Бiзнес
5 Серпня 2021
1 572

Америка, Європа, чи Китай: Які фондові ринки наразі найперспективніші для інвестування?

Популярністю дедалі більше користуються не тільки акції окремих компаній, а й інвестиційні фонди та індекси

Пандемія коронавірусу змусила інвесторів переглянути своє ставлення до вибору фінансових інструментів, звичних способів отримання доходу, вибору ринків і компаній. Попри труднощі через різноманітні обмеження та падіння світових економік, 2020 рік та початок 2021-го виявилися вкрай продуктивним періодом для інвестування.

Експерти вважають, що підвищений інтерес до фондового ринку не згасатиме, а навпаки — зростатиме. На ринок виходитимуть нові гравці — звичайні люди, які у пошуках альтернативних фінансових інструментів спробують себе у ролі інвесторів. Тим паче, що через локдауни у них з’явилося більше часу на “життя в онлайні”, що своєю чергою сприяло зростанню фінансової грамотності у пошуках нових видів заробітку та заощаджень.

Перехід в онлайн також сприяв активному розвитку компаній технологічного сектору, телекомунікаційних стартапів, а ще — альтернативного харчування. Бо в нових реаліях потрібно якомога швидше пристосовуватися до незвичних умов життя.

Наразі найпопулярнішими є акції сектору FAAMG, що постійно зростають — Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google. “Ці компанії займають майже 25% фондових індексів S&P500 і NASDAQ100. Тобто вони є локомотивом нової американської економіки”, — зазначає керуючий активами, співзасновник MRP і Wotan Михайло Рітчер. 

Серед найпопулярніших також варто виділити цінні папери одного з найбільших банків США Bank of America та виробника електрокарів Tesla мільярдера Ілона Маска. Зростання демонструє і енергетичний сектор, перш за все — папери нафтовидобувних компаній, а також тих, що пов’язують свою діяльність з вакцинами.

“Що більше вакцин, то більший прибуток, але так не триватиме роками. А от компанії з індексів стабільно показують прибуток квартал до кварталу, рік до року”, — розповів Investory News інвестор, співзасновник і президент міжнародних компаній GoMage і Sellbery Вадим Анциферов.

Загалом, найбільш перспективним і популярним інструментом для інвестицій наразі є не окремі акції, а інвестиційні фонди, які торгуються на біржі — Exhange Traded Funds — ETF. Як пояснює Михайло Рітчер, таким чином можна інвестувати одразу в десятки, а то й сотні компаній, просто купивши один пай фонду, який коштує від $30 до $500. Це можуть бути інвестиції в окремий сектор економіки, країну або, навіть акції всіх компаній світу.

Найбільш вигідними інвестиціями також є купівля фондових індексів, що дозволяє диверсифікувати ризики, бо знову ж таки — одразу купуються десятки компаній. При цьому середня дохідність становить 10,5% річних. У США це індекс S&P500 — капіталізація $38200 млрд, можна придбати через ETF-фонди з тікером: SPY, VOO, IVV. Індекс NASDAQ100 — капіталізація $15000 млрд, купується через ETF-фонди з тікером: QQQ

У Європі — індекс DAX з капіталізацією $1646 млрд, купується через ETF-фонди з тікером: DAX. Загальний ринок китайських компаній з великою капіталізацією, можна придбати через ETF-фонди з тікером: MCHI.

Американський, європейський та китайський фондові ринки поступово відновлюються після того, як зазнали втрат від негативного впливу пандемії коронавірусу на світову економіку.

Загалом найрозвинутішим, найпопулярнішим і найліквіднішим фондовим ринком вважається американський, який представлений біржами NYSE, NASDAQ, AMEX. Для порівняння — загальна капіталізація компаній, що торгуються на цих біржах становить понад $45 трлн, водночас на китайських біржах (Гонконгська та Шанхайська) — у більші ніж утричі менше — лише $13 трлн.

Для інвесторів тут цікаві такі компанії-гіганти, як Apple, Microsoft, Facebook, Tesla, Amazon, Bank of America, JP Morgan. Їх ринкова капіталізація варіюється від $600 млрд до більш ніж $2 трлн.

“У перспективі року ці акції, як і раніше цікавитимуть інвесторів, оскільки продовжать зростати залежно від відновлення платоспроможного попиту на товари та послуги в США”, — пояснює керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин. І додає, що мінусом може бути “хіба що досить висока ціна входу”. Так, за його словами, одна акція Apple коштує $650 (наразі $147 — Ред.), а Amazon —$3,7 тисяч (наразі $3 375 — Ред.).

Зараз ринок США оновлює рекорди з основних індексів — цьому зокрема сприяє і монетарна політика Федеральної резервної системи країни. “У США центральний банк дотримується м’якої монетарної політики, викупає з ринку активи й тим самим вливає у систему більше доларів, — пояснює Михайло Рітчер. — Також влада країни видає трильйони доларів вимушено безробітним американцям. Тобто, в країні чимраз більше грошей знаходиться на руках у населення”.

Завдяки успішній вакцинації, американці отримують дедалі більше свободи, якщо порівнювати з минулим роком. Як результат — вони витрачають гроші, як і до коронакризи, що тільки на руку компаніям, які таким чином заробляють ще більше коштів, а інвестори купують їх акції за високими цінами.

Допоки інвестори віритимуть у зростання прибутків компаній, фондовий ринок Америки й надалі зростатиме. Чого не скажеш про китайський і тим паче європейський ринок, де економіка слабка та нестабільна, й погано витримує черговий удар третьої хвилі коронавірусу.

На думку Вадима Анциферова, китайський ринок стабільніший. “На ньому немає бульбашки. Але з огляду на те, як уряд Китаю наразі душить “своїх же”, ризик більш ніж невиправданий”, — вважає інвестор. І радить найближчими декількома місяцями сидіти у кеші, викуповуючи акції тільки після корекції.

Що стосується довгострокової перспективи, то за його словами, варто розглянути такі компанії як TAL Education Group, Vipshop, tal, Baidu. “Купуйте, коли ллється кров. Репресії з боку Китаю на ці компанії не триватимуть вічно, вони не зникнуть. Я б розглядав їх як альтернативу на 2-4 роки вперед, вони даватимуть потім гарний прибуток. Однак не варто інвестувати у Китай весь свій депозит, бо є ризики. Разом з тим — це хороша можливість”, — зазначає він.

Найбільш популярними серед інвесторів є акції Alibaba Group (капіталізація становить $520 млрд), інтернет-гіганта Tencent Holding ($550 млрд), а також будівельних компаній — China Evergrande Group і Country Garden Holdings Co.

От тільки наразі їх акції значно знизилися на фоні повідомлень про те, що Китай забороняє комерційне репетиторство з основних шкільних предметів, полегшуючи таким чином фінансове навантаження на сім’ї. А ще — влада обмежує іноземні інвестиції в освітні платформи. Тобто, всі установи, які пропонують репетиторство зі шкільних програм, реєструватимуться як некомерційні організації, а нові ліцензії не видаватимуться. “Разом з тим, до кінця року ці акції цілком перспективні для покупки, й наразі в них можна зайти за вигідною ціною”, — запевняє Андрій Шевчишин.

Своєю чергою Михайло Рітчер не рекомендує інвестувати в китайські компанії загалом. Як аргумент він наводить ще й дії влади щодо перевірки технологічних компаній на предмет безпеки передачі персональних даних. Враховуючи, що всі компанії у Китаї є частково державними, то такі дії органів влади збільшують недовіру до інвестицій в них.

Яскравий приклад — після успішного IPO компанії DIDI на американській біржі влада Китаю розпочала її перевірку та попросила видалити мобільний додаток з магазинів Apple і Google. DIDI — це сервіс таксі, свого роду китайський UBER. Видалення мобільного додатку з магазинів принесло мільярдні збитки для компанії. Після IPO акції знизилися на 36,6%. “Тому китайський фондовий ринок наразі розглядати не треба”, — наголошує Михайло Рітчер.

Таким чином серед основних мінусів інвестицій у цінні папери китайських компаній є різкі та непередбачувані дії влади країни, які мають здатність валити фондовий ринок.

В Європі найпопулярнішими вважаються британський ринок, а також фондові ринки Німеччини та Франції. Враховуючи, що економіка регіону слабка та нестабільна, вони погано витримують черговий удар третьої хвилі коронавірусу. Європейські ринки відчувають тиск через поширення нового штаму “дельта” — інвестори бояться нових карантинних заходів та їх негативного впливу на відновлення економіки.

Підвищений попит мають акції банківського сектора: Barclays, HSBC, енергетичних компаній — Royal Dutch Shell, TotalEnergies, споживчого сектора та виробників товарів класу люкс — наприклад, Louis Vuitton Moët Hennessy. Ринкова капіталізація цих компаній становить від $20 до $100 млрд.

“До кінця року акції є цікавими інструментами для інвестицій, оскільки залежно від відновлення економіки зростатиме попит як на сировину, так і на фінансові послуги, а також на товари споживчого сектора”, — зазначає Андрій Шевчишин.

Найкращими також будуть компанії, де розвинена електронна комерція, онлайн-освіта — тобто, де потрібно просто натиснути декілька кнопок миші. При цьому, за словами Вадима Анциферова, складно щось говорити про їх вартість, “оскільки в ціни акцій вже закладено майбутнє”. “З точки зору перспективи, я б подумав над придбанням під час самого обвалу, як це було нещодавно. Ковід не завжди псуватиме їм життя”, — зазначає експерт.

Наразі фондовий ринок напряму залежний від епідеміологічної ситуації: успішної вакцинації, появи нових штамів тощо.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram