Новини
26 Липня 2019
1 212

Американська GE та люксембурзька LongWing отримали $150 млн на будівництво Запорізької ВЕС

Передбачається, що проект буде запущений у комерційну експлуатацію вже наступного року

Американська General Electric і люксембурзька LongWing Energy отримали кредит в розмірі $150 млн на будівництво першої черги Запорізької ВЕС, про це повідомили у прес-службі General Electric.

Як зазначається, комплекс розташується на території Дівнинської, Добрівської, Дунаєвської, Гірсовської, Надеждинської та Мордвинівської сільських рад в Приазовському та Мелітопольському районах Запорізької області.

Фінансування надає “Корпорація закордонних приватних інвестицій” або OIPC – фінансова установа уряду США. “Умови позики обговорювалися з 2017 року, наразі сторони досягли згоди та зробили транзакцію”, – зазначається у повідомленні.

І додається, що $150 млн підуть на будівництво першої черги ВЕС потужністю 98 МВт. “У ній буде 27 турбін від GE Renewable Energy висотою 110 метрів. У комерційну експлуатацію їх запустять у 2020 році, за рік ВЕС повинна виробляти до 330 МВт/год і забезпечувати до 170 тис. домогосподарств”, – повідомили у компанії.

Як зазначив Гаурав Ранівала, керуючий директор GE Energy Financial Services, запорізька вітряна електростанція демонструє унікальну здатність GE відкривати інвестиції та пропонувати індивідуальні фінансові й технологічні рішення, що забезпечують стале економічне зростання на ключових ринках відновлюваної енергії.

“Під’єднавши фінансування OPIC і передові технології GE до проекту, GE і LongWing дозволять побудувати та прокласти шлях для виробництва чистої енергії в Україні”, – розповів він.

У свою чергу Девід Богігян, виконувач обов’язків президента та виконавчого директора OPIC підкреслив, що даний проект сприятиме енергетичній незалежності та безпеці в Україні. “Завод допоможе Україні задовольнити свої потреби в енергії та знизить залежність від імпортних джерел, забезпечуючи електроенергією будинки та підприємства по всій країні”, – розповів він.

Зазначається, що у майбутньому ВЕС планують розширити до 500 МВт, що дозволить підживлювати вже 780 тис. домівок. “Завдяки цьому Запорізька ВЕС стане найбільшим “вітряним” проектом з міжнародними інвестиціями. А для GE четвертим “вітряним” проектом в Україні”, – зазначається у прес-релізі. У 2017 році загальну вартість будівництва оцінювали в $560 млн.

Нагадаємо, на початку липня ЄБРР оголосив, що надасть кредит у розмірі €19,7 млн на фінансування будівництва у Чигирині в Черкаській області нової СЕС потужністю 55,4 МВт. Проект співфінансуватимуть також Шведський фонд та Північна екологічна фінансова корпорація. Введення в експлуатацію планується на 2020 рік. Нова СЕС забезпечить скорочення викидів CO2 на більш ніж 36 тис. т на рік.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram