Соцмережі
4 Липня 2019
837

Андрій Коболєв: Нафтогаз сплатив дивіденди за 2018 рік

Підготовка до опалювального сезону та зупинки транзиту триває

Нафтогаз вчасно, до 1 липня, сплатив до держбюджету дивіденди за 2018 рік у розмірі 30% від прибутку – це повністю відповідає вимогам закону «Про управління об’єктами державної власності».

Дія урядової постанови, яка встановлює для Нафтогазу 90% норматив сплати дивідендів, зупинена судовим рішенням.

Наразі ми сфокусовано готуємося до складної зими – до початку опалювального сезону Україні життєво необхідно збільшити запаси газу в підземних сховищах до 20 млрд куб.м. Нафтогаз має закачати до сховищ на 3 млрд куб.м. більше газу, ніж зазвичай – тільки тоді ми зможемо гарантувати надійне газопостачання українським споживачам в умовах переривання транзиту Росією, до якого зараз активно готуються всі країни ЄС. Крім того, якщо закупити газ зараз, за низькою літньою ціною, це допоможе збалансувати ціну газу в зимові місяці, коли вона традиційно зростає.

Щоб закачати додатковий газ – потрібні гроші, необхідно додатково відшукати близько $600 млн вже зараз. Будь-яка перерва в закачуванні зробить фізично недосяжним цільовий показник в 20 млрд куб.м.

З початку 2014 року нам вдалось зменшити кредитний портфель Групи з $7,5 млрд. до $1,4 млрд. А на початку цього року Нафтогаз, згідно умов угоди зі Світовим банком, вчасно та повністю погасив кредит на $500 млн, який ми використовували якраз для закупівлі газу та його закачування до ПСГ. Як результат, маємо брак ліквідності на ці цілі. Ми працюємо над тим, щоб залучити додаткові ресурси через нові кредити, або механізм розміщення облігацій.

Після залучення додаткових фінансових ресурсів, або завершення закачування газу до ПСГ – Нафтогаз буде готовий до збільшення виплати дивідендів нашому акціонеру.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram