Соцмережі
27 Квітня 2022
476

Анатолій Амелін: Мілітаризована економіка

Швидкої перемоги не буде. Росія випробовуватиме Україну на виживання. А якщо так, потрібно докорінно перебудовувати економіку, щоб вижити!

Говорячи про виживання та розвиток нашої економіки, час у побут вводити поняття “МІЛІТАРИЗОВАНА ЕКОНОМІКА” або економіка воєнного часу.

Чому?

– Та тому, що війна з Росією не закінчиться, поки вона (росія) буде існувати біля наших кордонів.

– Будь-яке перемир’я з ордою буде тимчасовим і це буде скоріше тимчасове припинення вогню.

– Росія не залишить спроб дестабілізувати Україну, зруйнувати працюючі підприємства, насамперед ВПК, енергетику, транспортну та інші типи інфраструктур.

– Інвестицій в умовах військових загроз ми не отримаємо, допоки не створимо комплексну безпеку для громадян та інвесторів.

– Західна фінансова допомога на відновлення економіки буде обмеженою. І сконцентрується довкола відновлення інфраструктури (транспортної, житлової).

– Розподіл коштів буде в руках донорів, основними підрядниками будуть компанії з західних країн.

Розраховувати ми зможемо тільки на себе та іншого варіанту, окрім як розвивати Мілітаризовану економіку, у нас не буде.

Що таке Мілітаризована (військова) економіка?

Військова економіка або економіка воєнного часу — це сукупність непередбачених обставин, вжитих сучасною державою для мобілізації своєї економіки на військове виробництво!

Ключовою ознакою економіки воєнного часу є централізоване планування.

Вивчивши досвід відновлення країн після війни, дивлюся на досвід країн із військовою економікою і тут один із найяскравіших прикладів — США.

І хоча на території США бойові дії під час Другої Світової війни не велися, США були найяскравішим прикладом мілітаризованої економіки.

У той час у США була планова економіка (!) та найшвидше економічне зростання в історії США.

Стратегічні ресурси проводилися в кількостях, встановлених у Вашингтоні, і розподілялися між кінцевими користувачами державними чиновниками, які засідали у Раді з військового виробництва.

Ключові ціни та заробітна плата регулювалися, а не віддавалися на відкуп ринкам.

Переважна більшість інвестицій спрямовувалося, фінансувалося і здебільшого належало федеральному уряду.

Тисячі приватних підприємств, які не виконували інструкції планувальників, були просто передані уряду, включаючи деякі з найбільших корпорацій країни, таких як Montgomery Ward.

У США Між 1938 та 1944 роками безробіття скоротилося приблизно на 10 мільйонів людей.

У той самий час робітники перейшли від менш продуктивної діяльності (особливо сільському господарстві) до продуктивної роботи у промисловості.

Економіка США з 1940 по 1950 зросла в 3 (!) рази:

1940 – 103 млрд

1941 – 129 млрд

1942 -166 млрд

1943 – 203 млрд

1944 – 224 млрд

1945 – 228 млрд

1946 – 228 млрд

1947 – 250 млрд

1948 – 275 млрд

1949 – 273 млрд

1950 – 300 млрд

Якщо повернутися до України, ми, звичайно ж, розуміємо, що Україна та США перебувають у різних статусах і з різною ресурсною базою. Але що ми можемо взяти з досвіду минулого:

1. Мілітизована економіка — це Планова економіка, де всі ресурси в державі (і державні та приватні) підпорядковані єдиному плану для досягнення єдиної мети — Перемоги!

2. Мілітаризована економіка — не демократична. Банально немає часу на плюралізм та демократію. Ціна питання — життя та виживання.

3. Нам потрібно мати жорсткий антикризовий план, який передбачає вирішення найважливіших завдань:

– Забезпечення Армії необхідними ресурсами (зброя, боєкомплекти, паливо, логістика, харчування, медицина, тилове забезпечення).

– Економіка, що працює на перемогу — ставка на ВПК, держзамовлення оборонних сучасних систем, створення екосистеми оборонних інновацій з державним фінансуванням, забезпечення критичними матеріалами. Працююча транспортна та енергетична інфраструктура.

– План забезпечення життя громадян — система безпеки, забезпечення продовольством, роботою, підвищення кваліфікації.

Знаючи, що зараз почнеться виття прихильників ліберальної економічної моделі, відповім.

Ті моделі, які працюють на економіці, що росте, не працюють у кризові періоди.

Різні виклики вимагають різних підходів та рішень.

Саме цей підхід дозволив країнам “азіатським економічним тиграм” стати економічно успішними в той час, коли вони знаходилися, а деякі й сьогодні перебувають у стані війни.

Важливо заздалегідь між собою домовитися, що мілітаризована економіка — це тимчасове явище. До моменту усунення зовнішньої небезпеки.
Що не виключає потреби вже сьогодні мати стратегію економічного розвитку з побудовою економіки 4.0 замість зруйнованої індустріальної економіки часів СРСР.

А далі будуємо щасливе ліберальне суспільство!

Але спочатку — переможемо!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram