Соцмережі
21 Червня 2019
671

Андрій Коболєв: Нові можливості закачки газу

Розблокування та гарантована потужність імпорту газу з Польщі

Представник польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський сьогодні заявив про можливість збільшення потужностей для транспортування газу в Україну.

Ми вдячні Польщі за готовність поглиблювати співпрацю у газовій сфері. Про що саме йдеться?

Між Україною та Польщею є два газові переходи – через Дроздовіце та Германовіце. Перший використовується для транспортування газу до Польщі, а другий з Польщі до України та має негаратновану потужність прокачки (влітку – близько 4.3 млн куб.м., взимку – до 6.4 млн куб.м.).

Наразі ми ведемо переговори про те, щоб, по-перше, потужності для імпорту стали гарантованими. По-друге, домовляємося про повне розблокування переходу Дроздовіце – зараз він заблокований Газпромом, який не дозволяє використовувати його іншим постачальникам. Для цього необхідно підписати пряму угоду між українським та польським операторами ГТС та впровадити європейські правила співробітництва. Це в рази збільшить можливості для імпорту газу в Україну.

Але ще існують вузькі місця в ГТС Польщі, які обмежують поставки в українському напрямку та які будуть повністю ліквідовані до 2022 року. Вже зараз українська ГТС технічно здатна отримувати з Польщі через існуючі два інтерконектори до 20 млн куб.м. на добу. Заплановані проекти реконструкції польської ГТС мають створити гарантовані потужності й на польській стороні.

Розраховуємо на результативне завершення переговорів про розблокування газових переходів Україна-Польща та усунення внутрішніх обмежень на ГТС нашого партнера. Також сподіваємося, що розширення потужності газопроводів біля міста Катовіце вдасться пришвидшити і зробити раніше 2022 року – тоді ми отримаємо безпосередній доступ до газу і з LNG-терміналу у Свіноуйсьці і з газопроводу “Baltic pipe”.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram