Новини
13 Серпня 2021
962

Американці відмовилися повертатися на роботу

Кількість вакансій до кінця червня зросла до рекордних 10,1 мільйона

Незайняті жителі США не поспішають знову влаштовуватися на роботу, всупереч рекордному числу відкритих вакансій. Експерти сумніваються, що американців змусить повернутися на робочі місця навіть скасування виплати допомоги з безробіття, введені через пандемію, пише MarketWatch.

Кількість вакансій до кінця червня зросла до рекордних 10,1 млн, а термін дії трьох основних програм допомоги з пандемійного безробіття закінчується 6 вересня. Крім того, губернатори 26 штатів оголосили про плани відмовитися від федеральних компенсацій раніше цієї дати. Переважна частина адміністрацій зробила це вже в червні, решта — в липні.

Професор економіки Массачусетського університету в Амхерсті Аріндраджіт Дубі під час дослідження виявив, що без додаткових щотижневих виплат у $300 залишилися приблизно 3,5 млн жителів США, а 21 з 25 жителів США вже не отримує допомогу з “надзвичайного” безробіття (pandemic emergency unemployment compensation).

Однак виявилося, що навіть після цього зайнятість не зросла. Дубі підрахував співвідношення щотижневої зайнятості до чисельності населення в період, коли виплати стали урізати. Тож, з початку червня до початку липня в штатах, де компенсації знизили найсильніше, співвідношення впало на 1,4 процентних пунктів.

Головний економіст компанії Ziprecruiter в Санта-Моніці Джулія Поллак вважає, що виплата допомоги мало вплинула на низьку активність пошуку роботи. На її думку, люди залишаються вдома, тому що продовжують хворіти коронавірусом або не можуть дозволити собі платний догляд за дітьми.

Є й інші мотиви. За даними Федерального резервного банку Далласа, 31% працівників з яких-небудь причин просто не хочуть повертатися на свою колишню роботу. Цей показник неухильно зростав уже понад рік. За словами Джулії Поллак, жителі США усвідомлюють, що можуть не поспішати братися за першу зустрічну пропозицію роботи. “У людей більше часу. Це стало викликом для роботодавців”, — говорить експерт.

Поллак робить висновок, що вакансії не заповнюються не тому, що люди отримують від уряду $300 на тиждень. Причина в тому, що багато досить успішно переживають пандемію в фінансовому плані, щоб залишатися деякий час безробітними, особливо якщо їм не пропонують можливості трудитися віддалено. З цієї та низки інших причин експерти передбачили США довге безробіття.

У березні влада США заснувала три нові федеральні кампанії з допомоги безробітним: Pandemic Unemployment Assistance (PUA), яка охоплює тих, хто у звичайних умовах не мав права на отримання допомоги; Pandemic Emergency Unemployment Compensation (PEUC), що продовжує допомогу жителям, в чиїх штатах вже закінчився період відповідних виплат; і Federal Pandemic Unemployment Compensation (FPUC), щотижневий посібник, призначений для того, щоб допомогти людям відновити частину втраченої заробітної плати.

Тим часом в Україні інша ситуація: 277 тис. громадян України отримали від польської влади дозвіл на тривале перебування, вони становлять 55% іноземців, які отримали дозвіл на трирічне перебування в Польщі. Одна з головних причин того, чому українці їдуть зі своєї країни до Польщі — робота.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram