Соцмережі
25 Березня 2019
744

Андрій Герус: Промисловість падає

Складні часи, що ускладнюються передвиборчим популізмом та марнотратством

У лютому знову відбулося зниження рівня промислового виробництво: -1,8%. Таким чином промисловість іде вниз вже четвертий місяць поспіль.

Прем`єр-міністру Гройсману щастило, весною 2016 року, якраз напередодні його призначення, сталь, руда та більшість інших commodities пішли вверх. З того часу була сприятлива для України кон’юнктура світових ринків. Це було серйозним драйвером економічного росту, такий момент потрібно було використовувати для формування подушки міцності, проводити ринкові реформи, залучати інвестиції, проводити конкурентну ринкову приватизацію тощо. Але приватизації не було, в країні стрімко дорожчала електроенергія для бізнесу, був дорогий газ для бізнесу, а приєднатися до електромереж у нас складніше, аніж у 130 інших країнах. Це в додаток до корумпованої судової/правоохоронної системи. В таких умовах щось викопувати із землі (руда), або щось вирощувати у землі значно привабливіше/безпечніше, аніж щось виробляти та переробляти.

В хороші часи все це нівелюється, а от у складні часи кожен 1% собівартості стає критичним у конкурентній боротьбі. І у той час, коли ми мали би вже пожинати позитивні плоди непопулярних реформ, у нас якраз починаються складні часи, які ускладнюються передвиборчим популізмом та марнотратством. Ніяких чудес не буде – просто будуть наслідки минулих дій та рішень. Реформи були не справжніми, економіка базувалася не на справедливих економічних стимулах, а на перерозподілі ресурсів, як у типовій crony capitalism – на користь окремих олігархів та окремих монополій.

До речі, є галузь, яка у той же час виросла на 100% – це сонячна та вітрова енергетика. Інвестиції у цю галузь одразу виходять з України у імпортне обладнання. А власники таких зелених станцій збирають надвисокі зелені тарифи за рахунок усіх інших, в тому числі падаючої промисловості. Це конкретний приклад такої рентоорієнтовної економіки, де одні зароблять на інших за рахунок державних рішень.

Все більше сигналів, що глобальний економічний цикл міняється, світова економіка уповільнюється, а можливо, і буде певна рецесія. Нічого катастрофічного, але, схоже, нам знову доведеться трохи затягнути пояси. Молока декому хочеться більше, але от корів, яких можна доїти, стає менше.

У лютому знову відбулося зниження рівня промислового виробництво: -1,8%. Таким чином промисловість іде вниз вже…

Опубліковано Andriy Gerus Понеділок, 25 березня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram