Соцмережі
26 Березня 2019
787

Андрій Герус: Про роздрібну ціну на газ

Оптова ціна на газ може відрізнятися від роздрібної на 50%

Прочитав на ЕП статтю про ціну газу, не можу погодитися.

У статті поняття оптової ціни газу якось відразу переноситься на роздрібну ціну газу для кінцевого споживача. Але звичайно, між цими цінами – величезна різниця. Наприклад, роздрібна ціна бензину/дизелю може відрізнятися на 50% від оптової біржової ціни у Європі.

Така різниця включає в себе вартість транспортування, податки, накладні витрати, а також ринкова маржа роздрібного продавця, яка включає у себе всі ризики.

Ринкова маржа – зупиняється на тому рівні, де один учасник ринку зустрічає конкуренцію інших учасників ринку (кожна компанія хоче максимізувати свій прибуток).

Так ось, на сьогодні немає інших бажаючих поставляти газ населенню. Такі бажаючі з’являться, якщо маржою 30%-40% перекриють всі свої ризики (зокрема неплатежі) та головну біль поставок газу дрібним розпорошеним неплатоспроможним споживачам.

Чому ж Нафтогаз понижує ціну на 2%? Дійсно це дивно на фоні того, що місяць тому той же Нафтогаз казав, що їм критично не вистачає грошей на збільшення видобутку. Це дивно на фоні того, що нам казали, якщо не виконувати меморандум МВФ, то катастрофа. А цей меморандум однозначно передбачає підвищення цін із 1 травня, і ніякого пониження. Точніше, це свідчення нечесності, що особливо чутливо у тарифних питаннях.

Але Нафтогаз може собі дозволити трохи погратися у зниження ціни, бо всупереч третього енергетичного пакету до цих пір володіє та управляє трубою (ГТС), з якої отримує 3 млрд дол у рік. Звичайно, субсидуючи доходами від транзиту свою торгівлю газу, можна вибити з ринку любого конкурента, який такої труби не контролює. Це не має нічого спільного із чесною конкуренцією та конкурентним ринком. Завтра вибори закінчаться, монополія передумає грати у доброту і все буде інакше. Треба бути свідомим, що конкурентний ринок газу для населення виникне лише на рівні +30% +40% до сьогоднішнього. Я би не рекомендував іти на такий експеримент, який ще мультиплікує і так гігантські борги. В існуючій ситуації краще регулювати ринок і надалі, поки не буде наведений порядок із платежами та субсидіями.

Якщо ж є можливість, то уряд має понизити ціну газу на 2% для усіх українських споживачів. Бо всі українці є співвласниками ГТС, тому доходи від транзиту мають понижати ціну газу або нікому, або всім.

До речі, колись Нафтогаз пропонував ввести плату за користування газопроводами, ніби-то як боротьба проти Фірташа, щоб заставити платити Фірташа. Але через декілька місяців Нафтогаз вже пише лист на Уряд, щоб включити цю плату за газопроводи у тарифи кінцевим споживачам.

Як казали великі люди, коли сідаєш за покерний стіл і протягом 30 секунд не розумієш, хто тут лох, то значить лох це ти. Тому давайте все добре розуміти.

Прочитав на ЕП статтю про ціну газу, не можу погодитися.У статті поняття оптової ціни газу якось відразу переноситься…

Опубліковано Andriy Gerus Вівторок, 26 березня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram