Соцмережі
5 Грудня 2019
780

Андрій Ярмак: Як вплине ринок землі на виробництво молока в Україні

Країна може стати нетто-імпортером молока

Ринок землі (особливо в тій формі, що просуває цей уряд), більш за все, призведе до ще більш значного скорочення поголів’я в професійних господарствах (читай в неспеціалізованих холдингах), тому той сценарій, про який я попереджав кілька років тому, коли Україна стане нетто-імпортером, цілком може реалізуватися.

Але чи є в цьому негативі позитив? Він міг би бути, і я вірю, що він буде, але лише за умови покращення інвестиційного клімату в країні. Я зараз говорю не про клімат для спекуляцій іноземцями з нашими ОВГЗ чи землею, а про клімат для інвестицій і українцями і іноземцями, про захист власності від рейдерства, про справедливі суди, про макроекономічну стабільність та чіткий політичний курс країни. Поки що нічого з цього немає. Тому наші ветеринари та фахівці-молочники їдуть собі до Казахстану, Монголії, Білорусі, навіть Грузії та інших, більш стабільних країн, заробляти нормальні гроші.

Ну й позитив зараз в тому, що ті, хто не позбувся корів, і хто має нормальні показники ефективності, зараз заробляють нормальні гроші, бо молоко на внутрішньому ринку дорожчає, а корми дешевшають.

Але перейдемо-таки до УМІ.

Почну з власної цитати щодо перспектив УМІ на листопад, про які я писав місяць тому: “За останні вісім років УМІ в листопаді, як правило, зростав. Середнє зростання складало 3,6%. Але було два роки, коли УМІ в листопаді падав. І це якраз були роки, коли цей показник в жовтні вже був дуже високим. Отже, цілком імовірно, що це може статися й в 2019 році”.

Власне так і сталося – УМІ в листопаді знизився, хоч і незначно – всього на 0,3%. Протягом останніх трьох років в листопаді індекс умовної прибутковості молока зростав в середньому на 7,7%. Але в 2019 році до листопада він набрав вже такого позитиву, що важко було очікувати зростання. До речі, воно могло б і відбутися, бо ціни на молоко в середньому зросли на 1,2% за місяць, але зростання вартості кормового міксу було значнішим, що і відбилося на погіршенні загального показника УМІ.

Традиційно, кілька цікавих цифр:

УМІ в листопаді 2019 року все ще майже в півтора рази перевищував минулорічний.
УМІ в листопаді 2019 був на 24,4% вищим, ніж в середньому за останні 8 років для цього місяця.
За перші одинадцять місяців поточного року УМІ був вищим за минулорічний вже на 26,5%
УМІ був вищим за середній за цей період протягом останніх семи років на 18,4% і був найкращим за всю історію спостережень! Отже, черговий рекорд прибутковості оновлено, правда на фоні неприємних новин про скорочення внутрішнього виробництва молока;

Принагідно нагадаю, що УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах.

Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати в грудні?

Як правило в грудні суттєвих коливань в цьому показнику немає – хоча завжди є тенденція до незначного зростання. В останній місяць 2019 року, враховуючи глобальні тенденції та місцеві проблеми, закупівельні ціни на сире молоко, ймовірно, знову зростуть. Відповідно, якщо корми не подешевшають, що досить імовірно, варто очікувати і зростання прибутковості виробництва молока, щоб завершити рік на позитиві. Він вже точно буде рекордним за рівнем УМІ.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram