Соцмережі
12 Квітня 2019
831

Андрій Коболєв: Фінплан Нафтогазу

Нафтогаз передав на розгляд уряду скорегований фінансовий план компанії на 2019 рік

Ми підготували документ у повній відповідності до закону про держбюджет, як і вимагав уряд, переукладаючи зі мною контракт в березні цього року.

Коротко про особливості скоригованого фінплану:

1) Документ складений з урахуванням збереження спецзобов’язань Нафтогазу постачати газ приватним збутам і виробникам тепла (ПСО) та, відповідно, очікуваного збільшення боргів цих контрагентів перед нами.

2) У відповідності до держбюджету, у фінплані не закладено жодних компенсацій Нафтогазу за збитки, які компанія понесла, виконуючи спеціальні обов’язки і поставляючи газ на умовах, гірших за ринкові. Нагадаю, право Нафтогазу на компенсацію передбачене законом «Про ринок природного газу» та підтверджено у суді.

3) Водночас, у відповідності до держбюджету, план реалізації газу складений за цінами та на умовах чинної постанови №867. Саме цього підходу вимагають від мене умови контракту, встановлені урядом. Хочу тут ще раз нагадати, що перехід на ринкове ціноутворення, яке наразі дозволяє споживачам купувати газ дешевше від регульованої Урядом ціни, можливе тільки за повної відміни наразі діючої вимоги продавати газ не напряму населенню, а через приватних посередників – газсбути.

4) Фінансовий план враховує погашення у 2019 році кредиту Світового банку на суму EUR 395. Цей інструмент ми кілька років використовували для накопичення газу у підземних сховищах (ПСГ) літом для забезпечення потреб населення взимку, але термін його використання, нажаль, вже сплив.

5) Ще одним важливим чинником, який знайшов відображення у фінплані, є необхідність накопичення Україною до нового опалювального сезону близько 20 млрд куб.м. газу в ПСГ.

6) У відповідності до рішення уряду та держбюджету, документ також передбачає виплату Нафтогазом дивідендів в розмірі 90% від прибутку за 2018 рік (12,3 млрд грн), а також спрямування 2,7 млрд грн на встановлення індивідуальних лічильників газу для споживачів.

7) В розрахунках та прогнозах використовується той самий курс гривні до долара, який передбачений у держбюджеті – 28,2 грн./дол.

З урахуванням цих факторів Нафтогаз очікує отримати за результатами 2019 року чистий прибуток у розмірі 16 млрд грн, але матиме гострий дефіцит ліквідності.

Дефіцит коштів, що виникне у Нафтогазу, зумовлений низкою факторів (див. ілюстрацію) – компенсувати його плануємо за рахунок запозичень як на українському, так і на міжнародному ринку.

Важливо розуміти, що наразі кредитний портфель Нафтогазу скорочений до історичного мінімуму за останні 6 років, тому такі запозичення цілком допустимі.

Сподіваємося на розгляд скорегованого фінансового плану найближчим часом та фахову дискусію щодо РЕАЛЬНИХ шляхів покриття фінансовго дефіциту компанії.

Нафтогаз спрямував на розгляд уряду скорегований фінансовий план компанії на 2019 рік. Ми підготували документ у повній…

Опубліковано Andriy Kobolyev Четвер, 11 квітня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram