Думки
16 Березня 2022
3 345

Анастасія Радіна: Чорний список терористичної держави путіна

Голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики — про те, що Захід має визнати російського агресора міжнародним злочинцем

Зараз, коли росія вже третій тиждень вбиває мирних жителів України, щонайменше, що може зробити Захід, — це офіційно визнати володимира путіна тим, ким він є: міжнародним злочинцем. Якщо він цього не зробить, його давня прихильність до верховенства закону та елементарної людської порядності буде поставлена ​​під сумнів.

В Україні розгортається гуманітарна катастрофа, і решта світу тому свідок. володимир путін веде невиборчу війну із громадянським населенням України. Руйнівна облога Маріуполя російськими військами, зокрема навмисне бомбардування дитячого та пологового будинку, є частиною схеми. Як каже президент України Володимир Зеленський, це ще одне свідчення того, що у нашій країні відбувається геноцид.

Лише у Маріуполі з початку вторгнення було вбито понад 2100 людей. По всій Україні російські війська тримають у заручниках сотні тисяч людей, не дозволяючи їм залишити свої міста та обстрілюючи їх без розбору та без попередження. Згідно з оцінками, 2,8 млн людей залишили країну, і ще мільйони були змушені залишити свої будинки у пошуках притулку. Люди цілими днями стояли в черзі на кордоні, і багато хто знайшов притулок у будинках сусідів та незнайомців. У тисячах населених пунктів немає тепла, електрики та води. Є повідомлення про людей, які п’ють з калюж, і про дітей, які вмирають від зневоднення.

Протягом 22-річного правління путіна росія неодноразово діяла безкарно, шантажуючи світ мовчазною загрозою ядерної відплати. Міжнародна спільнота спостерігає, як його режим руйнує Чечню та Грузію такою ж кампанією випаленої землі, яку він проводить в Україні, незаконно анексує Крим та веде гібридну війну проти інших країн у всьому світі. Підтримуваний кремлем режим у Сирії довів до злиднів 90% населення цієї країни, а Організація Об’єднаних Націй повідомляє, що 14,6 млн сирійців із 17,5 млн населення потребують гуманітарної допомоги. Тепер Україна стала пошарпаним щитом Заходу проти Путіна.

У той час як міжнародна система безпеки розвалюється, а гуманітарні закони постійно порушуються, Україна найбільше потребує зброї та ракетних систем для захисту неба. Але, крім військової, економічної та гуманітарної допомоги, Україна відчайдушно потребує миру, щоб дедалі більше ізолювати путіна за допомогою юридичних дій.

Саме тому Комітет Верховної Ради України з антикорупційної політики закликає Групу розробки фінансових заходів боротьби з відмивання грошей виключити російську федерацію та внести її до чорного списку юрисдикцій із високим рівнем ризику. Як міжнародна організація, що займається боротьбою з фінансуванням тероризму та відмиванням грошей, ФАТФ може унеможливити міжнародні угоди з росією, тим самим вивівши з ладу військову машину країни. Але навіть перед лицем злочинів, подібних до тих, що були скоєні в Маріуполі, ФАТФ не діяла.

ФАТФ була створена “Великою сімкою” у 1989 році для координації юридичних та регулюючих дій проти загроз світовій фінансовій системі від відмивання грошей та фінансування тероризму. До складу організації входять 39 членів, зокрема російська федерація, та понад 200 юрисдикцій-членів. Серед основних обов’язків його членів (викладених у його 40+9 рекомендаціях) — криміналізація “фінансування тероризму та пов’язаного з ним відмивання грошей”, а також заморожування та конфіскація “терористичних активів”.

Серед інших завдань ФАТФ виявляє юрисдикції, які становлять загрозу для міжнародної фінансової системи через слабке дотримання правил проти відмивання грошей та фінансування тероризму, та поміщає їх до списку юрисдикцій із високим рівнем ризику. росія була занесена в чорний список у 2000 році за неодноразове недотримання міжнародних заходів щодо боротьби з відмиванням грошей, а у 2002 році була виключена зі списку за прогрес у дотриманні. Очевидно, що, враховуючи обсяг інформації про відмивання грошей та фінансування тероризму, яку проводить російський уряд, будь-який досягнутий прогрес був звернений назад.

І не помиляйтеся: дії росії в Україні є тероризмом. Так звані Донецька Народна Республіка та Луганська Народна Республіка займалися тероризмом, перебуваючи під безпосереднім контролем росії протягом восьми років. У липні 2014 року російська ракета “Бук” збила рейс 17 Malaysia Airlines над східною Україною, внаслідок чого загинуло 298 пасажирів і членів екіпажу. Прокуратура Нідерландів звинуватила трьох росіян (Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського та Олега Пулатова) та одного українця (Леоніда Харченка) у вбивстві.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого було скоєно безліч нападів на мирних жителів. Це ракетні удари по житлових будинках, лікарнях, дитячих садках і притулках у Києві, Харкові, Сумах, Чернігові та інших населених пунктах. Російські війська навіть нападали на об’єкти Чорнобильської та Запорізької АЕС та Київського водосховища, виявляючи надзвичайну безрозсудність. Усі ці акти підпадають під визначення тероризму. Вони призначені задля досягнення політичних цілей росії, вбиваючи, калічачи й залякуючи громадянське населення.

Таким чином росія порушила як Міжнародну конвенцію ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму (1999 р.), так і Міжнародну конвенцію про боротьбу з актами ядерного тероризму (2005 р.). Резолюція 1373 (2001 р.) Ради Безпеки ООН вимагає від усіх держав запобігати фінансуванню терористичних актів, проте росія робить саме це у Луганську та Донецьку.

У цих обставинах збереження членства росії у ФАТФ є ще одним викликом міжнародного права. Президент організації Маркус Плеєр та G7 повинні вжити заходів для виключення росії та додавання її до списку юрисдикцій високого ризику, що визначаються як країни, які “мають серйозні стратегічні недоліки у боротьбі з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму та фінансуванням поширення”.

На сьогодні ФАТФ висловила “серйозне занепокоєння” ситуацією в Україні та вказала, що “переглядає роль росії” в організації. Однак, він не збереться знову до червня і, схоже, дотримується цього графіка. Така бездіяльність рівносильна підтримці путіна. Міжнародні угоди марні, якщо вони не застосовуються та не забезпечуються своєчасно.

Один із великих вивчених уроків історії полягає в тому, що умиротворення не працює. Моєму дідусеві 93 роки, і він відмовляється їхати з Києва. Він був хлопчиком, коли нацисти взяли його місто у 1941 році. Який сенс говорити “більше ніколи” протягом 80 років, якщо ви не готові діяти, коли настане момент істини? Найменше, що може зробити Захід, — притягти путіна до відповідальності за навмисне завдання ударів по цивільних об’єктах. Рішучий крок ФАТФ був би добрим початком.

Світ спостерігає. Міністр закордонних справ росії сергій лавров назвав критику вибуху у маріупольській лікарні “жалюгідною”. У чомусь він має рацію. Відповідати на такі злочини словами — жалюгідне видовище. Захід має зробити більше, щоб фраза “ніколи більше”, як і раніше, щось означала.

Джерело: Poject Syndicate

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram