Соцмережі
26 Серпня 2019
674

Андрій Герус: Спеціальне мито на дизель та його результати

Кількість російського дизелю на ринку України зменшилося майже вдвічі

Реальна незалежність держави, це у тому числі і енергетична незалежність. Важливою частиною цього є ринок нафтопродуктів, зокрема дизелю. Адже дизель є критично важливим паливом не тільки для 3 мільйонів автомобілістів, але і для промисловості та аграрної галузі.

За останні 3 роки ми мали різке зростання поставок дизелю із РФ – приблизно у 3 рази. Це, очевидно, заводило Україну у певну залежність від російського ресурсу.

На середину цього року поставки дизелю із Російської Федерації досягли 45% від потреб українського ринку. Паралельно із цим органи РФ запровадили нову дозвільну систему і «тренували» нас, то підтверджуючи, то не підтверджуючи обсяги поставок на Україну.

У липні цього року Україною було введено спеціальне мито 3,75%, ціллю якого серед іншого було зняти понадринкову маржу відповідного трейдера, і таким чином зробити конкурентними поставки із альтернативних напрямків. Разом із тим було важливо, щоб це мито не лягло на кінцевого споживача, тобто щоб зберігалася цінова стабільність. Таким чином із введенням цього мита було реалізовано комплекс заходів щодо наповнення ринку ресурсом із альтернативних джерел, вирішення питань логістики та інфраструктури (спасибі Volodymyr Omelyan).

Результат отриманий досить швидко – у серпні обсяги поставок дизелю із РФ зменшаться десь вдвічі та складуть біля 20% нашого ринку (а не 45%, як було раніше). Натомість збільшилися поставки із Білорусі, краін ЄС та із морських напрямків.

Ніякого дефіциту немає, більше того, на цьому тижні ціни дизпалива знизилися ще на 20-80 коп./л. Це свідчить, що рішення було продумане, введене правильно, вчасно та ефективно імплементовано.

Для справжньої незалежності важливі не стільки палкі слова, як конкретні дії. Спасибі Президенту, уряду, керівникам ОПУ за відповідні дії та рішення. Такими кроками і будемо зміцнювати нашу незалежність.

P.S. Мінекономіки РФ не надав Лукойлу дозвіл на поставки дизелю в Україну у серпні. Але більшість із вас цього навіть і не помітили. Так і має бути:).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram