Соцмережі
7 Липня 2019
1 015

Андрій Серветник: Податки та сучасність

Майбутнє за непрямими податками

Кілька ранкових думок стосовно сучасного світу та системи оподаткування.

Мені здається, що вся стара податкова система, побудована на тому, що хтось лізе до чужої кишені, має померти. Соціалізм та шариковщина, які борються проти “ухилення від сплати податків” є такими ж ворогами вільного бізнесу та вільної людини, як власне і ті, хто від податків ухиляється.

Дуже скоро світ остаточно прокинеться у новій реальності – коли завдяки АI, тобто штучному інтелектові, щороку зростатиме кількість “непотрібних” людей. Яким все одно потрібні харчі та дах над головою. За таких умов урядам доведеться шукати джерела для забезпечення гарантованого мінімального доходу громадян.

І доведеться, скоріше за все, звертатися до непрямих податків. Наприклад, поєднати податок на споживання або продаж з акцизом та податком на фінансові транзакції (“податок Тобіна”). Інакше кажучи – стимулювати підприємництво, бо жодна людина чи бізнес не платитиме податків на свої прибутки! Натомість, податок збиратиметься автоматично з кожної транзакції, як своєрідна комісія – більша або менша в залежності від типу операцій.

На виході отримаємо зростання числа ініціативних та самозайнятих, які не скиглитимуть, що роботи вкрали в них робочі місця, “мінімалку” для зовсім знедолених, та позбудемося купи бюрократів та чиновників, які або вигадують різні BEPSи чи ATADи, або використовують їх на практиці.

Автоматизований цифровий світ повинен мати автоматизовані та цифрові податки.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram