Соцмережі
7 Червня 2019
618

Андрій Коболєв: Підготовка до зими та газової війни

Транзит газу через Україну збільшився на 8%

Газпром готується до зими та чергової “газової війни”, європейські постачальники – також. Як результат, транзит газу через Україну за 5 місяців зріс на 8% – додаткові обсяги закачують до сховищ. В європейських ПСГ, які публікують дані, зараз вже на 20 млрд куб.м. більше газу, аніж в середньому за два попередні роки. Приріст запасів в них складає 60% до показника за аналогічний період 2018 року.

Ми також закуповуємо додатковий газ, Україна вже імпортувала на 20% більше газу, ніж на ту ж дату минулого року. Станом на 1 червня в українських підземках 11,5 млрд куб.м. – це на 1,8 млрд куб.м. більше, ніж торік. Якщо продовжимо накопичувати газ такими темпами, до початку опалювального сезону вийдемо на необхідний рівень 20 млрд куб.м. Тоді ми будемо готові до будь-яких дій Газпрому, і позиція України у переговорах буде захищеною.

Але цьому на заваді може стати дефіцит обігових коштів у Нафтогазу.
За той газ, який ми поставили раніше, “газзбути” та виробники тепла заборгували 61,4 млрд грн. Це удвічі більше, ніж нам потрібно, щоб якісно підготуватися до зими.

Ще один фактор дефіциту – вимога Кабміну сплатити 90% нашого прибутку у якості дивідендів, при чому до кінця червня. Саме зараз, коли нам потрібні гроші на закупівлю газу на зиму, це для нас надзвичайний виклик. Доводиться обирати – дивіденди зараз, чи захист від кризи. Частині державних підприємств уряд дозволив платити лише 30% прибутку. Нам не завадила б хоча б розстрочка, поки ми не почнемо продавати газ.

Другий шлях – залучити кредитні кошти. Для цього необхідний дозвіл та активна участь Кабінету міністрів як нашого єдиного акціонера.

Поки в наповненні підземних сховищ ми рухаємося за графіком. Але якщо проблему ліквідності не вирішити у найближчі тижні – закупити газ у достатніх обсягах буде неможливо.

Ситуація вимагає термінової уваги на найвищому рівні.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram