Новини
20 Листопада 2023
361

Андрій Пишний розповів про функціонування в країні мережі POWER BANKING

Ця система має забезпечити роботу банківської системи у разі блекаутів

Національний банк України та уряд реалізують план підтримки роботи банків та забезпечення платежів і грошового обігу навіть у разі тривалого відключення електроенергії або втрати зв’язку внаслідок російських атак, про це заявив голова Національного банку України Андрій Пишний в інтерв’ю міжнародному виданню The Banker, яке опубліковане на сайті НБУ.

План називається POWER BANKING. Він є каскадною системою рішень і протоколів, яка дає змогу НБУ безперебійно взаємодіяти з банківською системою навіть у разі масштабної атаки.

“Перший рівень — це НБУ і система протоколів центрального банку, яка дає йому змогу працювати та виконувати свої функції за будь-яких умов. За повної або часткової втрати зв’язку, відсутності транспорту, стабільного зв’язку з персоналом запрацює система сповіщень, перевезення персоналу, обміну повідомленнями”, — пояснив Пишний.

Другий рівень передбачає співпрацю і взаємодію між НБУ і банківською системою для забезпечення її функціонування в умовах тотального відключення електроенергії чи відсутності зв’язку.

Після активації POWER BANKING, за рішенням НБУ, щонайменше 35% мережі відділень системно важливих банків в Україні повинні мати змогу працювати в умовах тривалого блекауту або відсутності зв’язку.

Наразі мережа POWER BANKING налічує понад 2360 відділень — це понад 50% від загальної кількості банківських відділень в країні. Вони обладнані автономними джерелами електроенергії та зв’язку. Громадяни України знають, які відділення працюють в умовах знеструмлення, тому що їх відповідним чином позначено.

“Є карта та інформація, а також взаємодія з місцевою владою”, — зазначив голова НБУ.

Крім того, банківський сектор працює в частині пунктів незламності, які відкрилися минулого року у відповідь на регулярні атаки на енергетичну інфраструктуру. Це місця, куди люди можуть прийти, якщо немає світла чи опалення. Пункти незламності забезпечують базове опалення, їжу, точки для заряджання телефонів і комп’ютерів, а деякі, розташовані в адмінбудівлях, — можливість отримання готівки.

“Після активації протоколу POWER BANKING немає значення, клієнтом якого банку ви є. Ви стаєте клієнтом усієї мережі відділень POWER BANKING. Це загальнонаціональна мережа”, — наголосив Пишний.

Нагадаємо, валютний ринок України стабілізувався.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram