європейські, національні політики та ініціативи.

По-перше, зміцнення чинних установ і створення нових механізмів на міжнародному рівні необхідні нам для запобігання невдачам, свідками яких ми стали, зокрема, для виявлення та протидії хворобам та пандемії. Нові домовленості повинні пожвавити та розширити повноваження Всесвітньої організації охорони здоров’я, зокрема щодо виконання правових норм. ВООЗ повинна бути спроможною розробляти та запроваджувати заходи примусового обміну даними, мобілізацію будь-яких ресурсів, зокрема створювати протоколи стосовно своєї готовності до викликів.

Глобальна система охорони здоров’я повинна бути гнучкою, щоб охопити весь ланцюжок втручань, від наукових досліджень та раннього запобігання хворобам до розробки, впровадження та оцінки політики. Ось чому, окрім необхідних реформ у процесі прийняття рішень ВООЗ та Комітету з надзвичайних ситуацій, не слід залишати поза увагою потенціал інших міжнародних платформ та організацій та вносити свої корективи у глобальну систему охорони здоров’я.

Наприклад, країни G20 та G7 можуть посприяти мобілізації необхідної політичної волі. Світовий банк та інші банки регіонального розвитку мають унікальні позиції зустрічній реформі охорони здоров’я. Зокрема, й організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) має неймовірну силу для впровадження найкращої політики в галузі охорони здоров’я. Загалом, усім нам потрібно просувати “єдиний підхід до здоров’я”, який поєднує екологічні, економічні, соціальні та безпекові аспекти в галузі охорони здоров’я.

По-друге, Європейському Союзу слід запропонувати модель готовності та управління кризовими ситуаціями, яким можуть слідувати інші регіони, об’єднавши ресурси та розробивши нові механізми спільних дій. Задля створення нової та міцної глобальної системи охорони здоров’я, ЄС повинен покращити власну внутрішню координацію. Наприклад, така організація, як Європейська спільнота з вугілля та сталі, стала основою ЄС, завдяки найінноваційнішому механізму глобального управління на той час. Аналогічний рівень амбіцій наразі необхідний для боротьби з проблемами, пов’язаними зі здоров’ям.

Поглиблена європейська інтеграція в цій галузі дала б кілька значних переваг. Європейський центр профілактики та контролю захворювань повинен отримати незалежність та ресурси. Можна створити справжній Європейський підрозділ з врегулювання кризових ситуацій із механізмами швидкого реагування на надзвичайні ситуації. Також слід проводити систематичні стрес-тести на національних системах охорони здоров’я для оцінки стійкості країн-членів ЄС проти потрясінь. Як і жорсткі стрес-тести, що проводяться у наших фінансових секторах, процес повинен передбачати усунення недоліків, обмін найкращими практиками та розробку інструментів координації.

ЄС повинен інвестувати у спільні бази даних та медичні резерви, а також узгодити протоколи та сприяти науковому співробітництву стосовно розробки методів лікування та вакцин. У найближчій перспективі європейські країни повинні співпрацювати над узгодженою стратегією для відновлення економіки, не викликаючи нового спалаху.

Нарешті, на внутрішньому рівні постає багато завдань — як обов’язок не лише перед собою та мешканцями наших країн, а й перед сусідами та загалом міжнародною спільнотою. В Іспанії ми створимо комісію для оцінки стану нашої системи охорони здоров’я та виправлення її слабких сторін і недоліків. Але, оскільки нам добре відомо, що пандемія має найбільший вплив на найвразливіших людей світу, ми також посилимо свою медичну дипломатію. Зміцнення національної системи охорони здоров’я дозволяє поділитися досвідом з іншими країнами та чомусь навчитися у них, а також ставити вищий пріоритет реформам у галузі охорони здоров’я.

Якщо ми здійснимо усі запропоновані кроки, ця пандемія дозволить нам підготуватись до наступної. Міжнародне співробітництво з питань охорони здоров’я повинно ставити приклад і для інших “суспільних втрат”, яких нам не вдалося запобігти: зміни клімату, збройні конфлікти, бідність, наростальна нерівність, міжнародна міграція, розповсюдження ядерної зброї, тероризм тощо. Актуальність цих викликів зараз може здатися не такою нагальною, але загроза, яку вони представляють для всіх нас, нікуди не зникає.

У взаємопов’язаному світі потрібно відроджувати багатосторонність, узгоджену та придатну для певних цілей. Це означає зміцнення інститутів, які працюють, реформують або ж усувають неефективні механізми, і створюють ті, які нам дійсно потрібні. Ця криза нагадує про важливість міжнародної єдності. Немає сумнівів, що у всьому ми варимось разом. І це пояснює чому потрібно звернути увагу на тіснішу співпрацю в галузі глобальної системи охорони здоров’я, як каталізатора багатосторонності, що вкрай необхідний.

Джерело: Project Syndicate

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram