Соцмережі
21 Грудня 2021
1 011

Андрій Блінов: НБУ звітує

НБУ презентував черговий Звіт про фінансову стабільність.

Він вже розміщений на сайті Національного банку та, впевнений, найближчим часом буде багато обговорюватися.

Зверну передусім увагу на карту ризиків фінансового сектору, яка цього разу взагалі не містить червоного коліру, тобто всі ризики невисокі або принаймні помірні. Найбільший ризик, як свідчить розмаїття індикаторів, знаходиться у сфері макроекономіки (5 по 10-бальній шкалі). Тут і інфляція, і низькі інвестиції, і загалом невисокі темпи зростання: серед сусідів Україна має найменший очікуваний темп приросту реального ВВП цього року.

При цьому гривневе кредитування зростає: у річному вимірі на 40% для підприємств, на 33% для фізосіб, зокрема на 57% іпотека. Банки досить ретельно відбирають позичальників: як свідчить аналіз, це прибуткові компанії із прийнятними борговими метриками, переважно мікро-, малий та середній бізнес. Великий бізнес значною мірою продовжує розшивати проблеми із заборгованістю та рентабельністю, що накопичилися в минулих роках.

Фондування банків достатнє для подальшого кредитування. При цьому фінустанови зацікавлені у подовжені строковості депозитів, тож ставки за депозитами дещо зростатимуть. Натомість зниження рівня інтерчейнджу при торговому еквайрингу вже спонукало окремі банки знижувати обсяги кешбеку та переглядати форми стимулювання клієнтів.

Прибутковість банків та наявний запас капіталу свідчать, що вже з нового року буде немало нових регуляторних змін, які відкладалися на час боротьби з пандемією.

Отже, з 1 січня 2022 року передбачається:

• запровадження мінімальних вимог до покриття капіталом операційного ризику у розмірі 50% розрахункового розміру зі збільшенням до 100% з 1 січня 2023 року;

• підвищення ваг ризику для незабезпечених споживчих кредитів фізичним особам зі 125% до 150%;

• наступний етаппідвищення ваг ризику за ОВДП в іноземній валюті до 50% із подальшим зростанням до 100% з 1 липня 2022 року;

• підвищення частки вартості непрофільних активів, що вираховується з основного капіталу, до 50%.

З 1 квітня 2022 року повністю впроваджується норматив довгострокової ліквідності NSFR на рівні 100%.

У І кварталі 2022 року буде затверджено графік запровадження вимог до буферів капіталу. Банки повинні будуть до 1 січня 2023 року сформувати половину розміру буфера консервації капіталу та буфер системної важливості. До 1 січня 2024 року обидва буфери мають бути сформовані у повному розмірі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram