Соцмережі
15 Квітня 2022
455

Анатолій Амелін: Стратегія економіки України воєнного часу. Частина 3

Політична ситуація, розстановка сил та перспективи для України.

Говорячи про сьогодення та майбутнє України, важливо розуміти, які тренди сьогодні виявляються і будуть домінуючими.

Цей аналіз допомагає нам зрозуміти, хто вороги, хто друзі.

З ким навколо яких партнерських проектів можна розвивати співпрацю, а хто зрадить своїм інтересам.

Все це дозволить нам у сукупності визначити ідеальну роль і місце України в глобальному Світі, що швидко змінюється.

Тезисно.

Ми зараз стоїмо на першому етапі можливого створення біполярного світу, де глобальними лідерами будуть США та Китай. Вони не хочуть руйнувати Росію, а грають на її ослаблення. З іншого боку, є безліч гравців, які готові зіграти на тлі Росії, що слабшає (Туреччина, Іран, Індія та інші).

Що для України є ключовим:

1. Навіть ослабленою, Росія залишиться разом зі своїми амбіціями. Це означає високу ймовірність повторного вторгнення, навіть якщо ми домовимося про якесь виведення військ, але Росія досягне мети.

2. Індія та Китай намагаються вийти із протиріч і разом сісти на логістичні ланцюжки. Якщо Україна відновить транспортну інфраструктуру, це шанс відразу стати частиною транзитного хаба по осі Південь-Захід, Південь-Північ, Захід-Схід.

Це транспортні коридори через такі країни: Індія – Пакистан – Іран – країни Кавказу – Україна (була на початковому етапі, але вийшла з процесу 3 роки тому) – Росія – країни Балтії.

3. Якщо з Ірану знімуть санкції і він збільшить постачання нафти, це збільшить обсяги нафти на світових ринках, а отже, Росія отримає менше прибутку.

4. Переділ газового ринку. З одного боку, для України добре, якщо РФ піде з європейського ринку газу. З іншого боку, Україна не має альтернативи російському газу (зокрема для використання ГТС), і цю проблему потрібно вирішувати.

5. Посилення Туреччини у регіоні.

6. Трансформація в ЄС як у сфері безпеки, так і регіонально. З одного боку, через фактор війни в Україні може значно збільшитись вплив Тримор’я (об’єднання 12 країн Центральної та Східної Європи). З іншого боку, Німеччина та Франція теж трансформуватимуть свою політику в галузі безпеки та утримання ЄС як єдиного цілого.

7. З погляду логістики підвішеним залишається перспективне і важливе для США питання Північного морського шляху. Він залежатиме від того, як і з чим вийде Росія з війни.

8. Буде дефіцит продовольства у світі, і Росія гратиме на цьому, говорячи про необхідність виводити її з-під санкцій нібито заради порятунку світу.

9. Існує ризик, що значна частина українських мігрантів не повернеться до України. У Польщі ще до війни була програма залучення мігрантів, у Німеччині є потреба у робочих руках. Є ймовірність, що значна частина європейських держав створить умови, програми, щоб утримати українців як трудовий ресурс.

Щоб підсумувати,

Світ прискорить трансформацію, став знову двополярним. Але нові полюси сьогодні – Вашингтон та Пекін. Росія грає другорядну роль.

При цьому у Світі формуватимуться нові регіональні союзи, які надаватиме своїм членам додаткові можливості (економіка, безпека).

Але Росія нікуди не подінеться і загроза біля кордонів України буде збережена, поки буде під боком ця країна.

Шанс на успішне виживання та розвиток Україна має у разі наявності сильного партнера, в ідеалі лідера Полюса.

Це дасть і ресурси та захист та можливості для розвитку.

Плюс, певні можливості Україна може отримати, ставши членом ЄС, спочатку як кандидат – значні ресурси для стандартизації, а потім єдиний ринок ємністю понад €8,6 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram